Predlog odbornika Durmitorske inicijative: Vlada da zabrani svaku gradnju na Žabljaku

Odbornici se danas izjašnjavaju o predlogu odborničkog kluba vladajuće Durmitorske inicijative o potpunom moratorijumu na gradnju jer je ugrožen opstanak grada kao naseljenog mesta i kao turističke destinacije

8151 pregleda 6 komentar(a)
Gradnja na Žabljaku, Foto: Privatna arhiva
Gradnja na Žabljaku, Foto: Privatna arhiva

Odbornici žabljačkog parlamenta izjasniće se danas o predlogu odborničkog kluba vladajuće Durmitorske inicijative (DI) o potrebi zabrane gradnje u opštini Žabljak do usvajanja Prostorno urbanističkog plana.

Inicijativu su podnijeli odbornici DI Tanasije Zorić, Dejan Bojović, Goran Radojević, Ana Vemić, Božidar Kasalica i Vukoman Lalović.

“Uzimajući u obzir da važeća prostorno planska dokumentacija koja se primjenjuje u Opštini Žabljak ne odražava potrebe daljeg razvoja opštine, Klub odbornika Durmitorske inicijative zahtijeva da na sazivu sjednice Skupštine opštine u dnevni red zasijedanja uvrstite tačku dnevnog reda ‘Predlog Zaključaka Skupštine opštine Žabljak o potrebi zabrane gradnje u okviru prostorno planske dokumentacije Opštine Žabljak, zaključno sa donošenjem Prostorno urbanističkog plana Opštine Žabljak’”, navodi se u zahtjevu.

Uz zahtjev dostavljen je i predlog zaključaka kojim se od Vlade traži da na prvoj narednoj sjednici donese odluku o zabrani gradnje u okviru prostorno planske dokumentacije Opštine Žabljak, sve do završetka postupka izrade i usvajanja Prostornog urbanističkog plana Opštine Žabljak.

Odluka o zabrani gradnje odnosila bi se na prostor koji tretiraju prostorno-planska dokumenta: Prostoro-urbanistički plan opštine Žabljak, Detaljni urbanistički plan opštine Žabljak, Lokalna studija lokacije “Kovačka dolina I”, Urbanistički projekat “Benzinska pumpa sa turističkim sadržajem”, Urbanistički projekat “Borje II”-turističke vile sa centralnim sadržajem, Urbanistički projekat “Pitomine-stambeni objekti”, Urbanistički projekat “Uskoci”-turistički sadržaji, Lokalna studija lokacije “Borje I”, Detaljni urbanistički plan “Tmajevci i Meždo”, Detaljni urbanistički plan “Kovačka dolina II”, Detaljni urbanistički plan “Javorovača”, Urbanistički projekat “Grudice”, Urbanistički projekt “Motički Gaj II”, Urbanistički projekat “Vrela”-stambeno turistički objekti, Lokalna studija lokacije “Motički gaj”, Detaljni urbanistički plan “Razvršje”, PPPN Durmitorsko područje, DSL “Ivan Do”.

Odlukom o zabrani gradnje izuzeta bi bila izgradnja objekata od javnog interesa, kao i objekata za koje su vlasnici nepokretnosti shodno izdatim urbanističko tehničkim uslovima prijavili gradnju, zaključno sa danom stupanja na snagu odluke Vlade o zabrani gradnje na teritoriji opštine Žabljak.

“Neodložnost i neophodnost donošenja odluke o uvođenja moratorijuma na gradnju, odnosno zabrani gradnje, proističe iz činjenice da je nezadovoljavajuće faktičko stanje na terenu, u pogledu izgradnje objekata, rezultat nepoštovanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, prvenstveno u pogledu odredaba zakona koje tretiraju, urbanističke parametre i pojmove, kao i potvrđeni brojni nedostaci u postojećoj planskoj dokumentaciji, njenom tumačenju i sprovođenju. Dosadašnje nekontrolisane promjene u prostoru opštine Žabljak u dobroj mjeri dovode u pitanje dalju održivost sistema komunalne infrastrukture, a samim tim i opstanak grada Žabljaka kao naseljenog mesta i opštine Žabljak kao turističke destinacije. Vrijeme zaključno do usvajanja Prostorno urbanističkog plana, bilo bi iskorišćeno za odgovorno, stručno i profesionalno pristupanje navedenoj problematici, kako bi se stvorili preduslovi za racionalno i efikasno upravljanje prostorom kojim raspolažemo, održiv razvoj opštine i grada Žabljaka, zaustavljanje depopulacije i otpočinjanje suprotnog procesa. Osim toga, kroz izradu planske dokumentacije, usaglašavanjem urbanističkih parametara i jasnim definisanjem pravila građenja i materijalizacije objekata, namjeravamo uticati na stvaranje autentičnog ambijenta usklađenog sa tradicionalnom arhitekturom durmitorskog područja”, navodi se u obrazloženju zahtjeva.

Ističu da bespravna gradnja predstavlja ozbiljnu prijetnju da trajno devastira prostor.

“Skupština opštine Žabljak se sa zabrinutošću odnosi i prema sveprisutnijoj bespravnoj gradnji na teritoriji opštinje Žabljak. Intenzitet i razmjere bespravne gradnje su ozbiljna prijetnja trajnom narušavanju i devastaciji prostora, kao neobnovljivog resursa, na čijoj se autentičnosti zasniva turistička atraktivnost i privredna aktivnost područja. Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da primjenom zakonskih propisa i inspekcijskom kontrolom, na efikasniji i ažurniji način prevenira navedene pojave, i doprinese zaštiti prostora i životne sredine na teritoriji opštine Žabljak”, navodi se u predlogu.

Prije tri dana Klub odbornika Durmitorske inicijative podnio je Amandman kojim se precizira da se Zaključak o zabrani gradnje u okviru prostorno planske dokumentacije Opštine Žabljak do usvajanja Prostorno urbanističkog plana odnosi i na zabranu gradnje sve do izmjena i dopuna važećih Detaljnih urbanističkih planova, Urbanističkih planova i Studija lokacije koji se primjenjuju u toj opštini.

Predloženim amandmanom Skupština opštine Žabljak poziva Skupštinu i Vladu da do 1. 4. 2025. donese izmjene i dopune planskih dokumenata.

“Promjene nastale u prostoru opštine Žabljak u prethodnom periodu u ozbiljnoj mjeri dovode u pitanje dalji razvoj urbanog naselja opštine Žabljak u kontekstu održivosti lokalne komunalne infrastrukture, kao i arhitektonskog izgleda Žabljaka, kao planinskog centra Crne Gore. Nedostaci tokom izrade i primjene rješenja koje predviđa važeća prostorno planska dokumentacija, svrsishodno je prevazići izmjenom i dopunom Detaljnih urbanističkih planova, Prostornih planova posebne namjene, Urbanističkih projekata i Studija lokacije Opštine Žabljak, prevashodno u smislu indeksa izgrađenosti i zauzetosti prostora. Postupak izmjene i dopune važeće prostorno planske dokumentacije koja tretira prostor opštine Žabljak, uz puno uvažavanje struke i zakonske regulative uz redovne i striktne inspekcijske nadzore i kontrole, otklonilo bi dosadašnju očiglednu lošu praksu gradnje, koja je rezultirala devastacijom i narušavanjem prostora, i koja u dobroj mjeri proizilazi iz nedostatnosti važeće prostorno planske dokumentacije i materijalizacije njenih rješenja u prostoru”, navodi se u obrazloženju amandmana.

Bonus video: