Zakonodavni odbor podržao Predlog zakona o dopuni zakona o zdravstvenoj zaštiti: I laik da može pomoći kod zastoja srca

Dopunom zakona bilo bi dozvoljeno da se automatski eksterni defibrilatori, aparati koji mogu sačuvati život u slučaju srčanog zastoja, postavljaju na javnim površinama

3757 pregleda 2 komentar(a)
Intervencija unutar tri do pet minuta povećava mogućnost preživljavanja za više od 50 odsto, Foto: ZHMPCG
Intervencija unutar tri do pet minuta povećava mogućnost preživljavanja za više od 50 odsto, Foto: ZHMPCG

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore podržao je juče Predlog zakona o dopuni zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem bi bilo dozvoljeno da se automatski eksterni defibrilatori (AED), aparati koji mogu da sačuvaju život u slučaju srčanog zastoja, postavljaju na javnim površinama.

Takav predlog uputili su poslanici DPS-a Andrija Nikolić, Jevto Eraković, Sonja Milatović, Ivan Vuković i Nermin Abdić.

“Defibrilacija podrazumijeva da se nakon srčanog zastoja ponovo uspostavi rad srca, zbog čega su defibrilatori na javnim površinama od presudne važnosti da nekome spasimo život, posebno u Crnoj Gori, koja u ljetnoj turističkoj sezoni ima ogromne saobraćajne gužve”, rekao je juče Nikolić, tokom 14. sjednice Odbora, u obrazloženju predloženih izmjena zakona.

Predlagači su naveli da u Evropi, svake godine, 400 hiljada ljudi doživi vanbolnički iznenadni srčani zastoj, a da je procenat preživljavanja manji od 10 odsto. To znači, kazao je Nikolić, da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, manje od 10 njih preživi.

“Intervencija unutar tri do pet minuta povećava mogućnost preživljavanja za više od 50 odsto”, kazao je on i dodao da, prema procjenama, od iznenadne srčane smrti u Crnoj Gori godišnje umre više od 1.500 ljudi.

“Funkcija ovog predloga je, prije svega, da podigne svijest građana o potrebi da se edukuju u odnosu na tu medicinsku oblast i da na licu mjesta, kroz primjenu reanimacije i defibrilacije, utiču na to da se pacijent održi u životu, prije nego mu se ukaže medicinska pomoć”, rekao je Nikolić.

Više AED uređaja postavljeno početkom 2022. u deset gradova: Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Cetinju, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, ali u okviru zdravstvenih objekata. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć tada su kazali da su za defibrilaciju na javnim površinama, mimo zdravstvenih objekata, neophodne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. To su nedavno saopštili i iz DPS-a, nakon što je iz te partije, na lokalnom nivou, upućena inicijava za postavljanje defibrilatora na javnim površinama u Podgorici.

Zakonodavni odbor odgodio je juče razmatranje Predloga zakona o upravljanju otpadom, Predloga zakona o dopuni zakona o industrijskim emisijama i Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Bonus video: