Dubak: Informisati građane o ratnom zločinu u Štrpcima

"Možemo reći da se ova tema uglavnom uzimala u obzir prije izbora ili prilikom imenovanja nekih važnih funkcija kada su se trebali ubirati neki politički poeni", kazala je Dubak.

4549 pregleda 1 komentar(a)
Dubak, Foto: Nikola Saveljić
Dubak, Foto: Nikola Saveljić

Građanska alijansa (GA) organizovala je akciju informisanja građanki i građana o ratnom zločinu u Štrpcima koji se desio prije 31 godinu, dijeleći slične one vozne karte kakve su putnici dobili tog dana.

To je tokom akcije dijeljenja karata kazala Aleksandra Dubak iz Građanske alijanse. Aktivisti te organizacije dijelili su vozne karte kakve su 27. februara 1993. godine dobijali putnici na vozu relacija Beograd-Bar. Ona je objasnila da se se zločin ne smije zaboraviti.

"Cilj nam je da njegujemo kulturu sjećanja na ovaj ratni zločin koji nije bio među prioritetima crnogorskih vlasti. Možemo reći da se ova tema uglavnom uzimala u obzir prije izbora ili prilikom imenovanja nekih važnih funkcija kada su se trebali ubirati neki politički poeni", kazala je Dubak.

cgo
foto: Nikola Saveljić

Istakla je da je važno da se građani Crne Gore informišu o ratnom zločinu u Štrpcima.

"...Naročito mlađim koji nemaju puno informacije o tome šta se desilo. Možemo reći da su stariji građani bili, uglavnom, informisani o tome šta se desilo. Mlađi ili nijesu čuli, ili nemaju dovoljno informacija o ovom događaju. Zato nam je jako bitno da radimo sa njima, imajući u vidu da su mnogi od njih budući nosioci vlasti, da su ovo teme kojima se moraju pozabaviti u nekom svom budućem radu, naročito na rasvjetljavanju činjenica ovog ratnog zločina", rekla je Dubak.

cgo
foto: Nikola Saveljić

Bonus video: