Za zubarske ambulante sada nude 1,2 miliona: Država drugi put traži investitora za adaptaciju školskih prostorija

Uprava za kapitalne projekte ponovo raspisala tender, spremna da izdvoji dodatnih 140.000 eura. Sudeći po planiranim rokovima, vraćanje stomatologa u obrazovne ustanove neizvjesno i na početku naredne školske godine

24567 pregleda 20 reakcija 10 komentar(a)
Projekat vraćanja stomatologa u škole najavljuje se skoro tri godine, Foto: Shutterstock
Projekat vraćanja stomatologa u škole najavljuje se skoro tri godine, Foto: Shutterstock

Uprava za kapitalne projekte, nakon skoro pet mjeseci, ponovo je tražila izvođača radova koji bi u narednih godinu trebalo da adaptira prostorije u školama, namijenjene za stomatološke ambulante.

Na prethodnom tenderu nije bilo zainteresovanih ponuđača, a država sada za ovaj posao nudi 1,2 miliona eura sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV), oko 140.000 više nego krajem oktobra.

S obzirom na trajanje postupka, rokove završetka radova i poslove koji nakon toga treba da uslijede, izvjesno je da stomatolozi neće biti u školama ni na početku naredne školske godine.

Iz Ministarstva zdravlja krajem godine kazali su da rade na analizama koje treba da pokažu koji iznos sredstava je potreban za posao, s obzirom na finansijski interes koji imaju potencijalni investitori. Nijesu mogli da preciziraju kada bi školske ambulante mogle da budu otvorene u školama, iako su nagovijestili da bi posao mogao da bude završen do polovine ove godine.

Prema podacima Uprave za kapitalne projekte, predviđena je adaptacija prostorija u 59 osnovnih i srednjih škola, u Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Podgorici, Rožajama, Šavniku, Tivtu, Tuzima i Ulcinju.

Vraćanje stomatologa u škole i domove zdravlja najavljuje se od sredine 2021. godine, a otvaranje ambulanti prvo je planirano za 2022, pa za početak školske godine u septembru 2023, a zatim za januar 2024.

U predlogu kapitalnog budžeta za 2024. godinu ponovo je predviđeno pola miliona za ovaj projekat, od kojih se 481.000 eura odnosi na građevinske objekte, odnosno radove. Ministarstvo zdravlja je u avgustu 2021. godine formiralo radnu grupu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama. Grupu su činili predstavnici tadašnjih ministarstava zdravlja, prosvjete, nauke, kulture i sporta, ministarstva finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Doma zdravlja Podgorica. Fond je takođe formirao radnu grupu za izradu analize o ispunjenosti uslova za otvaranje ambulanti u školama. Analiza je završena u februaru 2022. i pokazala je da u datom momentu realne uslove za otvaranje ambulanti ima 59 škola.

Predviđen je rad u dvije smjene u 11 škola, što znači da bi bilo potrebno formirati 70 timova koje čine doktor stomatologije i medicinska sestra.

Iz Stomatološke komore Crne Gore u decembru prošle godine kazali su da je neprihvatljivo otvaranje školskih ambulanti u samo 59 od ukupno oko 300 obrazovnih ustanova. Sa predloženim modelom ranije nijesu bili saglasni ni članovi Udruženja preventivnih i dječjih stomatologa.

Iz Stomatološke komore ukazali su da je prvo potrebno utvrditi stanje oralnog zdravlja djece, kao početnu tačku projekta, kao i da svakom djetetu bude obezbijeđena ravnopravna dostupnost stomatologa.

“Imajući u vidu sve što je navedeno, broj djece, izabranih timova i stomatoloških ambulanti, sada predviđenih 59 u osnovnim i srednjim školama, ni u kom slučaju nije zadovoljavajući niti je prihvatljiv sa stanovišta struke”, saopšteno je krajem godine iz Stomatološke komore.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da je u pitanju prva faza projekta, ali i da će analize pokazati da li je i koliko novih stomatoloških ambulanti u školama potrebno.

Crnogorski Institut za javno zdravlje od 2009. godine nema evidenciju o broju stomatoloških usluga koje se pružaju djeci, od kada su stomatolozi reformom prešli u privatni sektor.

U Udruženju Roditelji ranije su za “Vijesti” kazali da država, dvije i po godine od najave da se stomatolozi vraćaju u škole, nije ozbiljno radila na tome, nije planirano na koji način će se pristupiti reformi, niti su isplanirani realni rokovi.

Do danas nije poznato ni ko će raditi u stomatološkim ambulantama u školama. Iz Udruženja Roditelji rekli su da je obećano da će postojeći sistem ugovora sa privatnim ordinacijama u koje se, o trošku budžeta, upućuju djeca i ostale kategorije stanovništva, ostati na snazi.

To se vidi i iz predloga budžeta za narednu godinu, prema kojem je na poziciji za stomatološke usluge planirano šest miliona eura.

Bonus video: