ANIMA: Crna Gora se ne može distancirati od zločina u Štrpcima, pravda da bude zadovoljena

Na vlastima je da prekinu projekciju zaborava, selektivnog kažnjavanja i ometanje procesa suočavanja sa prošlošću

2778 pregleda 1 komentar(a)
Foto: ANIMA
Foto: ANIMA

ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor je, povodom 31 godine od otmice iz voza 671 u Štrpcima, poručio kako traže da pravda bude zadovoljena, kao i da se Crna Gora ne može distancirati od tog zločina.

"Dvadeset sedmog februara 1993. voz 671 je krenuo iz Beograda ka Baru, na željezničkoj stanici Štrpce dočekala ga je paravojna formacija Osvetnici i srpska oružana formacija predvođena sada haškim optuženikom Milanom Lukićem. Uz pomoć policije koja je bila u vozu, iz njega je odvela 20 civila nesrpske nacionalnosti u nepoznatom pravcu. Svjedočenja posmatrača govore da su bez traženja objašnjenja napustili kupe i voz. Oteti i ubijeni su bili civili. Ubijeni su zbog onog što je pisalo u njihovim dokumentima. Većina ubijenih su bili iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice", navodi se u saopštenju.

ANIMA podsjeća da ni nakon 31 godinu od zločina većina njih nije pronađena.

"Podsjećamo crnogorsku javnost da je za ovaj zločin osuđen Nebojša Ranisavljević u Višem sudu u Bijelom Polju na 15 godina zatvora. U Haškom tribunalu osuđen je Milan Lukić za zločine počinjene u Višegradu na doživotnu robiju dok za ovaj zločin nije odgovarao. Mićo Jovičić je osuđen pred sudom u BIH na kaznu zatvora od 5 godina. Prošle godine Viši sud u Beogradu je prvostepeno osudio Gojka Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca na po 10 godina zatvora a Draganu Đekić na pet godina zatvora. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina", dodaje se.

ANIMA podsjeća crnogorsku javnost i na "odgovornost koju imamo prema žrtvama i njihovim porodicama", jer je "ovaj zločin učinjen u naše ime, a nalogodavci i idejni tvorci rata" na prostorima bivše Jugoslavije, kako su kazali, nisu još imenovani.

"Crna Gora se ne može distancirati od ovog zločina jer je bila uključena u ratni sukob. Odgovornost je na institucijama da pravda i pravo budu zadovoljene, utvrđivanjem odgovornosti onih koji su nalogodavci i izvršitelji i njihovom adekvatnim kažnjavanjem za ovaj zločin. Smatramo da je važno da se na primjeren način obilježi ovaj događaj i spriječi zaborav. Na vlastima je da prekinu projekciju zaborava, selektivnog kažnjavanja i ometanje procesa suočavanja sa prošlošću. Pamtimo zločin počinjen u Štrbcima i tražimo da pravda bude zadovoljena", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: