Gorčević: Važno je da se lokalne uprave uključe u reformske procese

"Stav Opštine Žabljak je da EU integracije počinju sa lokalnog nivoa, što potvrđuje i činjenica da je Žabljak od nedavno dio asocijacije evropskih gradova EUROMONTANA, a očekuje se i uspostavljanje teritorijalnog partnerstva opština Žabljak i Tivat sa češkom regijom Pardubice“

3457 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević poručila je danas da je veoma važno da se lokalne uprave uključe u reformske procese kako u dijelu obaveza koje proizilaze iz procesa evropskih integracija, tako i po pitanju korišćenja mogućnosti iz evropskih fondova koji su Crnoj Gori na raspolaganju.

Ona se danas u okviru Evropskog dana na Žabljaku, sastala sa predsjednikom te opštine Radošem Žugićem.

“Drago mi je što sam se danas na Žabljaku uvjerila da se ova opština vrijedno priprema za buduće članstvo u EU, kako kroz jačanje svojih kapaciteta, podsticanje razvojnih procesa na lokalnom nivou, unapređenje standarda u pružanju usluga građanima, tako i kroz pripremu i realizacijuznačajnih projekata finansiranih iz evropskih sredstava“, kazala je Gorčević tokom posjete Žabljaku.

Ona je podsjetila da veliki broj pregovaračkih poglavlja ima direktan uticaj na opštine, imajući u vidu da se u procesu pristupanja EU uvode nove obaveze za lokalne samouprave.

"Najveći dio reformskog procesa se odvija upravo na lokalnom nivou. Tako je u oblasti životne sredine najveći dio evropskih propisa u nadležnosti lokalnih samouprava, posebno u sferi upravljanja otpadom gdje je važno izraditi dobre lokalne planove za upravljanje otpadom i uspostaviti potrebnu infrastrukturu“, kazala je ministarka.

U tom kontekstu, ona je istakla da su Crnoj Gori na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova, od kojih su mnoga na raspolaganju lokalnim samoupravama te da je važno u kontinuitetu jačati njihove kapacitet za pripremu i sprovođenje dobrih projekata.

"Ministarka je izrazila zadovoljstvo realizovanim projektima i aktivnostimana lokalnom nivou istakavši da je dobre rezultate potrebno dodatno promovisati i afirmisati", saopšteno je iz MEP-a.

Predsjednik Opštine Radoš Žugić je izrazio zadovoljstvo što je Opština Žabljak jedna od šest opština čija je aplikacija prihvaćena u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”, te je istakao da današnji sastanak predstavlja nastavak dobre saradnje sa Ministarstvom evropskih poslova. Istakao je da lokalno rukovodstvo čvrsto stoji na stanovištu da je pristupanje Evropskoj uniji ispravan put i interes kako lokalnih samouprava tako i države Crne Gore.

"Stav Opštine Žabljak je da EU integracije počinju sa lokalnog nivoa, što potvrđuje i činjenica da je Žabljak od nedavno dio asocijacije evropskih gradova EUROMONTANA, a očekuje se i uspostavljanje teritorijalnog partnerstva opština Žabljak i Tivat sa češkom regijom Pardubice“, saopštio je Žugić.

Istakao je i zainteresovanost Opštine za apliciranje i implementaciju projekata koji se finansiraju kako direktno iz EU fondova, tako i iz fondova zemalja članica, uz isticanje Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije kao jednog od najznačajnih partnera, koji trenutno učestvuje u sufinansiranju projekta Izgradnja deponije građevinskog otpada i dodatne kade za komunalni otpad u Žabljaku, vrijednosti oko 900.000 eura.

Gorčević je sa timom Ministarstva evropskih poslova obišla Osnovnu školu "Dušan Obradović", i tom prilikom je mladi evropski ambasador Matia Prenkočević učenicima devetih razreda održao predavanje na temu "EU i evropska integracija Crne Gore". Nakon predavanja, učenici su učestvovali u nagradnom kvizu "Kolliko znaš o EU?", a najbolji su nagrađeni.

Maida Gorčević
foto: Ministarstvo evropskih poslova

U okviru evropskog dana na Žabljaku, ministarka i predsjednik Opštine su obišli tri projekta finansirana iz EU fondova: Projekat Usavršavanje – Usklađivanje vještina i lokalnih potreba za radnom snagom, Eko smart park i Projekat uspostavljanja suvenirnice i radionice za izradu proizvoda od vune i suvenira.

Maida Gorčević
foto: Ministarstvo evropskih poslova

Iz MEP-a su saopštili da je u okviru projekta Usavršavanje – Usklađivanje vještina i lokalnih potreba za radnom snagom, organizovana obuka za 24 nezaposlena za zanimanja kuvar, konobar, recepcioner, kao i obuka iz engleskog jezika. Takođe, opremljen je centar za obuku „Duga“, u sklopu JU SMŠ "17. septembar" kojem je na korišćenje predata vrijedna oprema koja obuhvata kuhinjski/restoranski inventar, namještaj za restoran, namještaj za terasu, kao i profesionalne kuhinjske mašine.

U okviru projekta Eko smart park postavljen je info digitalni totem koji će imati web aplikaciju sa informacijama o kulturno-istorijskom nasljeđu Durmitora, kao i informaciju o turistički atraktivnim lokacijama, mapama za kretanje i druge važne informacije za turiste. Kako je istaknuto, plan je da, na ulazu u park, bude izgrađen „mini-amfiteatar“ koji će se ljeti koristiti kao pozornica na otvorenom, kao i da se postave klupe i stolovi za igranje šaha.

Projekat uspostavljanja suvenirnice i radionice za izradu proizvoda od vune i suvenira, stvoriće uslove za obučavanje i zapošljavanje i predstavljati dodatnu vrijednost Turističkoj organizaciji Žabljaka. U okviru projekta je adaptiran prostor za radionicu, izvršena nabavka mašina za proizvodnju i prodaju suvenira i proizvoda od vune, dizajniranje suvenira i šema za pletenje, nabaljen materijal za obuku i identifikovano 15 nezaposlenih lica i eksperata koji će sprovoditi obuke, kazali su iz MEP-a.

U okviru Evropskog dana, na opštinskom platou je organizovan Sajam durmitorske hrane i proizvoda domaće radinosti, uz nastup Kulturno-umjetničkog društva.

Bonus video: