Raonić mjesečno primao 3.965 eura

Zarada Raonića tokom 2023. bila je skoro 500 eura veća u odnosu na platu koju je primao 2022. Nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune

45548 pregleda 587 reakcija 148 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Boris Raonić zaradio je prošle godine 47.587,56 eura, a njegova osnovna plata iznosila je 3.965 eura, što je gotovo pet prosječnih zarada u državi.

Raonić je te podatke dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, u redovnom godišnjem izvještaju za 2023. godinu. Prosječna plata u decembru prošle godine iznosila je 814 eura.

Zarada Raonića tokom 2023. bila je skoro 500 eura veća u odnosu na platu koju je primao 2022.

Raonić i njegova supruga Milena, stoji u imovinskom kartonu, vlasnici su dvije nekretnine - stanova od 49 i 30 metara kvadratnih.

Generalni direktor RTCG nije prijavio ušteđevinu u prošloj godini. U izvještaju za 2022. navodi se da je imao 10.000 eura u gotovom novcu.

Raonić je prijavio i da je vlasnik umjetničkih slika, vrijednih 30.000 eura. Nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet u vezi sa ponovnim izborom Raonića za direktora, iako je Viši sud u Podgorici je 10. maja potvrdio presudu Osnovnog suda da bio u sukobu interesa kada je u avgustu 2021. godine izabran na tu funkciju.

Sud je pravosnažno donio odluku, a po tužbi kandidata Nikole Markovića, da je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju što Raonić već obavlja javnu funkciju pa je pravna posljedica - poništaj odluke o izboru Raonića, ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa.

Kandidati za generalnog direktora RTCG-a 2021. su, osim Raonića, bili Marković, Milutin Stijepović i Srđan Čović.

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG, Raonić je ponovo imenovan za generalnog direktora. Članica Savjeta Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu prije glasanja tvrdeći da ne želi da učestvuje u ponovnom nezakonitom izboru, dok je Milica Špajak još na početku sjednice istakla je da neće glasati ako Savjet prihvati predlog da se odlučuje o kandidatima po konkursu iz 2021. godine.

Iz SDT su “Vijestima” ranije pojasnili da je Osnovno državno tužilaštvo 16. juna prošle godine dostavilo krivični predmet protiv pojedinih članova Savjeta, jer su javni funkcioneri prijavljeni i za krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Media centar podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru Raoniću.

Krajem jula, SDT-u je dostavljen i krivični predmet protiv tri osumnjičena lica zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta. U pitanju su prijave protiv Raonića, predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović.

Taj predmet, pojasnili su iz SDT, spojen je sa već formiranim krivičnim predmetom protiv članova Savjeta, radi vođenja jedinstvenog postupka.

Knežević u RCG primao više od 2.000 eura

Na zahtjev Agencije za sprečavanje korupcije, izvještaj o imovini i prihodima predao je i nedavno imenovani direktor Televizije Crne Gore Milan Knežević.

Prema podacima dostavljenim krajem decembra 2023, kada je bio na čelu radija Crne Gore, osnovna plata Kneževića iznosila je 1.837 eura.

On je mjesečno primao i dodatak od 218 eura.

Prijavio je da i da je kreditno zadužen. Ni Knežević nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: