Blokada u nedjelju: Nebriga i koncesionari uništili put Mateševo - Andrijevica preko Trešnjevika

U zahtjevu resornom ministrastvu predsjednici četiri mjesne zajednice objasnili su da nemaju nikakve zvanične informacije oko planova nastavka izgradnje auto-puta od Mateševa do Andrijevice

7018 pregleda 3 komentar(a)
Zapušeni kanali na putu, Foto: Privatna arhiva
Zapušeni kanali na putu, Foto: Privatna arhiva

Blokadom puta Mateševo - Andrijevica preko Trešnjevika, mještani nekoliko potkomovskih sela u nedjelju u podne iskazaće nezadovoljstvo zbog stanja te saobraćajnice, odnosno, kako kažu, kontinuirane nebrige nadležnih.

Predsjednici ove četiri mjesne zajednice sa teritorije kolašinske i andrijevičke opštine 9. februara poslali su Upravi sa za saobraćaj i Ministarstvu saobraćaja i pomorstva zahtjev za što hitniju rekontrukciju regionalnog puta, za koji kažu da je u katastrofalnom stanju. Podsjećaju da su se sličnim zahtjevom i prošle godine obraćali nadležnima.

Put u katastrofalnom stanju
Put u katastrofalnom stanjufoto: Privatna arhiva

“Tom zahtjevu je samo djelimično udovoljeno. Presvučeno je asfaltom ukupno oko tri kilometra puta na teritoriji MZ Kraljske Bare. Ostale su nepročišćene rigole i kanali, što uslovljava izlijevanje vode po asfaltu. Zbog toga se i stvaraju naslage leda i pričinjava velika šteta asfaltu. Taj putni pravac, naročito od Kraljskih Bara do Trešnjevika, sada je u mnogo gorem stanju nego prije godinu dana. To se odnosi na cijelu dionicu, izuzimajući prošle godine asfaltirana tri kilometra”, kazao je “Vijestima” Milovan Labović, predsjednik MZ Kraljske Bare.

On podsjeća da su i ranije ukazivali Vladi na problem preopterećenosti tog putnog pravca. Kako tvrdi, “koncesionari šuma, koji koriste tu saobraćajnicu, bez bilo kakve odgovornosti svojim kamionima sa prikolicama tovare od 45 do 50 metara kubnih drvne mase, čime zbog nedozvoljene opterećenosti nanose dodatnu štetu putu”. Tokom minulih mjeseci, objašnjavaju mještani, došlo do dodatnog oštećenja, pogotovo u dijelu prevoja Trešnjevik.

“I ovih dana povremeno prolaze kamioni sa šumskom građom, što zbog formiranog leda na asfaltnoj podlozi uslovljava upotrebu lanaca, čime se još dodatno trajno oštećuje put. Sve ovo ukazuje na neophodnost rekonstrukcije tog putnog pravca u njegovoj čitavoj dužini”, obavijestili su resorno ministarstvo i Upravu prije dvije sedmice iz potokomovskih sela.

Zahtjev nadležnima da se put što hitnije rekonstruiše potpisali su, pored Labovića, predsjednici MZ Kralje Igor Čirović, MZ Vranještica Radosav Šukić i MZ Sjenožeta - Gnjili Potok Danilo Ivanović.

Put preko Trešnjevika je najbrži način za Andrijevčane da stignu do Mateševa, odnosno, auto-puta. Veza je te i kolašinske opštine sa Parkom prirode “Komovi”.

U zahtjevu resornom ministrastvu predsjednici ove četiri MZ objasnili su da nemaju nikakve zvanične informacije oko planova nastavka izgradnje auto-puta od Mateševa do Andrijevice.

“Ne sporeći javni interes u vezi nastavka gradnje auto-puta mještani pitaju da li su oni dio tog javnog interesa i ako jesu (a jesu) zbog čega od Vlade nema prema lokalnom stanovništvu ovih potkomovskih sela nikakve informacije, već saznaje iz medija. Zbog čega se uporno nastavlja stara praksa zvaničnih institucija kada su u pitanju javne rasprave, koje se sprovode uglavnom bez prisustva zainteresovanih građana, a posebno lokalnog stanovništva, koje je životno zainteresovano za sve detalje vezane za taj projekat”, pitali su predstavnici MZ.

Tvrde da mještanima “nije omogućen uvid u studiju idejnog rješenja auto-puta, koridor ili pravac, kako bi mogli na vrijeme znati šta ih tačno očekuje nastavkom gradnje”. Kažu i da nije bilo “ozbiljne komunikacije nadležnih institucija sa lokalnim stanovništvom, kako bi se objelodanili detalji tog važnog projekta”.

“Mještane Kraljskih Bara je oktobra 2022. godine telefonskim pozivom kontaktirala dr Ksenija Petovar koja je angažovana od strane Evropske banke za razvoj, a koja je radila na izradi Studije uticaja socijalnog aspekta gradnje auto-puta na lokalno stanovništvo. Bio je najavljen dolazak na teren, ali se to nije dogodilo. Od Petovar smo obaviješteni da je Vlada bila u obavezi da oformi žalbenu komisiju kojoj bi mještani mogli da se obraćaju za sve neophodne informacije. Do danas mi nijesmo uspjeli da dobijemo informaciju da li pomenuta komisija postoji i da li je njen rad započeo”, napisali su iz potkomovskih sela resornom ministarstvu.

Objašnjavaju i da nemaju povratnu informaciju da li je Studija završena i u kojoj mjeri su sugestije mještana uvrštene u taj dokument.

Bonus video: