Dok Ministarstvo ćuti, zgrada Doma zdravlja u Tivtu postaje ruševina

Opština Tivat spremna da finansira rekonstrukciju stare zgrade Doma zdravlja, država to godinama ignoriše. Sve se to događa u vrijeme kada Dom zdravlja i Hitna pomoć kubure sa prostorom u aktuelnoj zgradi

12925 pregleda 6 komentar(a)
Ruinirana zgrada starog Doma zdravlja u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Ruinirana zgrada starog Doma zdravlja u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Ministarstvo zdravlja dopustilo je da stara zgrada Doma zdravlja u Tivtu potpuno propadne i bude dovedena u ruševno stanje, uprkos spremnosti Opštine da finansira njenu obnovu i privođenje namjeni potrebnoj za JU Dom zdravlja Tivat.

Sve to događa se u vrijeme kada Dom zdravlja kuburi sa prostorom u aktuelnoj zgradi te javne zadravstvene ustanove, a u kojoj jedan dio koristi i Zavod za hitnu medicinsku pomoć. Prostorije Hitne pomoći su takođe ograničene i neuslovne, a posebno je problematičan prilaz za ambulantna vozila koji ne odgovara potrebama i standardima moderne urgentne službe.

Stara zgrada se nalazi na desetak metara od aktuelne zgrade tivatskog Doma zdravlja i Hitne pomoći, i već godinama potpuno neiskorištena stoji napuštena. U međuvremenu, zbog nebrige nadležnih iz Ministarstva zdravlja čak je počela da se polako urušava.

Jednospratnica sa suterenom površine u osnovi oko 200 kvadrata, namjenski je izrađena kao Dom zdravlja - gradska ambulanta prije više od pola vijeka, a za te je svrhe ta zrada korištena sve do početka osamdesetih godina prošlog vijeka kada je u njenoj neposrednoj blizini napravljena nova, značajno veća i tada vrlo moderna zgrada Doma zdravlja. Stara zgrada je potom korištena u pomoćne svrhe, da bi prije dvadesetak godina jedno vrijeme u njj bile smještene poslovne prostorije Komunalnog preduzeća, nakon čega je stari Dom zdravlja više godina služio kao partijska centrala tada u Tivtu vladajuće Demokratske partije socijalista. Nakon izlaska DPS-a iz zrade, stari Dom zdravlja je zaključan i prepušten propadanju.

O tužnom stanju u koje je ova zgrada dovedena, svjedoči trula stolarija, polomljeni prozori, ulegnut krov u kome su se počele pojavljivati i prve rupe, u bršljan zarasla fasada, kao i upozoravajući natpisi bojom u spreju na ulaznim vratima da je ulaz u zgradu opasan i zabranjen.

Iz Ministarstva zdravlja na čijem je čelu dr Vojislav Šimun (PES) ni nakon šest dana čekanja nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tom objektu, odnosno objasnili zašto je taj resor dozvolio da godinama propada i bude doveden u skoro pa ruševno stanje. Iz Ministarstva su oćutali i na pitanje njihovih daljih planova sa objektom starog Doma zdravlja, njegovim mogućim ponovnim dovođenjem u funkciju u a skladu sa potrebama JU Dom zdravlja Tivat, odnosno Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, te da li je Ministarstvo zdravlja u svom budžetu za 2024. uopšte planiralo sredstva za obnovu zgrade i kada se ona može očekivati.

Ćutanje aktuelnog rukovodstva Ministarstva zdravlja kontinuitet je ponašanja tog organa unatrag protekle tri godine od kada lokalna uprava uporno od Vlade pokušava da dobije zeleno svjetlo da, ako to već neće država, čija je to obaveza da uradi, Opština o svom trošku obnovi zgradu i prilagodi je aktuelnim potrebama tivatskog zdravstva.

Administaracija gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod pobjeđuje) je još u avgustu 2021. uputila tadašnjem rukovodstvu Ministarstva zdravlja na čijem je čelu bila ministarka dr Jelena Borovinić Bojović dopis sa zahtjevom da ministarstvo da saglasnost Opštini da ona o svom trošku napravi projekat i izvrši sanaciju i rekonstrukciju stare zgrade Doma zdravlja i prilagodi taj objekat novim potrebama. Opština je tada predlagala da se, osim smještaja zdravstvene administracije, jedan dio tog objekta namjenski pretvori u posebnu kovid ambulantu i na taj način ti pacijenti odvoje od ostatka građana koji za razne druge vrste medicinskih usluga i pregleda dolaze u aktuelnu zgradu tivatskog Doma zdravlja.

Menadžment JU Dom zdravlja je u oktobru 2021. podržao inicijativu lokalne uprave da rekonstruiše ruiniranu staru zgradu. Istakli su da se po aktuelnoj planskoj dokumentaciji, ona može nadograditi jednim spratom i potkrovljem, a time bi se dobio dovoljan prostor da se u tom objektu smjesti novo i moderno odjeljenje pedijatrije, odnosno odjeljenje za primarnu fizijatriju koje već duže vrijeme u aktuelnoj zgradi Doma zdravlja funkcioniše otežano u neadekvatnim uslovima.

Takođe, u dio rekonstruisanog starog objekta, preselile bi se i kancelarije Fonda za zdravstvo, čime bi se u aktuelnoj zgradi Doma zdravlja oslobodio nedostajući prostor za administraciju te JU.

Ministarstvo zdravlja je, kao “Vijesti” nezvanično saznaju u kabinetu gradonačelnika Komnenovića, Opštini odgovorilo tek nakon poslate urgencije, u novembru 2021, ali im ni tada nije dalo saglasnost, već je tražilo da im lokalna uprava dostavi list nepokretnosti u kojem je upisana zgrada, projekat sanacije i procjenu vrijednosti tih radova.

“To je, bez da nam je omogućen fizički pristup objektu i detaljno sagledavanje njegovog stanja radi izrade projekta obnove i rekonstrukcije, a što se nije desilo ni do danas, nemoguće napraviti, te stoga sve tako stoji od novembra 2021. od kada se sa nama država igra gluvih telefona, a ovaj javni objekat u međuvremenu sve više propada”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Opštine Tivat.

Bonus video: