CGO: Raonić mora momentalno odstupiti sa funkcije koju nezakonito obavlja

Prema njihovim riječima ova odluka ima poseban značaj u periodu kad se Crna Gora bori da dobije IBAR (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila)

4329 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CGO
Ilustracija, Foto: CGO

Odluka Vrhovnog suda da odbije inicijativu RTCG za reviziju odluke Višeg suda, povodom nezakonitog imenovanja Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG-a, znači da Raonić mora momentalno odstupiti sa funkcije koju nezakonito obavlja, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

U saopštenju su pojasnili da pozivaju i Specijalno državno tužilaštvo (SDT), da nakon ove odluke Vrhovnog suda, ubrza postupanje u krivičnim prijavama protiv Raonića, pojedinih članova Savjeta, advokatice i šefa pravne službe RTCG-a.

"Igranje sa vladavinom prava je nedopustivo, na što je već ukazano kroz Izvještaj Evropske komisije i rezoluciju Evropskog parlamenta za Crnu Goru i to upravo kroz slučaj RTCG", dodali su.

Prema njihovim riječima ova odluka ma poseban značaj u periodu kad se Crna Gora bori da dobije IBAR (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila).

"Jedno od mjerila u okviru pregovora Crne Gore sa EU iz Poglavlja 23 je da Crna Gora mora osigurati puno poštovanje i ispravno sprovođenje sudskih naloga i presuda. Ostaje da nam donosioci odluka u praksi pokažu da li je veći državni interes trenutno dobijanje IBAR-a ili fotelja Raonića?", naveli su.

Oni su ocijenili da evropske integracije Crne Gore ne mogu i ne smiju biti talac jednog čovjeka i "povezanih interesnih grupa koje su zarobile RTCG i koje ne poštuju pravosnažne sudske odluke."

Bonus video: