Više državnih institucija bilo bez struje: Poreska trpi dug Petrovića, EPCG odlučila da više neće

Prema informacijama “Vijesti”, kompanija “Montenegro premier” duguje oko 40.000 eura za struju, a juče im je dat novi rok da izmire dugovanja, do ponedjeljka u podne. Ukoliko gospodin Petrović ne plati dug do isteka tog roka, bićemo onemogućeni da radimo posao koji ne trpi odlaganje bilo koje vrste, kazali su “Vijestima” iz institucije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, koja je smještena u spornom objektu

33781 pregleda 65 reakcija 24 komentar(a)
Ulaz u hotel “Best Western” sa oznakama državnih institucija koje se u njemu nalaze, Foto: Boris Pejović
Ulaz u hotel “Best Western” sa oznakama državnih institucija koje se u njemu nalaze, Foto: Boris Pejović

Više državnih institucija, smještenih u hotelu “Best Western” u Podgorici, ostalo je juče bez struje, jer vlasnik objekta - kompanija “Montenegro premier” nije redovno izmirivala svoje račune, pa je Elektroprivredi Crne Gore dužna više desetina hiljada eura, saznaju “Vijesti”.

Ta kompanija je u vlasništvu porodice biznismena Danila Petrovića, a u neprekidnoj blokadi je od novembra 2019. godine (1.571 dan), zbog duga prema državi i povjeriocima od 16,3 miliona eura. Samo za poreze i doprinose ta kampanija duguje 1,3 miliona eura.

Iz Uprave za imovinu “Vijestima” je odgovoreno da su u tom objektu smještene kancelarije dijela Ministarstva finansija, Ministarstva javne uprave, Direkcija za intelektualnu svojinu, Agencija za obezbjeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju, kao i institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

“Država kao zakupac je redovno izmirila sve račune za električnu energiju, ali nije i firma - vlasnik objekta”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave za imovinu.

Petrović
Petrovićfoto: Luka Zekovic

Da je bilo prekida u napajanju električnom energijom u objektu gdje su smješene državne institucije, potvrdili su i iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Koliko znamo, dat im je rok da dugove otplate do ponedjeljka”, kazali su iz CEDIS-a.

Iz institucije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa (ZIPI) “Vijestima” je rečeno da su informisani da je dug vlasnika objekta oko 40.000 eura.

“Tačno je da je i instituciji Zaštitnika bila isključena struja. Vlanisku - porodici Danila Petrović dat je novi rok za izmirivanje tog duga, ali do ponedjeljka u podno. Ukoliko gospodin Petrović ne plati dug do isteka tog roka, bićemo onemogućeni da radimo posao, koji ne trpi odlaganje bilo koje vrste”, odgovorili su “Vijestima” iz kancelarije Zaštitnika.

Kompanije bliske porodici Danila Petrovića dužne su na desetine miliona eura državi i ostalim povjeriocima po raznim osnovama.

Račun firme “Cijevna Commerce” je u neprekidnoj blokadi od oktobra 2020. godine, a prema posljednjim podacima Centralne banke duguje 16,7 miliona eura. U neprekidnoj blokadi od aprila te godine je i račun “Cijevne komerc” na iznos od 24,5 miliona eura.

Danilo Petrović je godinama poznat kao biznismen blizak bivšoj vlasti, a naročito bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši. Njegove kompanije su proteklih godina dobile značajne javne poslove.

Na mnogim objektima postoje ogromna kašnjenja, poput Gradskog pozorišta i ranije Gradskog parlamenta, koji nijesu bili raskidani. Državna revizorska institucija ocijenila je spornim anekse ugovora za Gradski parlament koji su povećali konačnu cijenu radova u vrijednosti 1,6 miliona eura. Bilo je brojnih međusobnih poravnanja, ali ne i penala za kašnjenje radova i raskida ugovora.

Hapšen zbog eksploatacije šljunka

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo 2022. godine, nakon sprovedenog izviđaja po krivičnim prijavama, podnijelo je optužni predlog Osnovnom sudu protiv Petrovića, za krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta.

On je i hapšen polovinom 2021, tokom velike akcije policije protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz Morače i Cijevne.

Bonus video: