Nakon incidenta u školi "Savo Pejanović": U učionici posla ima i za policiju

Prema saznanjima “Vijesti”, učenik je i u petak prošle sedmice inicirao manji incident sa istim nastavnikom, što je kulminiralo prije dva dana

7790 pregleda 13 komentar(a)
Maloljetnik upao na čas, vrijeđao i fizički napao nastavnika: OŠ “Savo Pejanović”, Foto: BORIS PEJOVIC
Maloljetnik upao na čas, vrijeđao i fizički napao nastavnika: OŠ “Savo Pejanović”, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo upoznato je sa incidentom u podgoričkoj Osnovnoj školi “Savo Pejanović”, a policija utvrđuje šta se dogodilo 26. februara, kada je učenik devetog razreda tokom časa provocirao, grubo izvrijeđao, pa fizički nasrnuo na nastavnika.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti, te da je prikupljanje potrebnih obavještenja u odnosu na ovaj događaj, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u toku. Sa događajem je upoznat nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Sa ishodom postupanja javnost će biti blagovremeno obaviještena”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave policije.

Prema saznanjima “Vijesti”, učenik je i u petak prošle sedmice inicirao manji incident sa istim nastavnikom, što je kulminiralo prije dva dana.

Ušao je na čas, deset minuta prije kraja, provocirao nastavnika, vrijeđao ga, da bi i fizički nasrnuo na njega kada je htio da ga izvede iz učionice.

Maloljetniku je, potvrđeno je juče iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, izrečena vaspitna mjera premještaj u drugu školu još u prvom polugodištu, a nije izvršena, pored ostalog, i zbog toga što njegovi roditelji za to nijesu dali saglasnost.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su roditelji juče zamolili da maloljetnik ne pohađa nastavu dok se ne okonča procedura premještaja u drugu ustanovu.

Više puta mijenjao školu, slijedi novi premještaj

Vaspitna mjera premješataja u drugu ustanovu, naveli su iz resora Anđele Jakišić Stojanović, nije realizovana ni zbog činjenice da su upiti poslati na adrese više škola, ali da je jedna rekla da nema mjesta da primi tog učenika, a da dvije nisu dostavile odgovor.

Potvrdan odgovor, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, došao je tek na dan inicedenta od jedne škole, a odluku o izvršenju mjere donijeće Komisija tog resora.

Iz Ministarstva su kazali da su za incident saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slučajevima. Obično, kazali su, ustanove o ovakvim i sličnim dešavanjima obavijeste resorno ministarstvo “koje je u potpunosti spremno na saradnju, pružanje podrške i postupanje u skladu sa zakonima a u najboljem interesu i učenika i zaposlenih”.

“Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u OŠ ‘Savo Pejanović’ od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ “Maksim Gorki”, zatim u JU OŠ “Vojin Popović “ na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ “Savo Pejanović”, piše u saopštenju Ministarstva.

Kazali su da je zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija osuđuje ovakve oblike ponašanja i insistiraće na adekvatnim zakonskim rješenjima kojima će se ova pitanja riješiti i unaprijediti način i postupak izricanja vaspitnih mjera”, zaključili su.

Božović: Svaki četvrti nastavnik žrtva đaka, roditelja ili uprava škola

Nasilje nad nastavnicima mora se sistemski riješiti, a ne zataškavati slučajeve gdje izgrednici najčešće prođu nekažnjeno, poručio je juče predsjednik Sindikata Radomir Božović.

On je podsjetio je da je Sindikat u aprilu prošle godine objavio istraživanje “Nasilje nad nastavnicima”.

Božović
Božovićfoto: Boris Pejović

Božović je rekao da je više od četvrtine prosvjetnih radnika napisalo da je u prethodnih nekoliko godina doživjelo određeni vid verbalnog ili fizičkog nasilja od učenika, roditelja ili uprava škola.

“Podaci su poražavajući. Epilog skoro svih tih nasilja je da se slučaj zataška. Samo rijetki slučajevi dospiju u javnost, ali i oni ostanu bez odgovarajuće reakcije. PDF verziju istraživanja smo poslali direktorima svih vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori”, rekao je Božović.

On je kazao da je SPCG napravio i formu protokola kako da postupe škole kada “nervozni roditelj dođe u školu da se razjašnjava s nastavnicima”.

“Rijetki direktori su reagovali na naše istraživanje. Takođe, istraživanje smo uputili Ministarstvu prosvjete, Zavodu za školstvo, a njihovi predstavnici su bili na promociji našeg istraživanja”, kazao je Božović.

On je rekao da su Ministarstvu pravde uputili više dopisa s ciljem da se sastanu i vide da li postoji mogućnost da nastavnici zakonski dobiju status službenog lica.

“Takođe, htjeli smo da predložimo da u Krivični zakonik uđe član koji bi predvidio novčane kazne za roditelje djece koja vrše nasilje nad nastavnicima, ili da u Zakonu o postupanju prema maloljetncima u krivičnom postupku budu pooštrene kazne za one koji vrše nasilje nad nastavnicima”, dodao je Božović.

On je rekao da su očekivali da ih Ministarstvo prosvjete, zajedno sa Zavodom za školstvo, podrži i da vaspitne mjere u školama budu strože i efikasnije.

On je kazao da ih sve dodatno brine najnoviji slučaj nasilja nad nastavnicima u školi “Savo Pejanović”.

“Pitamo se dokle će moći pojedinci (roditelji, učenici ili uprave škola) da vrše nasilje nad nama, a da niko ne odgovara”, naveo je Božović.

On je pozvao nadležne da reaguju.

“Nasilje nad nastavnicima moramo sistemski riješiti, a ne zataškavati slučajeve gdje izgrednici, najčešće, prođu nekažnjeno”, smatra Božović.

On je ukazao na to da sve dok se takve stvari dešavaju u učionicama, poziv nastavnika će najbolji mladi naraštaji izbjegavati.

“A oni koji su već tu, prvu priliku koristiće da promijene posao”, dodao je Božović.

Bonus video: