Ministarstvo: Preispitati odluku Vraneša, lokalni interes ne može biti pretežniji od državnog

Odgovorili na dopis koji im je uputio Sportsko-ribolovni klub "Lipljen", a vezano za problem koji je nastao oko upravljanja objektom mrestilišta na rijeci Breznici

5041 pregleda 6 komentar(a)
Joković, Foto: Boris Pejović
Joković, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) smatra da je neohodno preispitati odluku predjednika Opštine Pljevlja Daria Vraneša, koji je predložio lokalnom parlamentu da raskine ugovor sa Sportsko-ribolovnim klubom "Lipljen", kojem je lokalna administracija 2019. godina bez naknade ustupila na korišćenje ribnjak u gradskom parku Vodice.

U Ministarstvu smatraju da lokalni interes ne može biti pretežniji od državnog koji se ogleda u razvoju slatkovodnog ribarstva Crne Gore.

To je navedeno u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je potpisao ministar Vladimir Joković, na dopis koji im je uputio Sportsko-ribolovni klub "Lipljen", a vezano za problem koji je nastao oko upravljanja objektom mrestilišta na rijeci Breznici.

"Lipljenu" je ustupljena zgrada ribnjaka površine 82 metra kvadratna, dvorište 500 metara kvadratnih i livada površine 336 metara kvadratnih.

Ribolovni klub je u Vodicama formirao mrestilište za proizvodnju autohtone potočne pastrmke crnomorskog sliva, a u njegovo opremanje uloženo je oko 50.000 eura.

“Imajući na umu odredbe pomenutog ugovora, te izrazito obimne dokumntacije za izdavanje saglasnosti na Projekat akvakulture, dozvole za akvakulturu, kao i novopotpisanog ugovora o ustupanju riba i drugih vodenih organizama u ribolovnim vodama opštine Pljevlja, sa iznenađenjem smo primili informaciju da vas je predsjednik Opštine Pljevlja, obavijestio da se neće zaključiti aneks ugovora o korišćenju predmetne nepokretnosti, te da će se ona u narednom periodu koristiti za pretežniji javni interes lokalne zajednice, ne pominjući u nastavku koji je to javni interes i ne obrazlažući detaljnije tom prilikom ovu odluku. Ukoliko je tačan navod iz vašeg dopisa, da ovaj pretežniji javni interes lokalne zajednice podrazumijeva prenamjenu mrestilišta autohtonih vrsta ribe u objekat za gajenje konzumne kalifornijske pastrmke za potrebe ugostiteljskog objekta, dužnost nam je da vas upoznamo o nekoliko činjenica koje proizilaze iz našeg praktičnog iskustva upravnjanja kompletnim sektorom slatkovodne akvakulture Crne Gore: Postojeće tehničko rješenje ribnjaka „Vodice“ je namijenjeno da bude mrestilište, te s svojom ukupnom korisnom površinom od 92,4 metra kvadratna , koje uglavnom čine plitki bazeni za držanje mlađi, ni u kom slučaju nije prilagođeno da služi uzgoju konzumne ribe; Obzirom na ograničene kapacitete ribnjaka, godišnja proizvodnja konzuma bi bila jako niska, a s obzirom na to da je neophodno zapošljavanje određenog kadra za funkcionisanje ribnjaka , kao I činjenicei da je posljenjih godina povećana cijena inputa za proizvodnju ribe, upitno bi bilo da li bi ta proizvodnja bila finansijski opravdana, bolje reći proizvodna cijena konzuma bi bila daleko veća od sadašnje tržišne cijene", navodi se u dopisu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Smatraju da je daleko jeftinije i prikladnije rješenje pravljanje staklenog akvarijuma sa sistemom za tečni kiseonik za držanje ribe u živom stanju, koji se može vidjeti u bolje opremljenim marketima ili restoranima u Crnoj Gori, ukoliko je imperativ lokalne zajednice da se obezbijedi svježa riba za potrebe motela.

"Postojeće mrestilište „Vodice“ je jedno od nekoliko registrovanih u Crnoj Gori za gajenje autohtonih vrsta ribe i jedino koje je uspješno započelo i održalu proizvodnju. Tome svedoče i poribljavanja sprovedena sa mlađi proizvednom u datom objektu: 2021. poribljeno Otilovićko jezero sa 15.000 komada mlađi potočne pastrmke; 2022. poribljena Ćehotina sa 15.000 komada i Otilovićko jezero sa 5.000 komada; 2023. godine poribljeno je Otilovićko jezero sa 5.000 kom. Dato je odobrenje od strane MPŠV za poribljavanje rijeke Tare i Bjelojevićke rijeke u Opštini Mojkovac sa 10.000 komada mlađi potočne pastmke koja je proizvedena u mrestilištu “Vodice”, čime se značaj ovog objekta sa lokalnog nivoa, preliva na obezbjeđivanje dobrog statusa drugih voda dunavskog sliva i kao takvo služi za ponos cjelokupnom sektoru ribarstva Crne Gore. Imajući na umu sve naprijed navedeno smatramo da je neophodno preispitati pretežniji javni intres, sa jedne strane uspješne proizvodnje mlađi autohtone ribe, a sa druge strane proizvodnje konzuma kalifornijske pastrmke koji je moguće nabaviti u bilo kom od 25 registrovanih ribnjaka u Crnoj Gori. Sa stanovišta Ministarstva poljoprivrede nesporno je da proizvodnja autohtone mlađi ima prioriret, uz nadu da će se u narednom periodu i drugi investitori opredijeliti za ovaj vid proizvodnje", piše u dopisu.

Iz Ministarstva su saopštili da postojeći ribnjak-mrestilište potočne pastrmke crnomorskog sliva (Salmo labrax), lipljena (Thymallus thymallus) i mladice (Hucho hucho) na rijeci Breznici – lokalitetu Vodice, Opština Pljevlja, postoji važeća dozvola čiji je nosilac "Lipljen" d.o.o. i koja važi do 11.10.2024. godine.

"Pregledom dostavljene dokumentacije i cjelokupnog postupka izdavanja Saglasnosti na projekat akvakulture i posljedično tome dozvole za akvakulturu, može se reći da se radilo o opsežnom postupku koji je samo kod ovog organa trajao 16 mjeseci, tačnije u period od juna 2020. godine (pokretanjem zahtjeva za ocjenu Projekta akvakulture) do septembra 2021. godine (kada je izdata inicijalna dozvola za akvakulturu). Ne manje važno je napomenuti, da je izdavanje saglasnosti na Projekat akvakulture i dozvole za akvakulturu bilo neophodno pribaviti obimnu dokumentaciju/saglasnosti od drugih organa uprave, naučnih i stručnih službi (projekat akvakulture; vodna akta izdata u skladu sa zakonom kojim su uređene vode; skica lokacije sa ukupnom planiranom površinom uzgajališta; urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju uzgajališta, kao I dokaz o procjeni uticaja na životnu sredinu za uzgoj ribe i drugih vodenih organizama), te nije teško zaključiti da je pomenuta procedura, koja je imala za krajnji cilj izdavanje dozvole za akvakulturu, trajala duže od dvije godine", navodi se u dopisu.

Napominju da je okosnica svih gore navedenih dozvola/saglasnosti i projekta akvakulture, sadržana u odrebama Ugovora o korišćenju nepokretnosti, potpisanog 2019.između Opštine Pljevlja i SRK „Lipljen“ Pljevlja, sa rokom važenja do 20.7.2023. godine.

Ukazali su i na dvije bitne stavke tog ugovora.

"Član 2 - kojim se kaže da se predmetna „napokretnost daje na korišćenje radi stavljanja u funkciju ribnjaka kao mrestilišta, uzgoja ribe za poribljavanje pljevaljskih voda, a sve u cilju održivog korišćenja, zaštite, očuvanja i unapređenja riba i drugih vodenih organizama u ribolovnoj vodi na osnovu Mišljenja Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore br. 3585 od 21.11.2018., a u skladu sa Ugovorom o ustupanju ribolovnog fonda na korišćenje br. 325-46/17-57 od 20.07.2017. godine zaključenog sa Direktoratom za ribarstvo Ministarstva poljorivrede...“ Član 3, stav 2 - kojim se kaže da „ukoliko nadležni državni organ korisniku ustupi u narednom periodu gazdovanje ribolovnim vodama, opština se obavezuje da zaključi aneks ugovora u skladu sa tim ugovorom“. U međuvremenu su, nakon sprovedenog postupka ustupanja gazdovanja ribolovnim vodama CG, korišćenje riba i drugih vodenih organizama u ribolovnim vodama opštine Pljevlja ustupljene SRK „Lipljen“ na period od 6 godina (br. UP-I-06-318/23-17629/4 od 01.08.2023. godine), te je u skladu sa čl. 3 stav 2 pomenutog Ugovora, Opština bila u obavezi da potpiše aneks ugovora o korišćenju nepokretnosti sa SRK „Lipljen“ za period od još 6 godina", navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na dopis koji im je uputio SRK "Lipljen".

Bonus video: