Trivić za "Vijesti" o eksternim provjerama znanja: Kazne i za prepisivače i za one koji ih čuvaju

Ispitni centar, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, izmijenio pravilnike, predvidio sankcije, ali i naknade za nastavno osoblje tokom polumaturskih i maturskih ispita Ove godine probna PISA, TIMSS međunarodno testiranje, ali i nacionalno mjerenje postignuća đaka petog razreda

36782 pregleda 181 reakcija 88 komentar(a)
Nova pravila od ove godine: Trivić, Foto: Ispitni centar Crne Gore
Nova pravila od ove godine: Trivić, Foto: Ispitni centar Crne Gore

Osim što su novim pravilnicima polaganju eksternih polumaturskih i maturskih ispita definisane sankcije za đake koji se usude da prepišu, odgovornost će snositi i test administratori - nastavnici koji su sa njima u ispitnoj prostoriji.

To je “Vijestima” kazao direktor Ispitnog centra Miloš Trivić.

U jednoj učionici može biti najviše 15 učenika, a novine su, kaže Trivić, i to da se ispit može održati i u drugom prostoru koji odredi Ispitni centar, a test administratori će ove godine u skladu sa ugovorom biti i plaćeni za taj rad.

“Ispitni centar se uveliko priprema za eksternu provjeru znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole koja će se održati u periodu od 17. do 19. aprila, kao i za maturski i stručni ispit. Prvi matarski ispit održaće se 16. aprila iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i albanski jezik i književnost, a potom i iz prvog stranog jezika koji je zakazan za 15. maj. Ispit iz matematike i nastavnog predmeta po izboru učenika održaće se 24. maja, odnosno stručne teorije 6. juna”, kazao je “Vijestima” on.

Kako čuvaju 30, kad ne mogu 15 učenika

Trivić ističe da je toj instituciji od ove godine vraćena jedna od nadležnosti, pa se testovi za predmet po izboru, odnosno stručnu teoriju pripremaju u organizaciji Ispitnog centra. Radi se o preko trideset testova iz sociologije, psihologije, filozofije, testovima za ekonomskog, nautičkog i poljoprivrednog tehničara, ali i svim drugim zanimanjima koja se realizuju po modularizovanim obrazovnim programima.

“Izmjenjena su tri pravilnika: pravilnik o polaganju maturskog ispita za učenike gimnazije, pravilnik o polaganju stručnog ispita za učenike koji nastavljaju školovanje, kao i pravilnik o načinu i postupku provjere znanja učenika na kraju obrazovnog ciklusa. Izmjenom pravilnika za učenike srednjih škola tačno je precizirano da se u učionici nalaze dva test administratora, od kojih je jedan iz druge škole, kao i obavezno prisustvo supervizora koji može da pristupi ispitnom prostoru.

Definisali smo i odgovornost test administratora koji će sa Ispitnim centrom potpisati ugovor u kojem će biti klauzula o tajnosti podataka, kao i njihova obaveza za zakonitost sprovođenja ispita u ispitnoj prostoriji”, naglasio je Trivić.

Direktor Ispitnog centra je naglasio da teret prošlogodišnje afere “prepisivanje” nose svi akteri u obrazovnom sistemu.

“Kao direktor ove ustanove, smatram da sam u tom trenutku postupio ispravno, a aktivnostima koje sprovodimo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija i uz njihovu punu podršku radimo sada da se takva situacija ne ponovi”, poručio je Trivić.

Precizirao je da je su izmijenjeni pravilnici, da će biti realizovano plaćanje test administratorima, a od će ove godine nadoknadu primiti i druga dva ocjenjivača eksterne provjere znanja učenika na kraju trećeg ciklusa, zahvaljujući podršci i sredstvima obezbijeđenim od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

“Postavio bih pitanje svim nastavnicima i svim čitaocima: ako u redovnim okolnostima redovne nastave, jedan nastavnik sprovodi provjeru znanja u učionici u kojoj je u prosjeku 30 učenika, da li dva nastavnika mogu da realizuju provjeru znanja u učionici u kojoj je 15 učenika? Mislim da je odgovor sasvim jasan”, ocijenio je Trivić.

Ispitni centar ove godine sprovodi i testiranje postignuća učenika na kraju drugog ciklusa osnovne škole (šesti razred), koje je planirano za 16. maj.

“Testiranje se realizuje iz nastavnog predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i albanski jezik i književnost”, kazao je Trivić.

Probna PISA za 1.742 đaka

Prema njegovim riječima, ove godine, u periodu od 1. aprila do 10. maja, održava se i probno PISA testiranje.

“Radi se o testiranju učenika iz 26 srednjih škola iz sve tri regije Crne Gore, odnosno uzorku od nešto preko 1.742 učenika. Tokom 2025. realizovaće se glavno PISA testiranje i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, radimo i radićemo na motivisanju naših petnaestogišnjaka kako bi postigli što bolji rezultat. Zamolio bih kako učenike tako i nastavnike, pa i roditelje da pogledaju na sajtu Ispitnog centra kako izgledaju PISA testovi iz prethodnih ciklusa”, apelovao je Trivić.

Osim međunarodnog istraživanja PISA, Ispitni centar sprovodi i međunarodna istraživanja TIMSS i PIRLS.

“Ove godine će se u periodu od 1. aprila do 31. maja, sprovesti i testiranje TIMSS Longitudinal koje će se realizovati u 141 osnovnoj školi na uzorku od oko 4.400 učenika petog razreda gdje se mjeri obrazovno postignuće učenika iz oblasti matematike i prirodnih nauka”, rekao je Trivić.

U kategoriji prva dva razreda srednjih škola iz matematike takmiče se četiri učenika

Za vikend se, najavio je Trivić, održava devetnaesto Državno takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola. Takmičiće se 426 učenika, iz 80 osnovnih i 30 srednjih škola. Ispitni centar je ove godine uveo tri nova predmeta za učenike osnovnih škola - geografiju, istoriju i programiranje.

“Želim da istaknem zabrinutost što su se za takmičenje iz predmeta matematika kategorija I i II razred srednje škole prijavila samo četiri učenika, što je izuzetno mali broj ako uzmemo u obzir činjenicu da imamo nešto više od pedeset srednjih škola u Crnoj Gori”, kazao je Trivić.

Naglasio je da će se učenici, koji budu ostvarili najbolji učinak na državnom takmičenju, pripremati sa timom Ispitnog centra za međunarodne olimpijade koje se održavaju u: Kazahstanu (biologija), Velikoj Britaniji (matematika), Iranu (fizika), Saudijskoj Arabiji (hemija), Irskoj (geografija) i Egiptu (informatika).

Bonus video: