Plužine: Sve stambene zgrade imaju protivpožarne aparate

Zarazliku od Nikšića, u Plužinama sve zgrade dobro opermljene za slučaj požara

1637 pregleda 4 komentar(a)
Iz jedne od stambenih zgrada, Foto: Privatna arhiva
Iz jedne od stambenih zgrada, Foto: Privatna arhiva

Dok u Nikšiću stambene zgrade, javne ustanove, privredni subjekti, škole, uglavnom ne posjeduju hidrantske mreže i ormare i protivpožarne aparate, u Plužinama to nije slučaj.

Prema riječima komandira plužinske Službe zaštite i spasavanja Mirka Cicmila, uspjeli su da protivpožarnim aparatima “opreme čitav grad”.

“Svaka stambena zgrada, u zavisnosti od njene veličine, ima od tri do pet protivpožarnih aparata. U Plužinama ima 29 zgrada, a protivpožarne aparate je kupila Opština, i u dogovoru sa njima na svakom drugom spratu svake zgrade postavili smo protivpožarni aparat, ukupno 55 aparata”, kazao je Cicmil.

Prema njegovim riječima, procijenili su da je sasvim dovoljno da na svakom drugom spratu postave po jedan aparat.

“Prethodno je u 14 zgrada bilo aparata, dok ih u većini zgrada nikada nije ni bilo. Već smo kupili hidrantske ormare, crijeva i mlaznice, tako da ćemo u narednom periodu u svakoj zgradi imati u potpunosti funkcionalnu i opremljenu hidrantsku mrežu”, rekao je Cicmil.

Kako je istakao, Služba u saradnji sa lokalnom upravom, radi sve kako bi Plužine i stanovnici toga kraja bili bezbjedni.

“Početna faza prilikom izbijanja požara u zgradama je najvažnija i treba što hitnije reagovati i vatru ugasiti. Na ovaj način svaki stanovnik grada može da ugasi požar u toj početnoj fazi, prije nego što mi dođemo. Sve ćemo obezbijediti za što brže i efikasnije reagovanje svih stanara u slučaju pozara”, poručio je Cicmil.

U Plužinama osim stambenih zgrada protivpožarne aparate imaju i ostale ustanovne: Obrazovni centar 24, Dom zdravlja i Centar za kulturu po deset i zgrada Opštine 13.

Bonus video: