Kvalitet njege majki i novorođenčadi bolji nego ranije, ali treba unaprijeđivati znanja i vještine zdravstvenih radnika

Ministar zdravlja predstavio izvještaj Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi, u kojem se, kako tvrdi, vidi poboljšanje... Santander najavio da će UNICEF podržati Ministarstvo da primijeni preporuke ove analize

7054 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Njega na porođaju je važna s aspekta podrške optimalnom ranom razvoju djeteta. Stoga, Strategija ranog razvoja djeteta predviđa niz aktivnosti koje su vezane za unapređenje zdravstvene zaštite budućih majki, jačanje znanja i vještina zdravstvenih radnika u oblasti njege majki i novorođenčadi, i unapređenja infrastrukture ustanova, uključujući postojanje individualnih porođajnih sala, rekao je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

On je predstavio izvještaj Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, za koji je rekao da će "biti dobra baza i polazna osnova za impementaciju svih naprednih praksi koje poznaje savremena medicina, a koju možemo primijeniti u našim uslovima.''

Šimun je poručio da je bezbjedan porođaj od ključnog značaja za zdravlje i dobrobit i žene i novorođenčeta, a da to podrazumijeva djelotvoran klinički menadžment, ali i zadovoljenje prava pacijenata...

"...u ovom važnom životnom trenutku kako za pojedinca, u prvom redu majku, a potom i novorođenče, kompletnu porodicu, pa nadalje zajednicu i društvo u cjelini", rekao je Šimun.

Istakao je da je primijećeno poboljšanje u odnosu na ranije procjene, te da je ovaj Izvještaj prepoznao ključne oblasti koje dalje treba unaprijediti i dao dodatne preporuke da se kvalitet njege unaprijedi u svim ustanovama u Crnoj Gori.

"Kao neko ko je svoj profesionalni poziv opredijelio i vezao za ovaj, mogu slobodno reći, najljepši dio zdravstvene njege, obećavam da ću i sada kao donosilac odluka posvećeno raditi na unapređenju kvaliteta zdravstvene njege majki i novorođenčadi'', poručio je ministar.

On je kazao da je Strategijom razvoja zdravstva od 2023-2027 u Crnoj Gori predviđen rad na uspostavljanju operativnog sistema kontrole kvaliteta kroz različite nivoe zdravstvene zaštite što podrazumijeva i unapređenje baza podataka, i poboljšanje korišćenja podataka kroz izradu plana za praćenje kontrole kvaliteta.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander poručio je da Vlada i Ministarstvo treba da što pretoče preporuke ove analize u Akcioni plan sa jasnim aktivnostima, budžetom i rokovima kako bi se što prije unaprijedio kvalitet njege svih majki i beba.

On je dodao da će UNICEF podržati Ministarstvo da primijeni preporuke ove analize, a to uključuje i organizaciju hitne obuke o neonatalnoj reanimaciji, što je jedna od ključnih preporuka koja treba što prije da se realizuje u svim ustanovama.

Santander
Santander foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz stručnu pomoć međunarodne fondacije CURATIO, sprovelo je treću po redu procjenu kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, sa ciljem procjene napretka u odnosu na prethodnu, koja je sprovedena 2016. godine. Takođe, primarni zadatak je i predlog prioritetnih aktivnosti čiji je cilj unapređenje kvaliteta njege majke i novorođenčeta, kako na nivou ustanove, tako i na nacionalnom nivou, uzimajući u obzir svaki od temeljnih faktora koji utiče na kvalitet njege.

Procjenu su sprovela tri međunarodna konsultanta uz tim od 16 nacionlnih koprocjenjivača formiranih od strane Ministarstva zdravlja u saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore i uz podršku UNICEF-a.

Bonus video: