Urednici ne vraćaju gramofonske ploče

Tokom sjednice Savjeta RTCG-a razmatrano opremanje novog studija, ali i izvještaj popisne komisije

11546 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Novi studio će biti važan resurs za RTCG: Sa jedne od ranijih sjednica, Foto: Luka Zekovic
Novi studio će biti važan resurs za RTCG: Sa jedne od ranijih sjednica, Foto: Luka Zekovic

Radio televizija Crne Gore (RTCG) radi na opremanju novog studija čija će vrijednost biti nešto veća od 306.000 eura, rečeno je juče tokom onlajn sjednice Savjeta RTCG.

Pomoćnik generalnog direktora za tehniku javnog servisa Dejan Vujović, kazao je da se radi o “potpuno novom, malom studiju, koji će biti važna resurs RTCG”.

“Ovaj projekat sastoji se iz opremanja studija i njegove integracije u već postojeći sistem. U pitanju je potpuno novi resurs koji, do sada, Radio televizija Crne Gore nije imala”, kazao je Vujović.

Pomoćnik generalnog direktora za korporativne poslove Goran Rakočević kazao je da se javnom nabavkom šire kapaciteti RTCG.

“Studiji u postali usko grlo u funkcionisanju televizije, odnosno čitave kuće. Kako se širi potreba za više programa koje proizvodimo, došli smo u situaciju da nam je potrebno i više prostora u kojem ćemo da snimamo te emisije. Došli smo do rješenja da jedna od prostorija koja je služila za tehniku, da se od nje napravi studio. Građevinski radovi su počeli i radi se na opremanju studija, čija je cijena veća od 306.000 eura”, rekao je Rakočević.

Članica Savjeta RTCG Milica Špajak istakla je na sjednici da iznos od “više od 300.000 eura nije zanemarljiv”.

“Šta se tačno dobija tom investicijom? Voljela bih da čujem argumentaciju koja opravdava investiciju u kontekstu postojećih kapaciteta”, rekla je Špajak.

Savjet je, između ostalog, raspravljao i o izvještaju centralne propisne komisije za proteklu godinu, gdje je konstatovano da Javnom servisu “fale određene gramofonske ploče”.

Potpredsjednica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković istakla je, na sjednici, da se “priča oko popisa u Javnom servisu ponavlja iz godine u godinu”.

“Dolazimo u situaciju da mora da se usvaja Predlog i to pred svršen čin. Vi ga ne možete uslovno usvojiti. Ispravljati tekst koji ste sada ili naknadno usvojili ne možete. Vidite samo da ne uđete u neku nezakonitost sa takvom hibridnom formulacijom”, ocijenila je Camović Veličković.

Predrag Miranović je istakao da mu nije jasno zbog čega nije konkretizovano zašto fali 1.761 ploča, kao ni da li je arhivska služba obaviještena o tome.

Na sastanku je rečeno da se veliki broj ploča nalazi kod urednika koji ih “ne vrate na vrijeme”, ali da popisna komisija nema uvid u njihov tačan broj. Zbog toga će se, kako je rečeno na sjednici, fizički popisivati ploče i utvrditi “šta stvarno stoji na magnetofonskim trakama”.

Članovi Savjeta RTCG problematizovali su i pitanje reportažnih kola koja će, zbog neupotrebljive opreme, biti otpisana iako su nova, malo korišćena i nepohabana.

Bonus video: