Specijaliteti "Žena Bara" na sajmu u Beogradu

To je treći sajam turizma na kojem “Žene Bara”, u sklopu ponude Turističke organizacije Bar, učestvuju i predstavljaju crnogorske ukuse. Na njihovom štandu mogla se vidjeti i crnogorska nošnja koju su nosile neke od njih

7728 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa štanda, Foto: Privatna arhiva
Detalj sa štanda, Foto: Privatna arhiva

Predstavnice nevladinog udruženja “Žene Bara velikog srca”, koje rukovode narodnom kuhinjom u Baru, predstavile su nacionalne i savremene specijalitete na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu koji se održava ovog vikenda.

Tema njihovog štanda bila je “morski dan”, a posjetiocima su predstavile ukuse barskog kraja među kojima su njihove domaće masline i maslinovo ulje, sok od šipka i domaće voće i povrće. Na trpezi se našla i crnogorska pršuta i brojne poslastice sa motivom mora od domaćih sastojaka.

“Veoma smo zadovoljne posjećenošću koja je bila zaista velika i nadam se da su svi privrednici koji su bili prisutni na ovom našem štandu zadovoljni koliko i mi”, kazala je “Vijestima” Ljiljana Vujović, predsjednica udruženja.

To je treći sajam turizma na kojem “Žene Bara”, u sklopu ponude Turističke organizacije Bar, učestvuju i predstavljaju crnogorske ukuse. Na njihovom štandu mogla se vidjeti i crnogorska nošnja koju su nosile neke od njih.

“S obzirom na to da je Bar grad na dvije obale, trudile smo se da ovog puta predstavimo morsku ponudu jer smo na prošlom sajmu turizma u Novom Sadu predstavile jezersku ribu. Napravile smo mnogo stvari od ribe i morskih plodova”, ispričala je Vujović.

Japraci su takođe karakteristični za Crnu Goru, pa je na stolu bilo i njih, kao i štufada koja se posebno sprema u Spiču i Šušanju.

Miris i boje Bara predstavile su i mimozom, kamelijom, maslinom, lovorom i ruzmarinom.

Vujović je istakla da joj je posebno drago što su mnogi posjetioci, kako tvrdi, kazali da su barske masline najbolje koje su ikada jeli.

Pored “Žena Bara” na sajmu su učestvovali i predstavnici Turističke organizacije Bar koji su predstavili turističku ponudu grada i prirodne ljepote.

Baranke Anđela i Slađana Janković održale su akustični koncert u sklopu promocije koji su pratili video kadrovi barskih znamenitosti.

Barsku kulturu su predstavili i dijelom publikacija Kulturnog centra Bar, ponudivši naslove lokalnih pisaca i umjetnika.

Bonus video: