Gorjanc Prelević: Neophodno je da se u škole vrati građansko obrazovanje kao obavezan predmet

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je rekla da je inicijativa za uvođenje obaveznog predmeta građansko obrazovanje dobra i da je treba ozbiljno razmotriti

3661 pregleda 9 komentar(a)
Sa predstavljanja filma, Foto: MPNI
Sa predstavljanja filma, Foto: MPNI

Crnogorski đaci često gledaju vršnjačko nasilje, ali i kako se učenici iz imućnijih porodica grupišu, a da su siromašniji marginalizovani.

Sve su to kazali u kratkom filmu "Za građansku budućnost", koji je danas predstavila Akcija za ljudska prava (HRA).

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović osvrnula se na nedavni incident u podgoričkoj školi kada je učenik vrijeđao, pa fizički nasrnuo na nastavnika.

Ona je naglasila da svako treba da preuzme dio krivice zbog činjenice da je sve manje poštovanja prema prosvjetnim radnicima.

Sa druge strane, ukazala je i na drugu stranu medalje.

"Jedna profesorica u jednoj srednoj školi je udarila učenika", kazala je Jakšić Stojanović.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je da je neophodno da se u škole vrati građansko obrazovanje i to kao obavezan predmet, kao i da su to inicirali kod resornog Ministarstva.

I autor filma, novinar i urednik Nemanja Živaljević naglasio je značaj predmeta građansko obrazovanje.

"Predmet bi doveo do toga da imamo tolerantniju, srećniju djecu. Samo tako možemo da stvorimo društvo koje može da ide naprijed", kazao je Živaljević.

Jakšić Stojanović je odgovorila da je inicijativa za uvođenje obaveznog predmeta građansko obrazovanje dobra i da je treba ozbiljno razmotriti, na temelju analize postojećih planova i programa, a vodeći računa o uporednim praksama najboljih obrazovnih sistema svijeta, ali i o kontekstu u kojem se realizuje naš obrazovni proces.

"Građansko obrazovanje je jako važno, posebno ukoliko se uzme u obzir proces prostupanja Crne Gore Evropskoj uniji, ali i iskustva velikog broja zemalja u okviru evropskog obrazovnog procesa koje su uspješno uvele ovaj predmet u kurikulume i veoma često ga realizuju kroz kombinaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti", kazala je ministarka.

Prema njenim riječima, interesantno je pomenuti primjer Estonije koja sprovodi brojne aktivnosti kao dio obezbjeđivanja garancije za mlade, što može biti jako interesantan pristup kada je u pitanju i Crna Gora.

"Osim toga, ramotrićemo i uvođenje drugih predmeta kao što su: medijska pismenost, retorika, programiranje, preduzentišvo, kreativne industrije ali i logika, etika i slično, na način da dobijemo jednu zaokruženu cjelinu koja može biti dobra osnova za unaprjeđenje kvaliteta obrazovnog sistema Crne Gore", obećala je Jakšić Stojanović.

Bonus video: