Ozon: Unaprijediti efikasnost inspekcijskih organa i tužilaštva u sprečavanju korupcije u upravljanju komunalnim otpadom

Iz Ozona su kazali da su pripremili dokument sa predlozima politika za unapređenje efikasnosti rada inspekcijskih organa i tužilaštva u toj oblasti, a zbog, kako su naveli, dvadesetogodišnjeg nekontrolisanog odlaganja različitih vrsta otpada na Mislovom dolu, najvećem neuređenom gradskom smetlištu u Crnoj Gori

1246 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/ Ozon
Foto: Screenshot/ Ozon

Efikasnost rada inspekcijskih organa i tužilaštva u sprečavanju korupcije u poslovima upravljanja komunalnim otpadom treba da bude bude unaprijeđena, poručili su iz Ekološkog pokreta Ozon.

Iz te organizacije su kazali da su pripremili dokument sa predlozima politika za unapređenje efikasnosti rada inspekcijskih organa i tužilaštva u toj oblasti, a zbog, kako su naveli, dvadesetogodišnjeg nekontrolisanog odlaganja različitih vrsta otpada na Mislovom dolu, najvećem neuređenom gradskom smetlištu u Crnoj Gori.

Iz Ozona su objasnili da je fokus dokumenta na odgovornosti nadležnih inspekcija na državnom i lokalnom nivou, kao i tužilaštva.

Oni su istakli da, iako je aktivnostima organizacija civilnog društva i medija javnost bila upoznata sa situacijom, za 20 godina funkcionisanja tog neuređenog gradskog smetlišta, nadležni inspekcijski organi nijesu naložili zabranu rada.

Iz Ozona su rekli da procedure nijesu pokrenuli ni tužilaštvo ili policija, dodajući da se radi o ekokriminalu.

“Sve navedeno upućuje za prostor ispitivanja koruptivnih radnji, što nije prepoznato od strane inspekcijskih i tužilačkih organa, koji su po službenoj dužnosti imali prostor da pokrenu odgovarajuće procedure kojima bi se utvrdilo činjenično stanje i naložile odgovarajuće mjere u cilju zaštite zdravlja ljudi i životne sredine”, kazali su iz Ozona.

Taj ekološki pokret je, kako su saopštili, u dokumentu ,,Predlog politika za unapređenje efikasnosti rada inspekcijskih organa i tužilaštva u cilju sprečavanja korupcije u poslovima upravljanja komunalnim otpadom“ analizirao i prikazao rezultate ankete koju su sproveli.

Iz Ozona su istakli da su u tom dokumentu preporučili formiranje posebne jedinice za borbu protiv ekokriminala pri Upravi policije, sa čim se, kako su kazali, slaže 80 odsto anketiranih.

Ozon je, kako su dodali, inicijativu za forimiranje posebne jedinice uputio Ministarsvu unutrašnjih poslova.

“Ubjedljiva većina anketiranih građana Nikšića, čak 95 odsto, prepoznala je odgovornost nadležnih institucija koje su bile predmet ankete, što potvrđuje poznavanje zakonom propisanih obaveza u oblasti upravljanja otpadom, kao i sumnju u postojanje korupcije”, naveli su iz Ozona.

U pitanju o prepoznavanju korupcije kao jednog od uzroka za izostanak trajne zabrane deponovanja različitih vrsta otpada na neuređenom gradskom smetlištu "Mislov do", 70 odsto anketiranih, kako su kazali, smatra da je opravdana sumnja.

“I kada je riječ o povjerenju u Upravu za inspekcijske poslove, Osnovno državno tužilaštvo, Komunalnu policiju Opštine Nikšić, odnosno u lična iskustva po prijavi na sumnju u koruptivne postupke u kojima učestvuju njihovi službenici, 60 odsto anketiranih nema provjerenja u institucije sistema”, kazali su iz Ozona.

Oni su kazali da je 25 odsto ispitanika komuniciralo sa institucijama u vezi sa sumnjom na koruptivne radnje, dok se njih 15 odsto izjasnilo da nijesu imali razloga za to.

“Sam dokument sadrži analizu, opcije politika, te kratkoročne, srednjoročne i dugoročne preporuke koje daju konkretne smjernice za unapređenje postojećeg stanja”, objasnili su iz Ozona.

Oni su kazali da bi nikšićka lokalna samouprava, koja je krenula u proces sanacije i trajnog zatvaranja ,,Mislovog dola“, morala uzeti u obzir stavove anketiranih i preporuke dokumenta koji su pripremili.

„Kako bi se, eventualnim utvrđivanjem koruptivnih radnji, sankcionisali odgovorni za pričinjene ekološke i ekonomske štete lokalnoj zajednici“, poručili su iz Ozona.

Iz tog ekološkog pokreta su kazali da su i preporuke koje se odnose na formiranje online servisa za prijave sumnji na koruptivne radnje zaposlenih u institicijama koje su bile predmet ispitivanja javnog mnjenja, utemeljene na rezltatima ankete.

Bonus video: