Inicijativa građana Kolašina: Okanite se Ljevaje, nađite drugi način

Odbornici će raspravljati o inicijativi Kolašinaca da se odustane od projekta vodosnabdijevanja i osnježavanja

4072 pregleda 2 komentar(a)
Rijeka Ljevaja, Foto: Dragana Šćepanović
Rijeka Ljevaja, Foto: Dragana Šćepanović

Sjednica Skupštine opštine (SO) Kolašin na čijem dnevnom redu će biti vodosnabdijevanje i osnježavanja planinskih centara na Bjelasici, kao i način tretmana otpadnih voda iz objekata na toj planini zakazana je za 15. mart.

Sjednica je zakazana na inicijativu više od 200 Kolašinki i Kolašinaca. Građani su inicirali da odbornici raspravljaju o tim temama i predložili zaključak kojim se traži obustavljanje realizacije projekta sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje zahvatanjem vode rijeke Ljevaje.

Potpisnici inicijative predlažu da se prije, kako su kazali, tog skupog posla, za koji su procedure bile netransparentne, ispita vodni potencijal na Bjelasici, to jest, “jeftiniji i jednostavniji način dovođenja vode za osnježavanje”.

“Procedure za projekat vodovodnog sistema kojim se predviđa zahvatanje rijeke Ljevaje tokom dužeg vremenskog perioda, uglavnom su sprovođene netransparentno, pa većina građana Kolašina, uključujući i odbornike SO, nije detaljno upoznata sa razmjerama i posljedicama tog projekta. Potrebno je, između ostalog, detaljno informisanje javnosti o ekonomskoj održivosti tog projekta. Pored toga, nijesu urađena potrebna i relevantna istraživanja drugih mogućnosti snabdijevanja vodom planinskih centara. Zbog tih i ostalih brojnih razloga, uključujući i neslaganje velikog broja građana sa tako zamišljenim načinom snabdijevanja vodom planinskih centara i osnježavanja skijaških staza, smatramo neophodnim zakazivanje sjednice SO”, piše u inicijativi koju prati više od 200 potpisa.

Nelogičan projekat: Rijeka Mušovića
Nelogičan projekat: Rijeka Mušovićafoto: Dragana Šćepanović

Pored toga, Kolašinke i Kolašinci inicijativom traže i detaljnu informaciju o tome na koji način će tretirati otpadne vode iz hotela i turističkih kompleksa na Bjelasici. Smatraju da je neophodno da sa nadležnih adresa odbornici, lokalna uprava i građani dobiju detaljne informacije, s obzirom na to da se obimna novogradnja na planini nalazi u jednoj od zona zaštite gradskog vodoizvorišta.

Prema nezvaničnim informacijama, prva faza projekta vodosnabdijevanje objekata i osnježavanje skijaških staza koštala bi između osam i devet miliona eura. Ta cijena se odnosi na prvu fazu projekata, koji ne podrazumijeva sistem za osnježavanje, već samo dovođenje vode na lokaciji između planinskih centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Predstavnici mještana sela Mušovića Rijeka, kroz koje protiče rijeka Ljevaja, više puta su upozorili na, kako su rekli, nelogičnosti u projektu koji podrazumijeva da se cijevima dio tog vodotoka “vodi kilometrima uz planinu”.

Projektno rješenje je više puta mijenjano, to jest predviđalo je različite količine koje bi se zahvatale sa Ljevaje. Dok je rješenjem za koji je i potpisan ugovor sa izvođačem radova predviđeno da se zahvata 400 litara u sekundi, Opština je lani revidovala taj projekat i predložila da ta količina bude 140 litara u sekundi, od čega bi se 30 litara koristilo za vodosnabdijevanje objekata na planini, a 110 za snabdijevanje Kolašina, odnosno osnježavanje kad gradu nije potrebna dodatna količina vode.

Bonus video: