Šćekić: Institucije da djeluju u cilju zaštite prava djeteta

“Usvojen je Izvještaj o radu Savjeta za prethodnu godinu kao i Poslovnik o radu Savjeta za prava djeteta”

2489 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta za prava djeteta, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Savjeta za prava djeteta, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić, pozvao je nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite prava djece.

Kako je saopšteno iz Vlade, Šćekić je to kazao na konstitutivnoj sjednici Savjeta za prava djeteta.

Navodi se da je na sjednici razmatran Izvještaj o radu Savjeta za prava djeteta za prethodnu godinu, Poslovnik o radu Savjeta za prošlu godinu, kao i Program rada Savjeta za ovu godinu.

Savjet je razmatrao i informaciju o realizaciji mjera za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima i usmenu informaciju o regionalnoj konferenciji „Na putu ka izvrsnosti: Udruženim snagama ka djelotvornoj dječijoj zaštiti sa modelnom Barnhaus”.

“Usvojen je Izvještaj o radu Savjeta za prethodnu godinu kao i Poslovnik o radu Savjeta za prava djeteta”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, radi kontinuiteta zaštite prava djeteta za koje se zalaže Savjet, Šćekić predložio da se nastavi sa dvogodišnjim programom rada Savjeta i da nastave realizaciju svih započetih aktivnosti, kao i da se program proširi novim idejama koje predlažu nadležni resori.

Dodaje se da su na sjednici usvojeni zaključci nastavka borbe protiv nasilja i borbe za zaštitu dječijih prava, a nadležni resori će dostaviti predloge sekretarki Savjeta kako bi se ta pitanja uvrstila na dalje razmatranje u radu Savjeta.

“Šćekić je pozvao sve nadležne institucije da se preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite prava djeteta i omogućavanja da svako dijete živi u zdravoj sredini u kojoj se poštuju sva prava djeteta zajamčena domaćim i međunarodnim propisima koje je Crna Gora ratifikovala”, navodi se u saopštenju.

On je istakao i da je važno učešće djece u Savjetu zbog čega ga, kako je naveo, posebno raduje što ima predstavnika djece, čiji glas će se čuti u Savjetu.

“Pozivao je i nevladin sektor da putem nastavka jedne lijepe saradnje zajednički istupamo u borbi za zaštitu prava djeteta jer su djeca najveće bogatstvo ovog društva”, dodali su iz Vlade.

Bonus video: