Slučaj Raonić: Prijave čekaju šta će sudovi odlučiti

U izviđaju prikupljeni dokazi, saslušano osam osumnjičenih i više svjedoka

14862 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednik Savjeta Drljević i direktor Raonić, Foto: Luka Zekovic
Predsjednik Savjeta Drljević i direktor Raonić, Foto: Luka Zekovic

Specijalno državno tužilaštvo čeka odluku Vrhovnog suda i Osnovnog suda u Podgorici o izboru Borisa Raonića za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG), kako bi odlučilo o krivičnim prijavama protiv njega, pojedinih članova Savjeta, advokatice medijske kuće i šefa pravne službe.

To proizlazi iz odgovora SDT-a, koji je još u julu 2023. godine otvorio izviđaj, odnosno formirao krivični predmet po prijavama nevladinog udruženja Media centar iz Podgorice.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić odgovorio je da su u izviđaju prikupljeni određeni pisani i elektronski dokazi, obavještenja i podaci od Savjeta, saslušani osumnjičeni i svjedoci, ali da odluka još nije donijeta.

“SDT prati odgovarajuće postupke koji su pred Vrhovnim sudom Crne Gore i Osnovnim sudom u Podgorici pokrenuti povodom posljednje odluke Savjeta o izboru generalnog direktora RTCG-a, jer odluke u tim postupcima su od značaja za odlučivanje i o krivičnim prijavama”, piše u odgovoru.

Radonjić: Odluka još nije donijeta
Radonjić: Odluka još nije donijetafoto: Boris Pejović

Raoniću mandat ističe u januaru sljedeće godine.

Viši sud u Podgorici je 10. maja potvrdio presudu Osnovnog suda da je generalni direktor RTCG-a Boris Raonić bio u sukobu interesa kada je u avgustu 2021. godine izabran na tu funkciju jer je već bio imenovan od Skupštine na drugu javnu funkciju - člana savjeta Agencije za elektronske medije.

Sud je pravosnažno donio odluku, a po tužbi kandidata Nikole Markovića, da je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju što Raonić već obavlja javnu funkciju pa je pravna posljedica - poništaj odluke o izboru Raonića, ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa.

Kandidati za generalnog direktora RTCG-a 2021. su, osim Raonića, bili Nikola Marković, Milutin Stijepović i Srđan Čović.

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG, Raonić je ponovo imenovan za generalnog direktora. Članica Savjeta Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu prije glasanja tvrdeći da ne želi da učestvuje u ponovnom nezakonitom izboru, dok je Milica Špajak još na početku sjednice istakla je da neće glasati ako Savjet prihvati predlog da se odlučuje o kandidatima po konkursu iz 2021. godine.

Iz SDT su “Vijestima” pojasnili da je Osnovno državno tužilaštvo 16. juna prošle godine dostavilo krivični predmet protiv pojedinih članova Savjeta, jer su javni funkcioneri prijavljeni i za krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Media centar podnijelo je krivičnu prijavu protiv predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru Raoniću.

Krajem jula, SDT-u je dostavljen i krivični predmet protiv tri osumjičena lica zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta. U pitanju su prijave protiv Raonića, predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović.

Taj predmet, pojasnili su iz SDT, spojen je sa već formiranim krivičnim predmetom protiv članova Savjeta, radi vođenja jedninstvenog postupka.

Vrhovni sud u narednom periodu trebalo bi da odluči o odluci Višeg suda, koji je utvrdio da je Raonić nezakonito izabran za direktora javnog servisa u avgustu 2021. godine. Nakon ponovnog imenovanja Raonića u junu 2023, njegov protivkandidat i direktor Radio-televizije Nikšić Nikola Marković tužio je RTCG i taj postupak je u toku pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Marković, koji je bio jedan od kandidata za generalnog direktora RTCG, tužbom traži da se poništi nova odluka o imenovanju Raonića za prvog čovjeka Javnog servisa jer su sudovi prethodno utvrdili da je nezakonito izabran na tu poziciju.

On smatra da je Savjet ponovo nezakonito izabrao Raonića, iako im je naloženo da odaberu novog direktora od preostalih kandidata, dok je Raonić osporio tužbeni zahtjev, poručujući da je postupio po nalogu sudova i da prilikom drugog imenovanja nije bilo zakonskih smetnji za njegov izbor.

Bonus video: