Parking u Pljevljima poskupljuje i do 60 procenata

Pljavaljska Čistoća traži usvajanje novog cjenovnika usluga tog opštinskog preduzeća

2400 pregleda 23 reakcija 5 komentar(a)
Parking u Prijepoljskoj ulici, iza Pošte, Foto: Goran Malidžan
Parking u Prijepoljskoj ulici, iza Pošte, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Odbora direktora pljevaljskog opštinskog preduzeća Čistoća Vladeta Kankaraš uputio je zahtjev predsjednici Skupštine opštine Jovani Tošić kojim traži da se u dnevni red sjednice zakazane za 27. februar uvrsti i novi cjenovnik njihovih usluga.

Cjenovnik koji je usvojio Odbor direktora predviđa značajno povećanje usluga za javna i opšta parkirališta i usluga angažovanja mehanizacije za potrebe osnivača i usluga obezbjeđenja i održavanja lokalnih objekata.

Predloženo je poskupljenje usluga do 60 odsto, a u preduzeću ovakvu odluku pravdaju da je u prethodnih 14 godina, koliko je važio prethodni cjenovnik uz manje korekcije, došlo do obezvrjeđivanja usluga zbog inflacije.

U obrazloženju navode da je jedan od razloga zbog kojeg traže povećanje cijena što je krajem oktobra počeo da se primjenjuje novi Granski kolektivni ugovor za stambeno-komunalnu djelatnost, kojim se na osnovu kojeg je došlo do porasta troška zarada za oko 35 odsto.

Najviše će, ukoliko odbornici prihvate cjenovnik, poskupiti cijena parkiranja u podzemnoj garaži ispod Trga 13. jul. Umjesto dosadašnjih 50 centi po započetom satu, građani će ubuduće plaćati 80 centi, što je povećanje od 60 odsto. Mjesečna karta za parkiranje u ovoj garaži iznosi 60 eura, a za zaposlene u prvoj zoni 35. Dnevna karta iznosiće osam, nedeljna 18, i mjesečna karta za rezervisano parking mjesto za pravna lica i preduzetnike sto eura.

Poskupiće za 50 odsto i parkiranje za oopšta (posebno obilježene površine na kolovozu ili trotoraru) i posebna parkirališta koja su uređena za parkiranje motornih vozila. Tako će se ubuduće, ako cjenovnik stupi na snagu, parkiranje u prvoj zoni u Pljeljima u vremenu od 6 do 22 sata naplaćivati 60 centi, umjesto 40 koliko je bilo do sada a u drugoj, 40 centi. Dnevna karta u obje zone umjesto tri koštaće šest eura a sedmična deset umjesto dosadanjih 7.

Povlašćena mjesečna karta za stanare prve zone iznosi 12 eura i neće se mijenjati a za pravna lica i preduzetnike povećana je sa 24 na 35 eura. Zaposleni u prvoj i drugoj zoni povlašćenu kartu mogu kupiti po cijeni od 12 eura, četiri eura više nego do sada. Doplatna iznosi 10 eura.

U Pljelvljima ima devet uređenih parkirališta sa ukupno 283 parking mjesta plus 68 parking mjesta u podzemnoj garaži na Trgu 13. jul u centru grada. Preduzeće Čistoća koje gazduje gradskim parkiralištima uskoro će početi naplatu usluge parkiraanja na parkiralištu u Prijepoljskoj ulici iza zgrade Pošte, koje će u velikoj mjeri riješiti problem parkiranja građana koji žive u tom dijelu grada. Parking iza Pošte je kapaciteta 46 parking mjesta od kojih dva ne podliježu naplati i namijenjena su za osobe sa invaliditetom. Parkiralište biće zatvoreno rampama.

Završeni su i radovi na izgradnji parkinga u Ulici Mila Peruničića koje pripada prvoj zoni. Parking posjeduje 35 parking mjesta od kojih su dva namijenjena osobama sa invaliditetom. U planu je i proširivanje otvorenog parkirališta iza nekadašnjeg restorana Ekpsres za osam mjesta.

Bonus video: