Nikšić: Uroš i Dunja pobjednici konkursa, napisali najbolji rad o životnoj sredini

"Motivacija za rad mi je bio čuveni naučnik Nikola Tesla koji je izumima htio da podstakne ljude da umjesto da uništavaju planetu Zemlju da je očuvaju...", kazao je Uroš

3653 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Uroš Janjušević, učenik osnovne škole „Olga Golović“ iz Nikšića i Dunja Đurović, iz Gimnazije „Stojan Cerović“, pobjednici su ekološkog konkursa na temu „Za ljepotu sadašnjeg i budućeg života".

Konkurs su raspisali Dječji savez Nikšića i opštinski Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, uz podršku Narodne biblioteke "Njegoš", a odluku o najboljim proznim radovima donio je tročlani žiri koga je predvodio Dušan Govedarica i članovi Jovan Drašković i Vera Mirković.

„Motivacija za rad mi je bio čuveni naučnik Nikola Tesla koji je izumima htio da podstakne ljude da umjesto da uništavaju planetu Zemlju da je očuvaju i pravio je izume poput elektromagnetnih polja koja bi vojnike usmjerila da beru i njeguju cvijeće, a ne da razaraju svijet“, kazao je Uroš koji se uz pisanje opušta i koji uvijek očekuje nagradu jer vjeruje da mu pisanje ide od ruke.

I Dunji je pisanje hobi, a drago joj je što je žiri prepoznao kvalitet njenog rada.

dunja i uros jovanovic
foto: Svetlana Mandić

„Željela sam da radom aktualizujem pitanja očuvanja životne srdine i da pozovem građane na odgovornost. U svakodnevnim obavezama zaboravimo da brinemo o prirodi, a ona nam toliko toga pruža“, poručila je Dunja.

Drugo mjesto među osnovcima pripalo je Andreji Božović iz škole „Braća Labudović“, dok su treće mjesto podijeli Simon Matijašević iz škole „Dušan Bojović“ i Una Grbović, učenica OŠ „Luka Simonović“.

Kada su srednjoškolci u pitanju drugo mjesto su podijelili Anja Odalović iz Srednje ekonomsko ugostiteljske škole i Jovan Lasica iz Gimnazije, dok je treće mjesto pripalo Andreji Jovanović iz Prve srednje stručne škole.

Prvonagrađeni učenici su pored diplome i knjige dobili pametni sat, dok su drugoplasirani i trećeplasirani učenici dobili slušalice.

„Svojim radovima uvjerili ste nas da ste vjesnici jednog novog svijeta. Opisali ste čarobne ljepote sredine u kojoj živite, ali i uputili snažne poruke kako da se ta priroda sačuva i objasnili kakav treba da bude odnos čovjeka prema prirodi i čovjeka prema čovjeku“, kazala je sekretarka Dječjeg saveza Nikšić, Ratka Radunović i dodala da joj je drago što su učenici poslali poruku da žele da mijenjaju svijet i sebe u njemu.

Milanka Radulović, sekretarka resornog Sekretarijata, poručila je da će uvijek biti uz učenika da ih podrže, da sve njihove dobre ideje nagrade i realizuju.

„Stanje u životnom okruženju nije dobro i nadam se da u vama leže neki novi stručnjaci, osim što ste se pokazali kao dobri pisci, kako bi svi zajedno dali doprinos da priroda bude u boljem stanju“, kazala je Radulović.

Biolog Boro Vuković iz pomenutog Sekretarijata, poručio je da je biodiverzitet resurs koji treba čuvati, ali i valorizovati.

dunja i uros jovanovic
foto: Svetlana Mandić

„Stariji vam ostavljaju zagađenu životnu sredinu i mnoge probleme koji se tiču nje. Važno je njegovati ekologiju duše, a najteže je biti dobar čovjek među ljude. Želim vam da budete dobri i odgovorni ljudi“, poručio je Vuković.

Pohvale i knjige su dobili srednjoškolci Marija Delibašić, Helena Jovanović, Katarina Vorotović, Iva Gajić, Vlado Jovanović, Jovana Mićanović, Ilija Mićanović, Novak Koprivica, Vladana Lalatović, Sara Goranović, Petar Vujadinović, Andrej Tadić, Jelena Grubač, Ilija Backović i Sofija Vučurović, kao i osnovci Hajdana Nikolić, Teodora Radunović, Tijana Šušić, Dunja Petrović, Milica Kostić, Anja Miljanić, Nina Miljanić, Brajan Banićević i Luka Popović.

Diplome su uručene i mentorima nagrađenih i pohvaljenih učenika.

Na konkurs su pristigla 62 rada iz 11 osnovnih i tri srednje škole.

Bonus video: