Tivat: Napredak ka Grabovcu, Vrmac problem

Aktivnosti Službe zaštite i spasavanja Tivat na održavanju i probijanju požarnih puteva

6656 pregleda 1 komentar(a)
Austro-ugarski put preko Vrmca, Foto: Siniša Luković
Austro-ugarski put preko Vrmca, Foto: Siniša Luković

Služba zaštite i spasavanja Opštine Tivat je tokom prošle godine realizovala više aktivnosti na uređenju i osposobljavanju protivpožarnih puteva i staza na području te opštine.

Završen je požarno-evakuacioni put, odnosno urađeno asfaltiranje postojećeg zemljanog puta, na relaciji vodoizvorište Topliš-put Bigova-Kotor, u rejonu kamenoloma “Lješevići Gajevi”. Dionica koja je asfaltirana je dužine 800 metara i, kako navode iz SZS Tivat, od velikog je značaja za sve stanovnike luštičkog poluostrva, jer postaje alternativa putu preko Solila koji je često izložen poplavama nastalim od neuređenih bujičnih tokova na području Solitskog polja. Ujedno to je i komunikacija koja predstavlja jedini požarni put prema Polju i rejonu brda Grabovac sa sjeverne strane.

Na požarnom putu Peani-Sv.Agata izvršeno je markiranje problematičnog potoka koji prekida požarni koridor za pristup vozila, a u saradnji sa drugim službama dogovorena izrada prelaza uz pomoć betonskih kružnih cijevi i tamponiranja prelaza preko njih.

SZS je lani inicirala više sastanaka sa Komunalnim preduzećem Tivat i kolegama iz SZS Kotor po pitanju osposobljavanja požarnog puta Gornja Lastva - Trojica na brdu Vrmac. Taj put pravljen još za vrijeme austro-ugarske uprave nad Bokom, u dužini od oko 10,5 kilometara prelazi preko teritorije opštine Tivat, ali nije u funkciji zbog oštećenja na dva mjesta ispod vrha Sveti Ilija gdje se put obrušio što ga trenutno čini neprohodnim za veća vatrogasna vozila.

Iz SZS su naglasili da ta oštećenja treba što hitnije sanirati i osposobiti požarni put u punoj mjeri, s obzirom na značaj i vrijednost netaknute prirode na brdu Vrmac te intenciju opština Tivat i Kotor da se to područje uskoro i zvanično proglasi za zaštićeni park prirode.

Lani je obavljeno krčenje svih evakuacionih planinarskih staza na relaciji Lepetane-Veće brdo-Gornja Lastva, kao i krčenje puta Grabovac-Đuraševići u cilju pripreme za njegovo asfaltiranje. Započeto je i probijanje puta od kružnog toka Đuraševići do pravca na putu prema Grabovcu. Služba zaštite i spasavanja predložila je nadležnima u lokalnoj samoupravi da se ove godine napravi detaljan plan za održavanje požarnih puteva, pješačkih staza i bujičnih potoka na teritoriji Tivta, u saradnji sa Direkcijom za investicije, Sekretarijatom za privredu i Komunalnim preduzećem, a zbog značaja tih objekata u sistemu zaštite i spasavanja, odnosno prevencije štetnih posljedica elementarnih nepogoda.

Bonus video: