Ornitolozi i ljubitelji ptica popisivali sove na području crnogorske obale, Rumije i Bjelopavlića

“Ukoliko bi ornitolozi radili popis velike ušare, nas 15 bi za jednu noć mogli da pokrijemo isto toliko tačaka, a uz pomoć volontera uspijevamo da pokrijemo od 30 do 40 tačaka”

4827 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Ornitolozi i volonteri u Baru, Foto: Privatna arhiva
Ornitolozi i volonteri u Baru, Foto: Privatna arhiva

Volonteri i ornitolozi Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) osluškivali su huk i popisivali sove, velike ušare, na području crnogorske obale, Rumije i Bjelopavlića. Zabilježili su 35 mužjaka i jednu ženku, odnosno toliko teritorija velike ušare, a pokrili su 75 tačaka tokom aktivnosti pod nazivom “Bubo night”.

To je “Vijestima” kazala Marija Šoškić Popović iz CZIP-a i dodala da su imali 91 učesnika, radoznalih da osluškuju huk velike ušare.

“Prošle nedjelje smo radili popis velike ušare na području obale u dvije grupe, od Herceg Novog do Ulcinja, a ove nedjelje smo pokrili Bjelopavliće i Rumiju”, kazala je Šoškić Popović.

Na barskoj Rumiji su pokrili 18 tačaka i oslušnuli sedam pjevajućih mužjaka velikih ušara.

Šoškić Popović je navela da u Crnoj Gori ima puno lokacija na kojima velike ušare mogu da se gnijezde, a one traže područja sa velikim liticama, visine oko 100 ili 200 metara koje imaju ukopine u kojima mogu da se gnijezde.

“Mi smo kraška zemlja i imamo dosta staništa pogodnih za nju, ali one se gnijezde nešto više u centralnom i južnom dijelu Crne Gore, jer je više krševito, ima manje šume i veća je dostupnost hrane”, istakla je.

Ono što ih najviše raduje, kako je kazala, jeste to što svake godine imaju sve više učesnika, ljubitelja ptica i prirode, a “Bubo night” organizuju već osam godina.

“Ukoliko bi ornitolozi radili popis velike ušare, nas 15 bi za jednu noć mogli da pokrijemo isto toliko tačaka, a uz pomoć volontera uspijevamo da pokrijemo od 30 do 40 tačaka”, kazala je ona.

Šoškić Popović smatra da je zabilježen broj jedinki drugačiji od realnog jer uvijek postoji mogućnost da se nijesu sve oglasile baš tih noći.

Po podacima CZIP-a procjenjuje se da ima oko 230 do 460 parova velikih ušara, a osmogodišnji popis pokazuje da je taj broj stabilan.

Bonus video: