Radulović: Razrješenje nema uporišta u zakonu, dokazi su pobili paušalne i neistinite navode Šimuna

"Zbog zaštite svog ugleda i časti, obavještavam javnost da ću satisfakciju za ovu protivzakonitu odluku, koja nije rezultat objektivnog sagledavanja stvari, već ličnih kalkulacija, potražiti na sudu"

34997 pregleda 165 reakcija 106 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Povodom razrješenja sa mjesta direktorice Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) od strane Vlade, istine radi, obraćam se javnosti, ukazujući da se radi o odluci koja apsolutno nema uporišta u zakonu, odluci koja nije uvažila izvanredne rezultate KCCG u prethodne tri godine, a ni konkretne dokaze koji su argumentovano pobili sve paušalne i neistinite navode kojima je ministar zdravlja Vojislav Šimun, sa inače samo dvije godine specijalističkog staža, pokušao da obrazloži svoju inicijativu, saopštila je danas doktorka Ljiljana Radulović.

"Da su njegovi navodi apsurdni govori i činjenica da nas je optužio za recimo manjkavost ugovora neke osobe koja i ne radi u našem KCCG i to na samom kraju mandata sadašnjem menadžmentu. Vrijeme će ubrzo pokazati šta je stvarni razlog ove ministrove žurbe", istakla je Radulović u saopštenju.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici smijenila doktorku Ljiljanu Radulović sa funkcije direktorke KCCG.

Za direktora je imenovan kardiohirurg Aleksandar Radović.

"Javnosti radi, još jednom ističem da je sadašnji menadžment u najizazovnijim vremenima preuzeo odgovornost da rukovodi KCCG kada je korona kriza bila na svom vrhuncu, a zdravstveni sistem na ivici kolapsa. Bili smo u to vrijeme, i formalno, krucijana podrška ostalim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, a ja lično, pored svih obaveza, bila zadužena za koordinaciju svim COVID bolnicama u zemlji. Uspjeli smo da održimo mortalitet hospitalizovanih na 1,5% što je jednako bolnicama u Sjedinjenim Američkim Državama, na šta sam jako ponosna", rekoa je Radulović.

Ona je poručila da su uvođenjem dopunskog rada, uspjeli da udvostruče broj pregleda u odnosu na 2019. godinu, koja je po njenim riječima relevantna za poređenje kao predpandemijski period.

"Istovremeno, svi projekti koji su godinama tapkali u mjestu i o kojima se samo pričalo, u posljednje tri godine našeg mandata se realizuju ili privode kraju, pa se ove godine očekuje otvaranje dva nova objekta za tri klinike, i to Klinike za psihijatriju i Klinike za infektivne bolesti sa dermatovenerologijom, a nove Klinike za hematologiju tokom 2025. godine. Uveli smo niz novih procedura - ili uz pomoć nove opreme ili uglednih konsultanata, pa se već u narednim mesecima očekuje čak i liječenje pacijenata transplantacijom matičnih ćelija. Da suštinski priznaje kvalitet našeg rada ukazuje i to što je sve uspjehe i gotovo okončane projeke KCCG nabrojao kao uspjehe svog ministarstva u prvih 100 dana rada, a da smatra dobrim naše upravljanje ljudskim resursima govori činjenica da dva aktuelna direktora klinika postaju top menadžment naše ustanove", kazala je Radulović.

Ona je poručila da je ovo potvrda da su stvarni razlozi za razrešenje daleko od struke.

"Ponosna sam na sve ove rezultate koje će, sigurna sam, van današnjih kalkulacija, svi umjeti da cijene, ali isto tako hoću da naglasim da neću dozvoliti da iko ukalja moj, više od 20 godina mukotrpno stican ugled među pacijentima i u javnosti, i profesionalno radila povjeren mi, odgovoran posao za dobrobit građana i zdravstvenog sistema. Nikada nijesam željela nikakve privilegije od ove države, pa sam odbila i ponudu da budem ministarka zdravlja u prethodnoj Vladi, ali i kalkulantsku ponudu sadašnjeg ministra. Nastavljam dalje da se usavršavam u svojoj struci dajući najbolje od sebe ovoj profesiji koju volim", kazala je Radulović.

Ona je navela da se nada da će novi menadžment biti agilan i sposoban da nastavi tamo gdje su mi stali, da završi započete projekte, jer to je kako je kazala ono što je najbitnije.

"Sve ostalo dođe i prođe, a rezultati su ti koji ostaju, a naši su očigledni i mjerljivi. Ali zbog zaštite svog ugleda i časti, obavještavam javnost da ću satisfakciju za ovu protivzakonitu odluku, koja nije rezultat objektivnog sagledavanja stvari, već ličnih kalkulacija, potražiti na sudu. Na kraju zahvaljujem svom užem timu, ali i svim svojim kolegama i medicinskom i nemedicinskom osoblju, jer su ovo naši, zajednički rezultati koji bez svih njih ne bi bili mogući", zaključila je Radulović.

Bonus video: