Nikšić: Natkriveni parking za bicikla za školu "Mileva Lajović Lalatović"

"Ideja aktivnosti je da sa jedne strane predstavimo bicikl kao ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo, a s druge strane da vodimo računa i o bezbjednosti, zaštiti životne sredine i o zdravim stilovima života", kazao je zvršni direktor „Alfa centra“ Miloš Perović

2203 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Natkriveni parking za bicikla ispred škole "Mileva Lajović Lalatović", Foto: Svetlana Mandić
Natkriveni parking za bicikla ispred škole "Mileva Lajović Lalatović", Foto: Svetlana Mandić

Osnovna škola (OŠ) "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića dobila je natkriveni parking za bicikla zahvaljujući nevladinoj organizaciji „Alfa centar“. Parking je kapaciteta deset mjesta a izrađen je u sklopu projekta „Biciklom u školu“ koji je finansijski podržan od Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

„Ovo je još jedna u nizu od aktivnosti koje 'Alfa centar' ima u oblasti bezbjednosti saobraćaja i jedna od aktivnosti podrške lokalnoj zajednici u poboljšanju stanja kada je bezbjednost i saobraćaja u pitanje“, kazao je izvršni direktor „Alfa centra“ Miloš Perović i podsjetio da su sličan natkriveni parking u septembu, u saradnji sa Opštinom Nikšić, postavili i u dvorište OŠ „Ratko Žarić“.

„Ideja aktivnosti je da sa jedne strane predstavimo bicikl kao ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo, a s druge strane da vodimo računa i o bezbjednosti, zaštiti životne sredine i o zdravim stilovima života. Želja nam je postaknemo učenike, s jedne strane, i nastavnike i osoblje iz škole, s druge strane da na posao dolaze biciklom, kako bi u narednom periodu pokušali da smanjimo gužve koje su evidentne u našem gradu prije i nakon završetka , prije svega zbog automobila koji se parkiraju i direktno ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju“, istakao je Perović.

parking, mileva lajovic lalatovic
foto: Svetlana Mandić

U sklopu pomenutog projekta je u školi „Mileva Lajović Lalatović“ održan saobraćajni čas, a tema je bila pravila i propisi za bicikliste. O tome su učenicima govorili Ana Petrović Njegoš iz biciklističkog kluba „Perun“, Vladana Mitrović iz „Alfa centra“ i predstavnici Uprave policije.

„Učenici su najrizičnija kategorija u saobraćaju, između ostalog, i zbog nepoznavanje saobraćajnih pravila i propisa, pa smo zbog toga organizovali edukativno predavanje kako bi se upoznali sa osnovnim pravilima i propisima kada je učešće biciklista u saobraćaju u pitanju, i na taj način dati mali doprinos bezbjednosti u saobraćaju i angažovanosti kada je u pitanju zaštita životne sredine, promocija zdravih stilova života i ekološka odgovornost“, kazao je Perović.

parking, mileva lajovic lalatovic
foto: Svetlana Mandić

Direktorica škole Irena Vasiljević istakla je da je natkriveni parking pravi poklon za školu koja se nalazi u podnožju park šume Trebjesa.

„U manjoj mjeri su učenici i zaposleni dolazili u školu biciklima i električnim trotinetima. Cilj nam je da promovišemo zdrav način životakako bi unaprijedili psihofizičke sposobnosti djeteta. Trudimo se, kao škola, da raznim projektima probudimo ekološku svijest kod učenika, pa organizujemo akcije pošumljavanja, pravljenja voćnjaka, promovisanje sportskih aktivnosti“, kazala je Vasiljević.

Zahvalila se „Alfa centru“ na donaciji i istakla da sa tom nevladinom organizacijom imaju dugogodišnju uspješnu saradnju.

parking, mileva lajovic lalatovic
foto: Svetlana Mandić

Bonus video: