Predata inicijativa da se hitno povećaju naknade za OSI

Pomoć osobama sa invaliditetom sada iznosi od 87 do 297 eura, i na skoro istom su nivou kao ranije

8143 pregleda 56 reakcija 8 komentar(a)
Predata inicijativa za izmjenu zakona (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Predata inicijativa za izmjenu zakona (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Aktivista za prava osoba sa invaliditetom (OSI) i član Nove srpske demokratije Miloš Spaić predao je inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kako bi bile povećane naknade za OSI.

“Zbog odluke Vlade, iznosi socijalnih davanja ostali su na skoro istom nivou kao ranije, tačnije povećali su se za nekoliko eura. Najbitnija socijalna davanja za lica sa invaliditetom, lična invalidnina i dodatak za njegu i pomoć drugog lica, u skladu sa pomenutom odlukom iznose od 87 do 297 eura”, naveo je Spaić.

On je kazao da lična invalidnina i dodatak za njegu i pomoć drugog lica su među najnižim primanjima, iako se odnose na grupaciju na koju treba obratiti posebnu pažnju i po crnogorskom, a i po sistemu Evropske unije.

“Dodatak za njegu i pomoć drugog lica je davanje čija je suština da lice koje je ostvaruje može da plati, kako joj samo ime kaže, pomoć drugog lica. Sa sadašnjih 87 eura ne može se platiti praktično ništa. Sa druge strane lična invalidnina i sa njom, ko ima pravo po zakonu, nadoknada za staratelja/roditelja koje iznose sada 297 i 254 eura opet su za trećinu i više-manje od minimalnih plata i penzija u Crnoj Gori te se mora konstatovati da ni ova davanja ne ispunjavaju svoju suštinu, a to je nadoknada države licima koja imaju težak invaliditet kako bi im olakšala funkcionisanje, odnosno stvorila uslove za normalan život”, kazao je Spaić.

On navodi da države EU prosječno za socijalna davanja izdvajaju 1,8 odsto svog BDP-a, dok Crna Gora izdvaja svega 1,3 odsto zbog čega kaska za EU.

“Državama je ostavljeno za pravo da uređuju socijalna davanja po sopstvenom nahođenju, odnosno u skladu sa realnim potrebama, a konstatovali smo da trenutni iznosi s obzirom na iznose minimalnih plata i penzija, kao i povećanim cijenama svih aspekata života u Crnoj Gori nisu ni približno na zadovoljavajućem nivou. U to ime sam predao inicijativu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti poslanicima Nove srpske demokratije gdje sam predložio da se iznos nadoknade za tuđu njegu i pomoć poveća na 200 eura, da se lična invalidnina i nadoknada za roditelje/staratelje spoji u jednu nadoknadu, dakle ličnu invalidninu, jer bi tako na nju imala pravo lica sa invaliditetom do kraja života, a ne kao sada dok žive sa roditeljima/starateljima te da ona iznosi 600 eura. Ovi iznosi koje sam predložio i dalje nisu na potrebnom nivou, pogotovo za lica sa psiho-socijalnim invaliditetima, ali sam vodio računa o ekonomsko-finansijskoj realnosti Crne Gore. Navedene izmjene koštale bi budžet Crne Gore dodatno oko 40 miliona eura, što realno nije tako puno ako uzmemo u obzir da se radi o grupaciji na koju mora da se obratiti posebna pažnja”, naveo je Spaić.

On očekuje da će u dogovoru sa ostalim poslanicima i Vladom naći rješenje kako bi se socijalna davanja koja se odnose na lica sa invaliditetom povećala na zadovoljavajući nivo.

Bonus video: