Parafiraju povećanje do kraja sedmice

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su odgovorili na tužbu države zbog štrajka

16382 pregleda 71 reakcija 8 komentar(a)
Pripremaju odgovor na tužbu države, Foto: Luka Zekovic
Pripremaju odgovor na tužbu države, Foto: Luka Zekovic

Vlada Crne Gore treba na sjednici da usvoji sporazum o povećanju zarada prosvjetnim radnicima, a nakon toga da ovlasti ministarku prosvjete, nauka i inovacija Anđelu Jakišić Stojanović, da taj dokument i potpiše sa Sindikatom prosvjete, kazao je juče "Vijestima" predsjednik te organizacije Radomir Božović.

On je rekao da očekuje da će sporazum biti potpisan do kraja sedmice.

"Sporazum sa Vladom Crne Gore nijesmo potpisali iz tehničkih razloga. Mora Vlada na sjednici prvo da usvoji dokument, jer je takva procedura. Kada ga usvoji na sjednici, treba da ovlasti ministarsku prosvjete, pa ćemo onda da ga potpišemo", rekao je Božović.

Oko 60 odsto prosvjetnih radnika u crnogorskim školama prošle sedmice je na tri dana obustavilo nastavu zbog toga što je Vlada, kako tvrde, odbila da postupi po Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) i januarske zarade uveća za 10 odsto bruto.

Nakon dogovora sa Vladom, Sindikat je prošle srijede saopštio da prekida trodnevni protest prosvjetara.

Prema dogovoru Sindikata i države, nastavnici će od 1. jula imati povećanje zarada za 10 odsto bruto, a onda od početka školske godine povećanje 17 odsto kumulativno.

U međuvremenu je podnijeta tužba države protiv Sindikata prosvjete.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović tražila je prošle sedmice da Osnovni sud u Podgorici nedavno završeni štrajk prosvjetara proglasi nezakonitim.

Pored nepoštovanja domaćih propisa, ona u tužbi navodi i da je Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Humpert i drugi protiv Njemačke presudom od 14. decembra 2023, utvrdilo da se ograničavanjem prava na štrajk zaposlenima u prosvjeti ne krši pravo na slobodu okupljanja i udruživanja iz člana 11 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da je i sankcionisanje takvih zaposlenih u skladu sa konvencijskim pravom.

Božović je "Vijestima" kazao da je Sindikat pripremio odgovor na tužbu države. Podsjetio je na obećanje ministarka Jakšić Stojanović da "neće sprovoditi sankcije protiv zaposlenih koji su bili u štrajku".

"Nadležna ministarka Jakšić Stojanović kazala je i da će se obratiti Agenciji za mirno rješavanje sporova oko utvrđivanja Akta o minimumu procesa rada. Mi smo je još jednom podsjetili da to uradi", kazao je Božović.

Bonus video: