Lurdes: Zabrinuti smo zbog nezakonite gradnje kondo hotela velikih razmjera pored ulaza u Miločerski park

Iz Vlade Crne je saopšteno da se potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić sastao sa eminentnim evropskim ekspertima u oblasti zaštite prirodne i kulturne baštine, te da je povod sastanka bila zaštita kulturnog pejzaža Svetog Stefana koji se našao na listi sedam najugroženijih evropskih spomenika i lokaliteta baštine za 2023. godinu

6992 pregleda 93 reakcija 8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Zabrinuti smo zbog nezakonite gradnje kondo hotela velikih razmjera pored ulaza u Miločerski park, što će prouzrokovati značajnu štetu kulturnom i prirodnom bogatstvu ovog područja, narušavajući ljepotu priobalnog pojasa Crne Gore, saopštila je Ljorens Abando Lurdes iz Evropske investicione banke (EIB).

Iz Vlade Crne je saopšteno da se potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić sastao sa eminentnim evropskim ekspertima u oblasti zaštite prirodne i kulturne baštine, te da je povod sastanka bila zaštita kulturnog pejzaža Svetog Stefana koji se našao na listi sedam najugroženijih evropskih spomenika i lokaliteta baštine za 2023. godinu.

Sastanku su pored Lurdes prisustvovale i Dragana Kažanegra iz organizacije "Bankada", naučnica dr Višnja Kisić i Lori Nil iz organizacije Europa Nostra.

''Jednu od glavnih prijetnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka predstavlja nekontrolisana gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju. Zabrinuti smo zbog nezakonite gradnje kondo hotela velikih razmjera pored ulaza u Miločerski park, što će prouzrokovati značajnu štetu kulturnom i prirodnom bogatstvu ovog područja, narušavajući ljepotu priobalnog pojasa Crne Gore.Nadamo se da će detaljni urbanistički plan Crne Gore koji će biti objavljen za nekoliko sedmica predvidjeti očuvanje ovakvih lokaliteta u Vašoj državi'', kazala je Lurdes.

Nil je kao jedan od prioriteta istakla neophodnost pridržavanja zakonskih normi u pogledu očuvanja kulturne baštine.

''Podsjećam da je Crna Gora potpisnica Faro konvencije Savjeta Evrope o vrijednosti kulturnog nasljeđa za društvo, u skladu sa kojom države štite kulturno nasljeđe i poštuju prava građana na pristup i učešće u tom nasljeđu. Činjenica da je pristup Svetom Stefanu omogućen isključivo gostima i osoblju turističkog rizorta, znači da su mještani izgubili pravo da učestvuju u sopstvenoj kulturi, što se direktno protivi Faro konvenciji'', naglasila je Nil.

Ona je dodala da jedinstvena ljepota Svetog Stefana i Miločera moraju rukovoditi crnogorsku vlast prilikom rješavanja ovog pitanja.

"Oni zaista nisu samo kulturna baština Crne Gore, već i Evrope i cijelog svijeta", rekla je Nil.

Kisić je kazala da je urađena detaljna studija o aktivnostima koje su u proteklom periodu sprovedene na ovom lokalitetu.

''Radi se o nizu nelegalnih postupaka koji su doveli do eksploatacije Svetog Stefana u korist multinacionalnih kompanija, a prethodne vlasti tim povodom nisu uradile ništa. Stoga se nadamo da će odnos nove vlasti u Crnoj Gori biti sasvim drugačiji'', naglasila je Kisić.

U saopštenju se navodi da je Bečić izrazio žaljenje što država godinama unazad ne pokazuje adekvatan nivo odgovornosti prema Svetom Stefanu, afirmišući potrebu da se ulože maksimalni napori kako bi se zaštitilo prirodno i kulturno blago.

"Urbanistički genocid kojem smo svjedočili u prethodnom periodu u Budvi i mnogim djelovima našeg primorja jedna je od većih izdaja naše zemlje i njene budućnosti. Zato moramo kao društvo izvući poruke, sačuvati i adekvatno planirati preostsli prostor, naročito vodeći računa o našim prirodnim i kulturnim draguljima'', izjavio je Bečić.

On je dodao da Sveti Stefan i Miločerski park zaslužuju adekvatnu zaštitu, kao ne samo samo crnogorski, već i evropski ponos, kako bi ovaj biser crnogorskog primorja ponovo postao perjanica crnogorske turističke ponude, u kome uživaju kako lokalno stanivništvo i građani Crne Gore, tako i svi posjetioci.

"Hvala vam što se sa mnogo posvećenosti, iskreno i požrtvovano borite za zaštitu javnog interesa. To je najuzvišenija patriotska dužnost, jer to dugujemo svim budućim generacijama'', zaključio je Bečić.

Kažanegra je zahvalila Bečiću što je iskazao spremnost da sa njima podijeli ocjenu o nužnosti aktuelizacije ovog izuzetno značajnog pitanja.

Bonus video: