Realizovana obuka i pokazna vježba za gašenje šumskih požara

Na obuci je učešće uzelo 25 vatrogasaca – spasilaca iz Službi zaštite i spasavanja Podgorice, Cetinja, Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Danilovgrada, Pljevalja i Berana, a sproveli su je instruktori iz Trening centra u Igu iz Slovenije

1902 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je, u okviru višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara – IPA FF, realizovana obuka za gašenje šumskih požara.

Teorijski dio obuke sproveden je u Trening centru za zaštitu i spasavanje u Podgorici, dok su praktični dio obuke i pokazna vježba gašenja šumskih požara na kojoj su polaznici provjerili stečena znanja sprovedeni u Rogamima, na poligonima Trening centra za zaštitu i spasavanje.

Na obuci je učešće uzelo 25 vatrogasaca – spasilaca iz Službi zaštite i spasavanja Podgorice, Cetinja, Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Danilovgrada, Pljevalja i Berana, a sproveli su je instruktori iz Trening centra u Igu iz Slovenije.

obuka šumski požari
foto: MUP

U okviru programa IPA FF nabavljena je lična i kolektivna zaštitna oprema vrijednosti oko 85.000 eura, koju su na obuci i pokaznoj vježbi testirali polaznici obuke.

"Kroz ovaj projekat planirano je i formiranje Modula za gašenje šumskih požara u svim zemljama korisnicama Programa, a države korisnice su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. Konzorcijum koji implementira program čine: Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije (DPC) – vodeći partner, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), švedska Agencija za vanredne situacije (MSB), Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije (IGSU), Vatrogasno-spasilačka brigada Moravsko-šleskog regiona (FRB-MSR), APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine (CIMA Research Foundation)", saopštio je MUP.

obuka šumski požari
foto: MUP

Pripadnici ovog Modula za gašenje šumskih požara učestvovaće na terenskoj vježbi u Skoplju od 18. do 22. marta, na kojoj će osim polaznika obuke u Podgorici učestvovati i predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a.

obuka šumski požari
foto: MUP

Ukupan budžet programa je pet miliona eura. "Opšti cilj projekta je jačanje regionalne saradnje i razmjena najboljih praksi iz oblasti zaštite od poplava i šumskih požara, podrška zemljama korisnicama programa u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i pomoć u dostizanju standarda i praksi EU u oblasti civilne zaštite", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: