Sa Hvara došli zbog Stare masline: Prvi put da je neka maslinarska organizacija iz regiona posjetila Bar i Crnu Goru

Članovi “Udruge maslinara Sveti Špirijin” iz Hrvatske u organizovanoj posjeti Baru

6776 pregleda 50 reakcija 8 komentar(a)
Hrvatski maslinari u Starom Baru, Foto: Privatna arhiva
Hrvatski maslinari u Starom Baru, Foto: Privatna arhiva

Barski maslinari ovog vikenda ugostili maslinare iz Hrvatske, članove “Udruge maslinara Sveti Špirijin” sa Hvara. U sklopu posjete, hvarski maslinari obišli su i Staru maslinu, Stari grad Bar i druge maslinjake.

“To je prvi put da je neka maslinarska organizacija iz regiona organizovano, sa tako velikim brojem članova, posjetila Bar i Crnu Goru”, kazao je “Vijestima” Ćazim Alković iz Društva maslinara Bar.

Pored posjete maslinarima Ulcinja, Hvarani su posjetili i Skadar sa okolinom.

Barski maslinari su i ove godine bili gosti na manifestaciji u Jelsi na Hvaru kada je detaljnije razrađen plan posjete Hvarskih maslinara Crnoj Gori. Kako je kazao Alković, Štambuk je prijatelj svih crnogorskih maslinara, a mnogo puta je pružio savjete za postupanje sa Starom maslinom.

Svoje prijatelje iz Udruge maslinara “Sveti Špirijun” prvo su odveli kod Stare masline i predstavili im projekat koji je Društvo maslinara Bar realizovalo na utvrđivanju njene starosti. Takođe su ih upoznali sa aktuelnim problemom podzemnih voda i problemom sušenja Stare masline.

“Imali su priliku da vide radove na oporavku stare masline. Vidjeli smo da u cijevima ima dosta vode. Stanko je zabrinut za budućnost starog dijela masline dok misli da će se centralni, mlađi dio, oporaviti”, kazao je Alković.

Gosti su posjetili i Stari grad Bar gdje im je vodič bio Baranin, maslinar, mr Ilija Vukotić koji ih je upoznao sa svim bogatstvom ovog područja.

Alković se u ime Društva maslinara Bar zahvalilo Kulturnom centru Bar i njegovoj direktorici Aleksandri Grabež koja je omogućila da gosti bez nadoknade posjete Staru maslinu i Stari grad što je, po njegovim riječima, lijep gest prijateljstva i znak da su gosti sa Hvara dobrodošli u Bar.

Bonus video: