Nikšić: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, pozivaju na empatiju, toleranciju i ruku podrške

Košarkaši "Sutjeske" Andrej Vulević i Đorđe Otašević istakli su da sport, osim što je značajan za zdravlje, igra veliku ulogu u formiranju ličnosti, stvaranju prijateljstava, kao formiranju većih društvene grupe za podršku

7207 pregleda 2 komentar(a)
Sa obilježavanja događaja, Foto: Svetlana Mandić
Sa obilježavanja događaja, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.02.2024. 17:00h

Kako bi skrenuli pažnju na sve češće slučajeve vršnjačkog nasilja nevladina organizacija "Osvit" iz Nikšića, zajedno sa lokalnom upravom, organizovala je na gradskom Trgu događaja kojim je obilježila 28. februar, Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Bila je to prilika da se djeci, ali i odraslima, obrate učenici i sportisti, ali i predstvnici lokalne uprave, i pozovu prisutne na empatiju, toleranciju, pruženu ruku podrške, ali i da ne smiju da žmure pred vršnjačkim nasiljem.

Košarkaši "Sutjeske" Andrej Vulević i Đorđe Otašević istakli su da sport, osim što je značajan za zdravlje, igra veliku ulogu u formiranju ličnosti, stvaranju prijateljstava, kao formiranju većih društvene grupe za podršku.

"Mislim da kroz sport možemo da učinimo dosta, da pomognemo jedni drugima i da se podržavamo međusobno", poručio je Đorđe.

Helena Jovanović učenica Prve srednje stručne škole, kazala je da njena škola ruši sve stereotipe da je to "muška škola u kojoj postoje tuče, svađe", već da je riječ o jednoj izuzetno složnoj zajednici koja funkcioniše kao tim i koja je do sada realizovala mnoge projekte kako bi kod učenika razvili socio-emocionalne kompetencije kod mladih poput tolerancije, samopouzdanje, samopoštovanje i samokontrole, kako bi na taj način uticali na prevenciju nasilja.

"Neka ovaj dan služi svima za podstrek da nasilje nije rješenje i da je ono nešto što treba da zaobilazimo", poručila je Helena.

Jana Bojić, učenica Srednje muzičke škole, istakla je da u toj ustanovi se nikada nije desilo vršnjačko nasilje i da funkcionišu kao složna porodica, da ih profesori uče da uvijek budu jedni uz druge, da jedni drugima budu podrška.

"U danšnjem vremenu kad ima zaista dosta nasilja jako je bitno da imamo nekoga koji će biti nama podrška i biti uz nas, a u muzičkoj školi podršku svakako imamo, kako od profesora tako i od učenika škole nadam da će moja priča postići učenike drugih škola da budu složni i da grade jednu veliku zajednicu da se trude duževaju u školovanju i zajedničkom druženju", poručila je Jana.

Mija Kostić, predstavnica učeničkog parlamenta Osnovne škole "Olga Golović", poručila je da svaki problem ima rješenje, a da nasilje nikad nije rješenje.

"Potrebno je da se obratimo starijim i razrednim starješinama ako imamo neki problem ili ako smo žrtva nasilja. Ne trebamo da imamo strah od toga i zato želim svima da kažem da se sve može postići razgovorom a ne nasiljem i da život treba biti pun ljubavi a ne mržnje", poručila je Milja.

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić, Nemanja Vuković, istakao je da je vršnjačko nasilje važna tema i da svi zajednički moraju da daju odgovor, kako bi se isto zaustavilo, a djeca živjela u sigurnom okruženju.

"Ovaj događaj je najbolji pokazatelj kako možemo podizati kulturu dijaloga, jer na nasilje, naročito vršnjačko, ne smijemo biti tolerantni. Vjerujem da ćete sa ovog događaja otići makar malo snažniji i informisaniji o tome koje opasnostikoje donosi vršnjačko nasilje i da ćemo svi zajedno kao društvo, a prije svega vi, kao naša budućnost, biti u mogućnosti da utičemo na smanjenje vršnjačkog nasilja", poručio je Vuković i dodao da je lokalna uprava već preduzela određene aktivnosti na tom polju.

"Život je lijep, ali ne smijemo nanositi drugima bol, jer ako nanosimo drugu, drugarici bol, znači nanosimo čitavoj njegovoj porodici. Moramo da kažemo da je dosta, a vi morate da radite na prevenciji. Ako vidite da vaš drug ili drugarica ima probleme, obratite mu se, pokažite svoje empatiju, jer vaše srce su čista", riječi su direktorice NVO "Osvit", Vanje Draganić.

Vojin Striković, savjetnik predsjednika Opštine, istakao je da je vršnjačko nasilje, bilo koji oblik devijantnog i delikventnog ponašanja, postao jedan od problema kojim je operećen Crna Gora.

"Moramo to zajedničkim djelovanjem da promjenimo, da napravimo strategije i akcije koje će našu djecu sačuvati, ostaviti ih u sigurno okruženje i njihovu bezbjednost povećati na jedan mnogo veći stepen. Ovaj događaj i svi drugi događaji sličnog karaktera se organizuju prije svega da se podigne svijest naših sugrađana i da se skrene pažnja na značaj ovoga problema", kazao je Striković i poručio da lokalna uprave i ustanove koje su pod ingerencijom Opštine stoje na raspolaganju svim NVO i pojedincima kako bi se problem vršnjačkog nasilja suzbio.

Krivokapić: Instalacija u prostoru sastavljena od rozih majica imala je za cilj da skrene pažnju na vršnjačko nasilje

Na platou ispred Robne kuće u Nikšiću organizovan je drugi događaj u znak Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se svake godine obilježava posljednje sedmice u februaru pod nazivom "Dan ružičastih majica".

Prisutni su imali priliku da čuju zabrinjavajuće podatke, kao i da se upoznaju sa slučajevima vršnjačkog nasilja koji su se u posljednje vrijeme dogodili u Crnoj Gori i u regionu.

Kako je objasnila organizatorka događaja, slikarka Milena Krivokapić, instalacija u prostoru sastavljena od rozih majica imala je za cilj da skrene pažnju na vršnjačko nasilje, a djeca iz Umjetničkog centra su na kraju hepeninga, uz pjesmu Partibrejkersa "Hoću da znam" obukla majice u znak podrške i solidarnosti sa žrtvama nasilja, ali i poslali poruke da treba "biti slobodan, biti isti, biti poseban, samo svoj" i da se nasilje ne smije da prođe neopaženo, nego da treba odmah reagovati.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Svetlana Mandić

"Cijeli događaj dio je šireg projekta 'Acta non verba', autorke dr Ane Miljkovac, a koji je podržan od strane Ministarstva kulture i medija. Podrška su nam Opština Nikšić, Turistička organizacija i lokalna televizija", kazala je Krivokapić.

Miloš Nenezić iz opštinskog Sekretarijata za sport, mlade, kulturu i socijalno staranje, kazao je da lokalna uprava i nadležni sekretarijat su tu da podrže sve slične aktivnosti kako bi zajedničkim snagama spriječili vršnjačko nasilje.

"Važno je skrenuti pažnju na problem vršnjačkog nasilja sa kojim se gotovo svakodnevno suočavamo u našim školama i podstaći naše najmlađe da razvijaju empatiju, toleranciju i budu dobri drugovi", poručio je Nenezić.

Ideja obilježavanja Međunarodnog dan borbe protiv vršnjačkog nasilja nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio 2007. u Kanadi kada je žrtva nasilja bio učenik koji je prvog dana škole obukao ružičastu majicu kao podršku majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ga zbog boje majice ismijali i psihički i fizički zlostavljali, a grupa aktivista je nakon toga, u znak podrške, kupila roze majice i podijelila ih djeci u njegovoj školi. Ubrzo su djeca i sama dolazila u školu u svojim majicama roze boje, kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Obilježavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rješavanje konflikata.

Bonus video: