GI "21. maj": U Podgorici i Danilovgradu ćemo građanima podijeliti na stotine knjiga

"Širenje pseudonaučnih stavova i nametanje besmislenih uvjerenja preko interneta i društvenih mreža, kao i primitivna klerikalizacija društva, dodatni su razlozi da istaknemo značaj dobre i inspirativne knjige i potrebe da prosvijećena prosvjetna politika bude apsolutni državni prioritet"

5657 pregleda 9 komentar(a)

Građanska inicijativa (GI) "21. maj" će narednih dana, u okviru akcije "Knjiga je važna", u Podgorici i Danilovgradu podijeliti građanima na stotine knjiga, saopšteno je iz GI.

"Građanska akcija pod nazivom 'Knjiga je važna' ima za cilj da naglasi značaj obrazovanja, kritičke i naučne misli. Kriza obrazovnog sistema u Crnoj Gori i manjak znanja koji se pokazuje na svim prosvjetnim nivoima upućuje na potrebu temeljite reforme obrazovanja i vođenja promijenjene državne politike koja bi favorizovala i podsticala obrazovanje. Podsjećamo da živimo u vremenu kada očigledan pad obrazovanja, uključujući i krivotvorenje obrazovnih isprava, krajnje negativno utiče na sve aspekte našeg života i rada, pri čemu i površne i nekritičke digitalne prakse potiskuju nezamjenljiv značaj čitanja i razumijevanja referentnih knjiga, publikacija i studija", navodi se u saopštenju.

"Širenje pseudonaučnih stavova i nametanje besmislenih uvjerenja preko interneta i društvenih mreža, kao i primitivna klerikalizacija društva, dodatni su razlozi da istaknemo značaj dobre i inspirativne knjige i potrebe da prosvijećena prosvjetna politika bude apsolutni državni prioritet", dodaje se.

"Ovom prilikom GI '21.maj' se posebno zahvaljuje našim članovima kao i brojnim pojedincima i ustanovama koji su donirali na stotine knjga koje ćemo narednih dana u našoj inicijalnoj akciji u Podgorici i Danilovgradu dijeliti građanima. Naročito se zahvaljujemo sljedećim poklonodavcima: 1) Matici crnogorskoj 2) Janku Ljumoviću 3) Nadi Sarić Stevović 4) Milovanu Radojeviću i mnogim drugim", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: