Zaposleni u Opštini Budva bolovali hiljadu dana manje

Od marta 2022. godine, radi podizanja radne discipline, primijenjene su nove metode evidencije odsustva sa posla

17753 pregleda 50 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Nakon nekoliko godina ekspanzije korišćenja bolovanja među zaposlenima u budvanskoj opštinskoj administraciji, lani se toj negativnoj praksi donekle stalo na put, pa je ostvareno 4.095 dana odsustva sa posla, hiljadu manje nego 2022. godine.

To proističe iz godišnjeg izvještaja koji je “Vijestima” dostavljen iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu kojim rukovodi Darko Čelebić.

Resorni Sekretarijat je nedavno sačinio godišnji izvještaj o radu, koji se jednim dijelom bavi i statističkim podacima o privremenoj spriječenosti za rad - bolovanja, takozvani apsentizam.

“Na dan 31. decembar 2023. u organima lokalne uprave i službama zaposleno je 353 službenika i namještenika, od čega na određeno vrijeme, po osnovu mandata, njih šest. Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenosti na rad - bolovanja, 65 zaposlenih u 12 organa uprave i službi Opštine Budva po tom osnovu je bilo odsutno sa posla u 2023. godini. To je 18,41 odsto ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 63,49 dana po odsutnom zaposlenom (ukupan broj dana bolovanja/broj zaposlenih koji su koristili bolovanje), odnosno 11,6 dana po zaposlenom (ukupan broj dana na bolovanju/ukupan broj zaposlenih)”, navodi se u odgovoru dostavljenom “Vijestima”.

Iz tog sekretarijata su pozdravili to što je u odnosu na 2022. manje zaposlenih bilo odsutno sa posla.

“Ako se uzme u obzir izvještaj o privremenoj spriječenosti na rad 2022. godini, možemo zaključiti da je evidentan pad broja zaposlenih koji su odsustvovali po osnovu privremene spriječenosti na rad, što predstavlja bitan iskorak i napredak odnosa zaposlenih prema svom radnom mjestu, a time se i apsentizam zaposlenih u bitnoj mjeri smanjio”.

U Opštini Budva tokom 2022. godine je 349 stalno zaposlenih, njih 97 zaposlenih u 17 organa uprave i službi Opštine Budva bilo je 5.066 dana na bolovanju, što znači 27,79 odsto ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 52 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 16 dana po zaposlenom

Odsustvovanja sa posla bilo je više 2021. Bila je to godina pandemije korona virusa kada je ostvareno čak 5.386 dana bolovanja. Tada je u Opštini bilo zaposleno 316 radnika, što je za 37 manje nego lani.

Te godine na bolovanju od ukupnog broja radnika njih 95 zaposlenih u 14 organa uprave i službi Opštine Budva po tom osnovu je bilo odsutno sa posla, što je 30,7 odsto ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 18 dana po zaposlenom.

Ni 2020. nije bila ništa bolja situacija. Tada je u Opštini bilo još manje zaposlenih nego lani. Tada ih je radilo 308 (45 manje nego sada). Međutim, i oni su maksimalno koristili bolovanja, pa je te 2020. ostvareno čak 5.346 dana odsustvovanja. Na bolovanju su bila 82 radnika koja su prosječano odsustvovala 65 dana, više od dva mjeseca. Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizlazi da je svaki radnik te godine bio čak 17 dana na bolovanju.

Da je slično bilo i ranijih godina, potvrđuje i podatak da su radnici lokalne uprave 2019, kada ih je bilo 316 stalno zaposlenih, odsustvovali ukupno 5.141 dan. Te godine njih 88 bilo je na bolovanju, što je 28 odsto od tada ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom. Ništa bolja situacija nije bila ni 2018. godine, kada je takođe četvrtina zaposlenih bila na bolovanju, i sa radnog mjesta odsustovala čak 6.197 dana. Tada je od 331 zaposlenog na neodređeno vrijeme, 85 je koristilo bolovanje, odnosno prijevremeno bilo spriječeno za rad - prosječno 72 dana po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana po zaposlenom.

Od marta 2022. radi podizanja radne discipline u Opštini Budva, primijenjene su nove metode evidencije odsustva sa posla u cilju preventivnog djelovanja i smanjenja službeničkog apsentizma. Od tada se primjenjuje elektronska evidencija prisustva na radu svih zaposlenih, u skladu sa Odlukom o elektronskoj evidenciji prisustva na radu, kojom se bliže uređuje način sprovođenja sistema elektronske evidencije dolazaka i odlazaka sa posla.

Ljekari prekršajno kažnjeni za izdavanje uvjerenja

Sekretarijat za lokalnu samoupravu se 2021. pisanim putem obraćao i zdravstvenoj i sanitarnoj inspekciji Uprave za inspekcijske poslove, kako bi izvršili inspekcijski nadzor i utvrdili da li zdravstveno stanje određenog broja zaposlenih zahtijeva višemjesečno liječenje, odnosno da li su izabrani doktori/i ili ljekarska komisija bili dužni da zaposlena lica koja zbog zdravstvenih problema nisu bila u mogućnosti da rade upute na utvrđivanje stepena invaliditeta radi eventualnog ostvarenja invalidske penzije.

Zdravstveno-sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove su 2021. prekršajno kaznili ljekare u budvanskom Domu zdravlja koji su izdavali bolovanja za devet opštinskih službenika, jer su utvrđeni propusti u medicinskoj dokumentaciji.

Bonus video: