Vrhovni sud odbio reviziju odluke Višeg suda: Raonić nezakonito imenovan u avgustu 2021.

Reviziju je tražila RTCG, a Vrhovni sud je odbio kao neosnovanu

34714 pregleda 79 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vrhovni sud Crne Gore odbio je reviziju odluke Višeg suda prema kojoj je generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić nezakonito imenovan u avgustu 2021. godine na tu funkciju.

Reviziju je tražila RTCG, a Vrhovni sud je odbio kao neosnovanu.

U odluci Vrhovnog suda, između ostalog, stoji i da je Komisija RTCG-a za ocjenu podniejtih prijava na tadašnji konkurs ocijenila da kandidati Milutin Stijepović, Nikola Marković, Srđan Čović i Raonić ispunjavaju uslove raspisanog konkursa.

"... i da su im prijave potpune i blagovremene, nakon čega je na sledećoj sjednici Savjeta RTCG sproveden postupak intervjuisanja i pristupilo se glasanju i imenovanju... Stoga tuženi (RTCG), koji je sam podnijete prijave ovih kandidata, pa i tužioca (Nikole Markovića) ocijenio potpunim i urednim u ovakvoj pravnoj situaciji, u sudskom postupku to sa uspjehom ne može isticati. Dakle, kako je tuženi prihvatio tužioca kao učesnika konkursa, da ispunjava sve konkursom predviđene uslove... pa je njegova prijava ocijenjena kao potpuna i ušla u predviđenu proceduru, bez uticaja su na drugačiju odluku navodi revizije tuženog da tužilac ne može sa uspjehom pobijati predmetnu odluku o izboru jer ne ispunjava propisane uslove po navedenom konkursu", navodi se između ostalog u presudi Vrhovnog suda.

Ponovni izbor Raonića na čelo RTCG uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda ispituje i Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

SDT je čekao odluku Vrhovnog suda i Osnovnog suda u Podgorici o izboru Raonića, kako bi odlučilo o krivičnim prijavama protiv njega, pojedinih članova Savjeta, advokatice medijske kuće i šefa pravne službe.

Bonus video: