Odović - Paniklova: Razmotreno zajedničko definisanje budućih prioriteta, sa posebnim osvrtom na zelenu tranziciju

Paniklova je istakla da će dalji razvoj snažnog partnerstva između UNDP-a i Vlade biti vođen programskim okvirom saradnje između UNDP-a i Crne Gore za razdoblje od 2023. do 2027.

2981 pregleda 0 komentar(a)
Paniklova i Odović, Foto: Ministarstvo prostornog planiranja urbanizma i državne imovine
Paniklova i Odović, Foto: Ministarstvo prostornog planiranja urbanizma i državne imovine

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović, sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP), Ekaterinom Paniklovom, saopštili su iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MPUD).

U saopštenju se navodi da je Odović upoznao stalnu predstavnicu UNDP-a sa prioritetima na kojima Ministarstvo vrijedno radi, kao što su prostorno planiranje u skladu sa principima održivog razvoja, unapređenje katastarskih podataka, kreiranje uslova za razvoj infrastrukture i digitalizacija svih segmenata rada Ministarstva sa fokusom na katastar, imovinu i prostorno planiranje.

"Tokom susreta razmotreno je zajedničko definisanje budućih prioriteta, sa posebnim osvrtom na pravednu zelenu tranziciju koja treba da stvori prilike za diverzifikaciju lokalne ekonomije, kreiranje zelenih poslova, angažovanje mladih i žena na tržištu rada i podsticanje inovativnih rješenja za dekarbonizaciju u svim sektorima. Poseban akcenat je stavljen na vladavinu prava kao ključni faktor za unapređenje procesa planiranja i kontrolisanog urbanog razvoja. Ovo uključuje osiguranje transparentnosti, inkluzije i poštovanje zakona, kako bi se osiguralo da odluke koje se donose odražavaju javni interes i doprinose održivom razvoju zajednice i dobrobiti građana i građanki Crne Gore", navode iz MPUD.

Kako piše u saopštenju, stalna predstavnica UNDP-a Paniklova istakla je da će dalji razvoj snažnog partnerstva između UNDP-a i Vlade biti vođen programskim okvirom saradnje između UNDP-a i Crne Gore za razdoblje od 2023. do 2027. godine, koji je u potpunosti usklađen sa Agendom 2030 i prioritetima vezanim za proces pristupanja EU.

"Sagovornici su se saglasili da je nastavak saradnje na budućim projektima i ciljevima dobar osnov za doprinos boljem standardu i kvalitetnijem životu svih građana i građanki Crne Gore", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: