Božović: Nastava od četvrtka, novo uvećanje od 1. septembra, Vlada nije precizirala na koji način

"Što se tiče prosvjetnih radnika, prvim uvećanjem pokrivamo dio 2024. godine, a drugim iduću godinu. Vlada se obavezala da od 1. septembra dobijemo uvećanje kumulativno od 17 odsto", rekao je Božović

37906 pregleda 146 reakcija 145 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Nikola Saveljić
Sa konferencije za medije, Foto: Nikola Saveljić

Štrajkački odbor je odlučio da prekinemo štrajk, i od sjutra (četvrtak 22. februar) ide ponovo nastava, rekao je predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

On je na konferenciji za medije kazao da od prvog septembra ide novo uvećanje zarada, ali da Vlada Crne Gore nije precizirala na koji način će do toga doći.

"Što se tiče prosvjetnih radnika, prvim uvećanjem pokrivamo dio 2024. godine, a drugim iduću godinu. Vlada se obavezala da od 1. septembra dobijemo uvećanje kumulativno od 17 odsto", rekao je Božović.

Glavni odbor (GO) Sindikata prosvjete Crne Gore je ranije danas prihvatio ponudu Vlade i kako su saopštili štrajk prosvjetnih radnika se završava.

Prema informacijama Vijesti, većina članova GO procijenila je da u ovom trenutku teško mogu biti ispregovarani bolji uslovi.

"Što se tiče prosvjetnih radnika, prvim uvećanjem pokrivamo dio 2024. godine, a drugim iduću godinu. Vlada se obavezala da od 1. septembra dobijemo uvećanje kumulativno od 17 odsto", rekao je Božović na konferenciji za medije.

On je kazao da je "im ostaje samo da vode sindikalne borbe".

Božović je rekao da razumije šta je nefer borba.

"Manjina direktora se brutalno okomila na nas. Prvi će oni stati u red da prime obećanje. Bilo je štrajkbrejkera među nama koliko hoćete. Kad smo rizikovali da ostanemo bez posla, oni su fino sjedjeli i ćaskali uz kaficu. Nažalost moramo da idemo dalje. Nismo izašli kao pobjednici, a ni kao gubitnici. Pokazali smo da za ovu branšu predstoji svijetla budućnost", rekao je Božović, dodajući da je misija Sindikata prosvjete da obrazovni sistem bude bolji.

On je kazao da će se sporazum potpisati sjutra ili prekshutra.

"Poslije trodnevnog štrajka, od sjutra se vraćamo u učionice. Pokazali smo kako se treba boriti za pravo, pravdu, dostajnstvo i svoju profesiju. Nema saginjanja i nema predaje", kazao je predsjednik Sindikata prosvjete.

On je kazao da je namjera Vlade da izuzme sve koeficijente iz granskih i kolektivnih ugovora koji postoje "u ovoj zemlji".

"Bez obzira na namjere Vlade, sindikat će uložiti napor da očuva GKU (Granski kolektivni ugovor). Da li ćemo uspjeti u tome? To će biti borba za naredni period", istakao je Božović.

On je kazao da je od 46 članova GO, 43 bilo za sporazum sa Vladom, jedno uzdržano, a dvoje protiv.

Božović je rekao da su sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) razgovarali danas putem telefona.

"Ministarka je rekla da neće sprovoditi sankcije protiv zaposlenih koji su bili u štrajku. U nedelju ujutru imali smo 160 škola sa 50 odsto štrajkača. Poslije sastanka sa ministarkom 138 skola. Tako da šta je bilo u nedelju veče i ponedeljak ujutru ne mogu vam reći. Ako misle da se revanširaju zaposlenima koji su bili u štrajku, mislim da nije to pravi način. Povlačimo tužbe koje smo podnijeli", rekao je Božović.

Bonus video: