"Skupštinu građana trebalo bi uvesti kao stalno tijelo unutar lokalnih samouprava"

Iz ASCG su saopštili da su građani na prvoj Skupštini građana, koja je održana za vikend u Podgorici, formulisali i usvojili preporuke na teme participativne demokratije, stranog uticaja i manipulacije informacijama i medijske politike

3807 pregleda 0 komentar(a)
Sa skupština građana, Foto: Atlantski savez Crne Gore
Sa skupština građana, Foto: Atlantski savez Crne Gore

Skupštinu građana trebalo bi uvesti kao stalno tijelo unutar lokalnih samouprava, kako bi građani bili uključeni u procese donošenja odluka, ocijenjeno je na događaju u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG).

Iz ASCG su saopštili da su građani na prvoj Skupštini građana, koja je održana za vikend u Podgorici, formulisali i usvojili preporuke na teme participativne demokratije, stranog uticaja i manipulacije informacijama i medijske politike.

Kako su naveli iz te organizacije, u projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, kako bi na najbolji način predstavljali građansko tkivo Crne Gore.

Izvršna direktorica ASCG Azra Karastanović rekla je da je njihova prva Skupština građana pokazala da je neophodno razmišljati o institucionalizaciji tog mehanizma, koji doprinosi smanjivanju jaza između građana i političkih elita u rješavanju nekih od ključnih društvenih problema.

Karastanović
Karastanovićfoto: Atlantski savez Crne Gore

„Budući da su u radu Skupštine učestvovali i poslanici crnogorskog parlamenta, nadamo se da će imati sluha za održavanje konstruktivnog dijalog, koji će pomoći normalizaciji građanskog učešća u procesu donošenja odluka”, kazala je Karastanović.

Kako su naveli iz ASCG, prva tema o kojoj je bilo riječi odnosila se na participativnu demokratiju.

Oni su kazali da su, nakon predavanja profesorice Fakulteta političkih nauka Olivere Komar, građani nastavili sa formulisanjem preporuka.

Skupština građana Atlantskog saveza Crne Gore
foto: Atlantski savez Crne Gore

Iz ASCG su rekli da se jedna od preporuka odnosi na institucionalizaciju Skupštine građana na lokalnom nivou, kao stalnog tijela unutar lokalne samouprave.

„To tijelo bi, ističu predstavnici građana, imalo na raspolaganju određeni procenat opštinskog budžeta namijenjenog isključivo za projekte koje predlože građani“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da bi se u kasnijoj fazi takav model implementirao i na državnom nivou i da su se građani u razvoju te preporuke rukovodili primjerom Belgije.

Iz ASCG su rekli da su o medijskim politikama učesnici imali priliku da iz prve ruke saznaju od Olivere Nikolić iz Instituta za medije.

Skupština građana Atlantskog saveza Crne Gore
foto: Atlantski savez Crne Gore

Kako su naveli, učesnici su predlog za unapređenje medijskih politika i medijske pismenosti usmjerili u pravcu uvođenja predmeta medijske pismenosti kao redovnog u osnovnim i srednjim školama, kako bi se problem širenja dezinformacija i manipulacije informacijama rješavao sistemski.

„Krajnji cilj, prema njihovom mišljenju, treba da bude stvaranje generacija sposobnih da se odupru negativnom uticaju medija, koje razumiju i koriste nove tehnologije i online alate u svrhu formiranja stavova zasnovanih na informacijama iz relevantnih izvora“, kaže se u saopštenju.

Skupština građana Atlantskog saveza Crne Gore
foto: Atlantski savez Crne Gore

Navodi se da, osim toga, reforma obrazovanja treba da uključi i uvođenje predmeta građansko obrazovanje kao redovnog u osnovnim i srednjim školama, kako bi se podigao nivo informisanosti i obrazovanja na teme o pravima i obavezama građana, građanskom aktivizmu, demokratiji, funksionisanju sistema.

Iz ASCG su rekli da, kada je o stranom uticaju i manipulaciji informacijama riječ, građani ističu značaj rješavanja izazova hibridnih prijetnji i stranog uticaja kroz poseban zakonski okvir.

„Taj zakonski okvir, poručuju, treba uskladati sa zakonodavstvom Evropske unije (EU), a početak sistemskog odgovora na ova pitanja predstavljalo bi osnivanje posebnog skupštinskog odbora“, navodi se u saopštenju.

Projekat Skupštine građana ASCG realizovao je uz podršku EU.

Bonus video: