NVO: Zvaničnici da osude necivilizacijski čin, vlasti u Herceg Novom da upute javno izvinjenje Nikolaidisu

„Vjerujemo da će i naši međunarodni, a prvenstveno partneri iz EU, biti oduševljeni idejom da se u 21. vijeku javno poziva na linč uglednog pisca, intelektualca i novinara“, rekli su iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori, NVO 35mm i CeMI-ja

4099 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Evropski pokret u Crnoj Gori, nevladina organizacija (NVO) 35 mm i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvali su predsjednika države Jakova Milatovića, premijera Milojka Spajića i ostale zvaničnike da najoštrije i nedvosmisleno osude necivilizacijski čin spaljivanja lutke Andreja Nikolaidisa.

Te NVO pozvale su i lokalne vlasti u Herceg Novom da hitno upute javno izvinjenje Nikolaidisu.

Iz Evropskog pokreta, NVO 35 mm i CeMI-ja saopštili su da najoštrije osuđuju "sramni napad" lokalnih vlasti Herceg Novog i "njihovih anti-kulturnih trabanata" na Nikolaidisa.

„Danas lokalne vlasti Herceg Novog vježbaju paljenje lutke uglednog intelektualca i književnika, koji je dobitnik najvećih crnogorskih i evropskih nagrada, a sjutra će vjerovatno razvijati i dalje prakse svojih ideoloških uzora iz Njemačke 1930-ih godina“, kaže se u saopštenju.

Iz Evropskog pokreta, NVO 35 mm i CeMI-ja rekli su da ne smeta Nikolaidis samo što brani građansku Crnu Goru i osuđuje velikosrpski nacionalizam, već što je postao jedan od značajnih simbola borbe protiv fašizma u zemlji i cijelom regionu.

Iz tih NVO su kazali da zbog toga „vlaśću opijeni fašizam želi da spali Nikolaidisa, jer se u nedostatku intelektualnih i obrazovnih kapaciteta, uvijek služi silom i primitivizmom“.

„Nažalost, nijesu danas vlast Herceg Novog i njihovim ideloškim injekcijama ohrabreni lokalni nasljednici crnokošuljaša, koji su igrali krvavo kolo na hercegnovskom trgu u II svjetskom ratu, usamljeni u nastojanjima da se ućutkaju nosioci slobodnih misli, već se fašizam služi istim metodama i širom regiona“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su zato "slični regionalni satrapi" spalili lutke Anta Tomića u Imotskom i Martine Mlinarević u Mostaru.

„Fašizmu treba vatre. Danas lutke, sjutra kuće i ljudi u njima“, kaže se u saopštenju.

Iz Evropskog pokreta, NVO 35 mm i CeMI-ja su u saopštenju naveli da čestitaju značajnom dijelu vlasti na lokalnom i republičkom nivou što su "osvijetlili" put ka Evropskoj uniji (EU), i to bakljom u vidu zapaljenog lika Nikolaidisa.

„Vjerujemo da će i naši međunarodni, a prvenstveno partneri iz EU, biti oduševljeni idejom da se u 21. vijeku javno poziva na linč uglednog pisca, intelektualca i novinara“, rekli su iz tih NVO.

Oni su kazali da se nadaju da je Milatoviću, Spajiću i ostalim zvaničnicima zaista stalo do Crne Gore u EU, zasnovane na antifašističkim idejama i ljudskim pravima, a prevashodno da vide državu kao normalno i civilizovano evropsko društvo.

„Stoga, Evropski pokret u Crnoj Gori, NVO 35mm i CeMI pozivaju i predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade i ostale zvaničnike da najoštrije i nedvosmisleno osude ovaj necivilizacijski čin, a lokalne vlasti u Herceg Novom da hitno upute javno izvinjenje Nikolaidisu“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: