Mekić: Peticija o iniciranju Rezolucije o osudi izraelskih zločina u Palestini ostala blokirana u skupštinskoj proceduri

"Ni jedan poslanik nije pokazao spremnost da podrži ovu inicijativu građana, iako su ovoj Inicijativi prethodili zahtjevi građana sa velikih skupova podrške u svim gradovima u Crnoj Gori, kao i desetine hiljada građana koji mjesecima pružaju podršku i iskazuju solidarnost sa palestinskim narodom na različite načine"

2695 pregleda 34 reakcija 4 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Uprkos tome što je u roku od 24 časa prikupila dovoljan broj potpisa (7.000), Peticija o iniciranju Rezolucije o osudi izraelskih zločina u Palestini ostala je blokirana u skupštinskoj proceduri, saopštio je Denis Mekić iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom.

"Mi aktivisti i aktivistkinje Pokreta solidarnosti sa Palestinom obavještavamo javnost da Peticija, koja je u rekordnom roku od 24 časa sakupila dovoljan broj potpisa (7.000), o iniciranju Rezolucije o osudi izraelskih zločina u Palestini je ostala blokirana u skupštinskoj proceduri", kazao je Mekić.

On je istakao da su razgovarali sa više poslanika iz više partija kao i sa predsjednicima poslaničkih klubova koji, kako kaže, nisu pokazali spremnost da podrže Nacrt Rezolucije, čime su, navodi Mekić, odbili da daju podršku palestinskom narodu i osude zločine Izraela.

"Potreban je samo jedan poslanik od 81 koji bi nacrt Rezolucije stavio na razmatranje kod nadležnog odbora (Odbora za ljudska prava i slobode ili Odbora za međunarodne odnose i iseljenike). Ni jedan poslanik nije pokazao spremnost da podrži ovu inicijativu građana, iako su ovoj Inicijativi prethodili zahtjevi građana sa velikih skupova podrške u svim gradovima u Crnoj Gori, kao i desetine hiljada građana koji mjesecima pružaju podršku i iskazuju solidarnost sa palestinskim narodom na različite načine. Odbijajući ovu inicijativu građana poslanici jasno pokazuju da neće podržati palestinski narod u Gazi koji se suočava sa etničkim čišćenjem, humanitarnom katastrofom, glađu, bolestima, svakonednvim i konstantnim bombardovanjima i granatiranjem, niti žele osuditi Izrael, okupatorsku silu, za zločine protiv čovječnosti, koja krši sva pravila i konvencije o ratovanju, međunarodno pravo, ljudska prava, UN rezolucije, oglušuje na mjere Međunarodnog suda pravde u Hagu i pozive medjunarodne zajednice da hitno prekine rat u Gazi", piše u saopštenju.

"Prema tome, mi građani i građanke Crne Gore, inteziviraćemo naše djelovanje, i u nedjeljama pred nama nastaviti proteste protiv odluka i stavova poslanika i njihovih partija, kao i skupove podrške palestinskom narodu. Pozivamo sve građane i organizacije civilnog društva da nam se pridruže i uključe u naredne aktivnosti Pokreta solidarnosti sa Palestinom", zaključuje se.

Bonus video: