Eko bombe i recikliža papira - najbolje ideje Regionalnog inkubatora za društvene preduzetnike

Tim 'Ekobomba' želi prilagođeno i brzo ozeleniti i pošumiti Crnu Goru. Tim "Revive" pruža doprinos cirkularnoj ekonomiji kroz proizvodnju visokokvalitetnog recikliranog papira, podesnog za upotrebu u umjetničke, industrijske i komercijalne svrhe, jača svijest o vrijednosti reciklaže kroz manufakturnu edukaciju djece i mladih

3324 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Dok se jedni nadaju da će "eko bombama" zasuti Crnu Goru jer, kako glasi njihov moto, ako papir nastaje od drveta i drvo može narasti uz pomoć papira, drugi vjeruju da nijesmo daleko od dana kada će se u Crnoj Gori visokokvalitetni reciklirani papir sve više koristiti za upotrebu u umjetničke, industrijske i komercijalne svrhe.

Prvi predstavljaju tročlani tim "Eko bomba" iz Podgorice, dok su drugi sa Cetinja, a tim su nazvali "Revive". Oni su pobjednici projekta Regionalni inkubator za društvene preduzetnike (RISE) i narednih šest mjeseci, sa još deset odabranih timova sa prostora Zapadnog Balkana, sprovešće nagrađene ideje, a za to su dobili po tri hiljade eura. Do kraja ciklusa imaće i nefinansijsku mentorsku podršku Inovaciono preduzetničkog timaTehnopolis za dalju izgradnju kapaciteta tima.

bla
foto: Svetlana Mandić

Trećerangirani tim na Demo danu, gdje je sedam timova predstavilo svoje ideje, dobio je finansijsku podršku u iznosu od 500 eura za regionalnu mobilnost. Riječ je o timu „M.I.Art Galerija“ koji je ponudio ideju razvoja autentičnog umjetničkog brenda zasnovanog na kulturnom nasleđu Crne Gore, sa namjerom da podstaknu zapošljivost žena u ruralnom području kroz kreiranje i edukaciju ženskih zajednica za proizvodnju tradicionalnih rukotvorina rađenih po umjetničkim nacrtima.

bla
foto: Svetlana Mandić

Tim 'Ekobomba' želi prilagođeno i brzo ozeleniti i pošumiti Crnu Goru. Njihov proizvod je bio-ekosistem, sačinjen od pažljivo odabranih recikliranih i bio-materijala koji čuvaju i štite geografski prilagođeno i tretirano sjeme, uvećavajući njegovu mogućnost za održanje i rast u prirodnom okruženju.

“Ekobomba je jedan mali proizvod koji služi za pošumljavanje naših regija. Riječ je o kugli u kojoj je upakovano sjeme koje je dobro izolovano. Kugla sadrži sva potrebna hranima za start jedne biljke. Ubjeđeni smo da je ovo proizvod koji je tek na početku i treba još puno da se istražuje. On definitivno funkcioniše, tako da će sigurno biti sve više u primjeni. Značajno iskustvo i priča sa stručnjacima iz raznih oblasti je bila korisna za naš biznis”, kazao je slikar Tihomir Miranović, član tima “Eko bomba”.

bla
foto: Svetlana Mandić

Sa njim su u timu zajedno i Mija Pejović, grafičarka, i Jovana Đokić, biolog.

Tim „Revive“, koga čine Cetinjanke Dejana Dizdar i Ksenija Borozan, pruža doprinos cirkularnoj ekonomiji kroz proizvodnju visokokvalitetnog recikliranog papira, podesnog za upotrebu u umjetničke, industrijske i komercijalne svrhe, jača svijest o vrijednosti reciklaže kroz manufakturnu edukaciju djece i mladih.

„Otpad od papira je vrijedan resurs i mi želimo da ga stavimo u ponovni proces, odnosno da ga recikliramo, napravimo novi i proizvode od papira. Segment koji je dodatno važan su edukacije, ovladavanje vještinom izrade, jer smo vidjeli, kad smo testirali naše tržište, da su pojedinci zainteresovani da stiču tu vještinu i da stvaraju nove ekonomske vrijednosti u društvu“, kazala je Dizdar.

Prema njenim riječima njih dvije već imaju iskustva u proces reciklaže, imaju ciljnu grupu, ali i zainteresovane korisnike, tako da vjeruju, da ideju mogu uspješno realizovati.

"Nas dvije dolazimo iz različitih sfera, Ksenija iz umjetnosti, ja iz inženjerstva, tako da ovo iskustvo ovdje nam je pomoglo da se razvijamo i pojedinačno, i svoje kapacitete i vještine, posebno u smislu razvoja društvenog biznisa, jer društveni biznisi u Crnoj Gori još uvijek nisu toliko prepoznati, ne prepoznaje ih čak ni zakonska regulativa", kazala je Dizdar.

bla
foto: Svetlana Mandić

Pored pomenuta tri tima u Demo danu su učestvovali i timovi koji su ponudili ideje održivosti zanata i zanatstva u Crnoj Gori, gejmifikovanu aplikaciju za djecu (i roditelje) koja jača odgovornost djece za brigu o domaćinstvu, rješavanje problema neadekvatne informisanosti mladih o dostupnim prilikama za neformalno obrazovanje u Crnoj Gori, kao i pomoć putnicima da prate transportne linije u realnom vremenu.

U projektu RISE, koji ima za cilj razvoj ekosistema društvenog preduzetništva na teritoriji Zapadnog Balkana i pružanje podrške mladima da razviju inovativna rješenja za društvene probleme, Tehnopolis učestvuje već četiri godine.

"Čini mi se da smo na najrazličitijim nivoima pokušali da doprinesemo razvoju ovog programa, čak i na lingvističkom nivo gdje smo odlučili da odstupimo od onog izraza socijalno preduzetništvo i damo jedan mnogo ljepši i tačniji naziv, duštveno preduzetništvo, u kojem bi u stvari imalo ono što bi se smatrilo duštveno govornim preduzetništvom“, istakao je izvršni direktor Tehnopolisa Đorđije Malović i kazao da je ovogodišnje izdanje RISA do sada najkvalitetnije, uvjeren da će svako naredno biti još bolje.

Projekt menadžerka i koordinatorka projekta Anđela Nikčević istakla je značaj i posebnost programa.

"Suštinski najveću razliku donosi snažan doprinos članova naše organizacije, našeg tima, da u kontinuitetu pruži svoje znanje i mentorstvo timovima u čitavoj fazi ideacije koja je trajala četiri mjeseca. Timovi su tokom četiri mjeseca prolazili kroz različite programe ne bi li njihove inovativne ideje sazrele do formata da one mogu da narastu u društveno-odgovorna preduzeća u cijelosti“, kazala je Nikčević.

bla
foto: Svetlana Mandić

Objasnila je da su se timovi, uzrasta od 16 do 30 godina, koji su željeli da donesu promjenu u svoje društvene okvire i da rješavaju društvene probleme. Sa mentorima i stručnim saradnicima razvili su ideje i pokazali, kako je istakla Nikčević, da mladi mogu i znaju samo im treba dati šansu i ohrabriti ih.

Tehnopolis, zajedno sa partnerima ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Busines, radi to već četiri godine.

Moderatorka demo dana bila je Jelena Popivoda

Projekat je kofinancsran od Francuske agencije za razvoj, AFD, Evropske unije, Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Balkanu, RAJKO i Francusko-Njemačke kancelarije za mlade OFAI.

Bonus video: