“Montefarm”: Platili smo naš dug

Nepobitna je činjenica "Montefarm" nije plaćao dug privatne veledrogerije, već svoj sopstveni na osnovu postojećih ugovora potpisanih u 2022, kazali su iz te zdravstvene ustanove

11300 pregleda 15 komentar(a)
Direktor “Montefarma” Goran Marinović, Foto: Luka Zekovic
Direktor “Montefarma” Goran Marinović, Foto: Luka Zekovic

Uprava zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm” tvrdi da predmet cesije mogu biti i postojeća i buduća potraživanja.

To su saopštili iz “Montefarma”, osvrćući se na tekst “Vijesti” o tome da je ta ustanova krajem 2022. preuzela dug veledrogerije “Medicalana” u iznosu od 80.000 eura prema jednoj poslovnoj banci, iako u tom trenutku, prema dokumentaciji, nije imala nikakvih dugova prema toj privatnoj kompaniji.

“Vijesti” su citirale nalaz Državne revizorske institucije (DRI), koja je utvrdila da je ugovor o cesiji zaključen bez potpune, vjerodostojne finansijske dokumentacije, odnosno da plaćanju cesijom treba da prethodi dužničko-povjerilački odnos.

“Povodom medijskih tumačenja pojma cesija, na početku da odmah pojasnimo da prema definiciji predmet cesije mogu biti postojeća i buduća potraživanja, a osnov za potpisivanje iste, kao što smo pojasnili bili su ugovori br.7-1722 od 22.06.2022. i br.8a-4822 od 30.11.2022. Roba je u kontinutetu isporučivana, cesijom smo produžili rok plaćanja sa 90 na 180 dana, u šest jednakih rata i prva rata na osnovu Ugovora o cesiji plaćena je 25.01.2023. u iznosu od 13.086,34 eura”, naveli su.

Iz “Montefarma” su kazali da su ugovori potpisani i realizovani na osnovu javnih tenderskih postupaka iz 2022, dok je cesija omogućila bolju likvidnost i kontinuitet isporuka od dobavljača u visini mjesečne rate.

“Postojeća dokumentacija je data na uvid i prezentovano revizorima DRI, te ne stoji kvalifikacija u zvaničnom izvještaju istog da nije postojao dužničko-povjerilački odnos na dan potpisivanja cesije 27.12.2022, jer samim potpisivanjem ugovora br.7-1722 u junu i br.8a-4822 u novembru 2022. “Montefarm” se obavezao i stupio u odnos dužnik-povjerenik, a sa čim bi eksperti DRI trebalo da budu upoznati, shodno odredbama Zakona o obligacionim odnosima”, tvrde iz “Montefarma”.

Zaključuju da je “nepobitna činjenica da Montefarm nije plaćao dug privatne veledrogerije, već svoj sopstveni na osnovu postojećih ugovora potpisanih u 2022”.

Iz ustanove, kojom rukovodi Goran Marinović, rekli su da je “Medicalana” tokom 2022. imala udio od 0,4 odsto u ukupnom prometa ljekova i medicinskih sredstava, ali i da vrši isporuku isključivo medicinskih sredstava za šta je i registrovana.

“DRI je vršio kontrolu poslovanja ‘Montefarma’ i 2010, ali u izvještaju o poslovanju u 2022. nije naveo niti jasno naglasio da su određene primjedbe i tada konstatovane. Izvještaj iz 2010. sadrži niz preporuka, koje u međuvremenu... nijesu korigovane, te se nameće pitanje kako je tadašnja revizija finansija i poslovanja ocijenjena uslovno pozitivno. Ukoliko postoje nedoumice, spremni smo u svakom trenutku dati na uvid javnosti oba izvještaja”, naveli su.

Bonus video: