Kanalizacioni mulj koji nastaje u Bečićima, Tivtu i Kotoru se od Nove godine ne odvozi za Albaniju

Kompanija koja je sa komunalnim preduzećima iz Budve, Kotora i Tivta zaključila ugovore za odvoz, već mjesec i po dana to ne čini, država traži rješenje, za sada se može izdržati do aprila

40981 pregleda 44 reakcija 17 komentar(a)
Postrojenje i naselju Vještica u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje i naselju Vještica u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Kanalizacioni mulj koji kao nusprodukt nastaje u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, kao i onom za opštine Tivat i Kotor, od Nove godine se ne odvozi za Albaniju.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

Podgorička kompanija “Montelea” koja je sa lokalnim Komunalnim preduzećima zaključila ugovore za odvoz kanalizacionog mulja, već mjesec i po dana to ne čini, a navodno je izgubila licencu za te vrste otpada u Albaniju.

U rješavanje problema uključilo se Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Agencija za zaštitu životne sredine. U petak je u resoru na čijem je čelu ministar Vladimir Martinović zakazan sastanak na koji su pozvani predstavnici firmi koje upravljaju postrojenjima za tretman otpadnih voda u Bečićima, te onom za Tivat i Kotor, predstavnici tri lokalna komunalna preduzeća i opština.

Iz primorskih opština očekuju da se pronađe rješenje ili odredi smjer u kome bi trebalo da se ide, jer kako sada stvari stoje do aprila je moguće ovako da funkcionišu postrojenja.

“Vijestima” je u budvanskom preduzeću “Otpadne vode” koje gazduje postrojenjem u Bečićima rečeno da je olakšavajuća okolnost ta što sada je duplo manji protok otpadnih voda, a noću gotovo da ga i nema.

“To pomaže da se preko noći kanalizacioni mulj dobro staloži i onda ne dolazi do nikakvog prelivanja, pa i analize prečišćene vode su i dalje izuzetno dobre”, pojasnili su “Vijestima”.

Imajući u vidu da podgorička kompanija od Nove godine ne izvršava svoje obaveze, to su se kako je rečeno, stekli uslovi da se ugovor raskine i povuče garancija koju je ta firma dala.

Takođe, is obzirom na to da toliko dugo postrojenje u Budvi nije bilo u situaciji da se ne odvozi kanalizacioni mulj, teško je reći do kada se tako može funkcionisati, a procjene su da je april krajnji rok.

“Vijesti” su ranije objavile da država Crna Gora u proteklih sedam godina nije ništa uradila da riješi problem kanalizacionog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja su do sada napravljena u Crnoj Gori i to predstavlja veliki nacionalni problem.

Dosadašnje vlade nijesu imale nikakav plan upravljanja tom vrstom otpada i može se slobodno reći da se niko do sada ozbiljno bavio tom problematikom koja može da dovede do ekološke katastrofe. Mulj koji nastaje nakon prečišćavanja otpadnih voda u Bečićima, od 2020. ne odlaže se pored postrojenja. Odmah nakon obrade na presama i smještanja u abrol, kontejneri se odvoze sa postrojenje i izvoze za Albaniju, shodno ugovoru koji je zaključen između opštinskog preduzeća Komunalno Budva i društva ‘Montelea’ iz Podgorice. Ovakav način rada u procesu odvoza mulja je u velikoj mjeri doveo do smanjenja neprijatnih mirisa u okolini postrojenja. Količina generisanog mulja na godišnjem nivou, koji se dalje transportuje za Albaniju, su između četiri do pet hiljada tona ili oko 6.500 kubika Ista kompanija takođe za Albaniju izvozi i i mulj iz postrojenja za tretman otpadnih voda (PPOV) Tivat - Kotor.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Klačinifoto: Siniša Luković

Nažalost, alternativa za sadašnje rješenje ne postoji i ukoliko bi se dogodio bilo kakav problem u ovo procesu, koji je sada nastavio, a koji bi uzrokovao da se mulj nema gdje odložiti nakon tretmana u PPOV-a dovelo bi i do prekida rada prečišćavanja otpadnih voda u postrojenjima.

Troškovi koje imaju opštine, odnosno postrojenja za transport mulja u Albaniju na godišnjem nivou iznose i više od 500.000 eura. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor kojim upravlja istoimena zajednička firma dvije opštine, ove će godine preraditi ukupno četiri miliona kubika otpadnih voda.

“Vijesti” su objavile da se mjesečno u prosjeku prerađuju oko 330.000 kubika kanalizacionih voda koje se u tri bazena za prečišćavanja sa tzv SBR tehnologijom, tretiraju u postrojenju izgrađenom na lokaciji Klačina u Krtolima kod Tivta, prije nego što se prečišćena otpadna voda ispusti u more podmorskim cjevovodom u zalivu Trašte.

Kao nusprodukt procesa prečišćavanja oko četiri miliona kubika kanalizacionih voda, PPOV će ove godine generisati ukupno oko 1.200 tona suvog kanalizacionog mulja koji se izvozi za Albaniju.

Bonus video: