Sindikat prihvatio ponudu Vlade, kraj štrajka prosvjetara

Prema informacijama Vijesti, većina članova GO procijenila je da u ovom trenutku teško mogu biti ispregovarani bolji uslovi

26385 pregleda 137 reakcija 63 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni odbor (GO) Sindikata prosvjete Crne Gore prihvatio je ponudu Vlade i kako su saopštili štrajk prosvjetnih radnika se završava.

Prema informacijama Vijesti, većina članova GO procijenila je da u ovom trenutku teško mogu biti ispregovarani bolji uslovi.

Oko 60 odsto prosvjetnih radnika u crnogorskim školama od ponedjeljka je obustavilo nastavu.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor (GKU), prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine.

Odredba GKU, oko koje su se Sindikat i Vlada sporili, predviđa da će se, zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koeficijenti složenosti poslova “dodatno razmotriti, o čemu će se donijeti poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine”.

Nastavnici su tvrdili i da je bilo pritisaka na članstvo.

Nakon nekoliko dana međusobnih optužbi za pritiske, podnošenja tužbi, obustave nastave, negodovanja roditelja, Sindikat prosvjete i Vlada sinoć su postigli dogovor - nastavnici će od 1. jula imati povećanje zarada za 10 odsto bruto, a onda od početka školske godine povećanje 17 odsto kumulativno.

Dogovor nije značio da nastava danas počinje, jer je Sindikat prosvjete čekao da im se dostavi pisana ponuda.

Bonus video: