Pacijenti oboljeli od kancera ostali bez hemioterapije: Fale ljekovi protiv karcinoma i dijabetesa

Iz “Montefarma” odgovorili da se isporuka oba lijeka očekuje tokom naredne sedmice

34614 pregleda 96 reakcija 29 komentar(a)
Tvrde da će lijek protiv dijabetesa stići u ponedjeljak (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tvrde da će lijek protiv dijabetesa stići u ponedjeljak (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke prethodnih dana nijesu mogle da prime hemioterapiju, jer su zdravstvene ustanove ostale bez lijeka “docetaksel”. Taj citostatik, koji je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) nedostajao i krajem prošle godine, trebalo bi da bude isporučen sredinom naredne sedmice, odgovorili su “Vijestima” iz “Montefarma”.

U međuvremenu, apoteke su ostale i bez lijeka “hardiance” protiv dijabetesa, a taj medikament trebalo bi da stigne najkasnije do ponedjeljka.

Druga nestašica za dva mjeseca

Iz “Montefarma” su kazali da su tokom februara isporučili količine lijeka “docetaksel” i veće od prosječne mjesečne potrošnje.

“Lijek ‘docetaksel’ (taksol) isporučen je od dobavljača skladištu Montefarma, shodno količinama sa kojima su raspolagali, u posljednjih mjesec 2. 2, potom 5. 2. i 9. 2. 2024. godine. U skladu sa kontinuitetom isporuka od dobavljača tokom mjeseca februara redovno smo snabdijevali Specijalnu bolnicu Brezovik i KCCG lijekom docetaksel (kojima se jedino i isporučuje), a posljednje količine Montefarma je dostavio KCCG 21. 2. i 23. 2. 2024. godine. Kumulativno gledano, na osnovu podataka iz informacionog sistema naše ustanove, tokom mjeseca februara isporučene su količine i veće od prosječne mjesečne potrošnje”, piše u odgovoru.

Istakli su da će, prema najavi dobavljača, nova isporuka skladištu “Montefarma” biti sredinom naredne sedmice, nakon čega će odmah biti distribuiran KCCG.

“Podsjećamo da smo za lijek ‘docetaksel’, od dobavljača koji je tokom prethodne godine bio izabran tenderskim postupkom, obaviješteni krajem 2023. godine da neće biti u mogućnosti zbog deficita u proizvodnji vršiti nabavku i isporuku istog do kraja prvog kvartala 2024. Montefarm je o navedenom obavijestio nadležne i intenzivnim pregovorima sa svim ostalim dobavljačima, kako u Crnoj Gori tako i u regionu, uspio nabaviti neophodne količine od drugog ovlašćenog uvoznika i za sada nema zastoja u nabavci”, tvrde iz ove ustanove.

Lijek “docetaksel” koristi se u terapiji karcinoma dojke, jajnika i pluća. I krajem prošle godine, zbog nestašice lijeka, pacijentkinje nijesu mogle primiti zakazanu hemioterapiju u Institutu za onkologiju KCCG nekoliko dana.

Bez terapije protiv dijabetesa

I oboljeli od dijabetesa ove sedmice nijesu mogli da podignu terapiju u apotekama. Iz “Montefarma” su potvrdili da postoji nestašica lijeka Jardiance od 10 i 25 miligrama i najavili da bi, prema najavama dobavljača, trebalo da bude isporučen u ponedjeljak.

“S obzirom na to da je kod samog dobavljača od početka februara navedeni lijek, obje jačine, bio deficitaran, manje količine shodno prethodnim zalihama, bile su raspoložive pacijentima do prije nekoliko dana. Lijek nema direktnu paralelu, međutim spada u grupu antidijabetika koja obuhvata veliki broj medikamenata, sličnog ili vrlo sličnog sastava, a koje ljekari mogu preporučiti, odnosno propisati na recept ukoliko pacijent nije imao dovoljno terapije”, odgovorili su “Vijestima” iz “Montefarma.

Kazali su da će odmah nakon prijema u skladište, distribuirati lijek apotekama prema rasporedu.

“Takođe, preko 120 apoteka koje su u privatnom vlasništvu imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, izdaju ljekove na recept samim tim i lijek ‘jardiance’. Međutim, kada je lijek deficitaran kod ovlašćenog uvoznika, sasvim je realno očekivati trenutni nedostatak u svim apotekama u Crnoj Gori”, piše u odgovoru.

Bonus video: