"Čime se bavite, batalite ta posla": CEGAS podnio prijavu protiv NN lica zbog zastrašivanja

Iz NVO CEGAS poslali su zahtjeve o broju zaposlenih na adrese 177 javnih preduzeća, među kojima je i “Zeta Energy”, čiji je većinski vlasnik EPCG. Iz te firme nisu odgovorili o ponašanju NN osobe koja je, dostavljajući odgovor, zaposlenoj u CEGAS-u kazala da ne treba da se bave tim stvarima

18538 pregleda 3 komentar(a)
“Zeta Energy” je u većinskom vlasništvu Elektroprivrede, Foto: EPCG
“Zeta Energy” je u većinskom vlasništvu Elektroprivrede, Foto: EPCG

Centar za građanske slobode (CEGAS) podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog zastrašivanja, nakon što je, dostavljajući im odgovor na zahtjev za slobodan pristup informacijama, iz firme “Zeta Energy”, iz Danilovgrada, stariji muškarac zaposlenoj u toj NVO, pored ostalog, rekao “ne treba da se bavite ovim stvarima i ovim poslom, batalite ta posla, to je vaš način da iznuđujete novac”.

Iz CEGAS-a su, za potrebe istraživanja kroz projekat “Javna preduzeća pod nadzorom civilnog društva”, zahtjeve za slobodan pristup informacijama poslali na adrese 176, od 177 javnih preduzeća, među kojima je i “Zeta Energy”.

CEGAS je zahtjevom tražio da im se dostavi informacija o ukupnom broju zaposlenih u tom preduzeću, zaključno sa 31. decembrom 2023, i interna akta.

Iz “Zeta Energy”, preduzeća čiji je 51 odsto vlasnik Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), 26. februara odgovor su, bez potpisa ovlašćenog lica, dostavili putem elektronske pošte, a dva dana kasnije, NN osoba i lično je donijela identično rješenje u kancelarije te NVO.

Tom prilikom, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, i kako je i izvršna direktorica CEGAS-a Marija Popović Kalezić informisala i odgovorne u “Zeta Energy”, ali i Ministarstvo finansija i ministra Novicu Vukovića, doživjeli su “neprijatno iskustvo do mjere zastrašivanja i drskog ponašanja”.

“NVO CEGAS posjetilo [je] lice, opisano od koleginice Jovane Božović, koja je u tom trenutku jedina bila na poslu, starosti oko 60 godina, visine oko 190, koje je ušlo bez kucanja i zvonjenja u prostorije, bacivši kovertu u kojoj je bio odgovor na zahtjev za slobodan pristup informaciji, identičan ovome koji ste poslali u mejlu, bez potpisa ovlašćenog lica u pravnom licu, uz pitanje ‘Čime se vi bavite, ko vam je direktor?’, bez htjenja da se predstavi, dodavši sljedeće ‘ne treba da se bavite ovim stvarima i ovim poslom, batalite ta posla, to je vaš način da iznuđujete novac’. Bez predstavljanja, dostavnice i knjige prijema, ne možemo tvrditi da se radi o vašem zaposlenom, ali je važno, zbog reputacije i javnosti, objasniti ovu situaciju, kao i ko je lice, koje je u svom posjedu imalo odgovor na Zahtjev o slobodnom pristupu informacijama ‘Zeta energy’ d. o. o Danilovgrad”, navela je Popović Kalezić u dopisu dostavljenom danilovgradskoj firmi i Ministarstvu finansija.

“Zeta Energy” ima licencu za proizvodnju električne energije, sa rokom važenja do 13. oktobra 2025. godine. Prema podacima sa vebsajta “Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti”, danilovgradsko preduzeće koristi pravo na podsticajne mjere do septembra 2032. godine, za rekonstruisani proizvodni objekat male hidroelektrane (mHE) Slap Zete.

“Vijesti” su pitanja u vezi sa prijavom koju su podnijeli iz CEGAS-a uputile i Upravi policije, “Zeta Energy” i Elektroprivredi. Iz policije su kazali da su identifikovali lice, od njega prikupili obavještenje, a o svemu upoznali državnog tužioca u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

“...Koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela. Nakon toga, oštećena Božović je pristupila u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Podgorica i odustala od prijave, tražila da se prijavljeno lice upozori, što je i urađeno”, odgovorili su iz policije.

Iz EPCG odgovorili su da oni jesu većinski vlasnik danilovgradskog preduzeća, ali da odgovor nije u njihovoj nadležnosti.

“EPCG je 51 odsto vlasnik preduzeća ‘Zeta Energy’, međutim ova kćerka firma organizovana je kao društvo sa ograničenom odgovornošću, što znači da imaju svoje organe upravljanja u čijoj nadležnosti su i odgovori na vaša pitanja”, rekli su “Vijestima”.

Iz firme “Zeta Energy” nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”. Na upite nisu dostavljeni odgovori ni CEGAS-u.

“Možemo li u ovim slučajevima ostati bez zvanične reakcije EPCG i Ministarstva finansija? Nezvaničnu reakciju izvinjenja imali smo od izvršnog direktora ‘Zeta energy’ d.o.o. Danilovgrad, dok od većinskog vlasnika EPCG, nismo dobili nikakav odgovor. Od Zahtjeva za SPI svakako nećemo odustati, a tražićemo i odgovore na pitanja, na osnovu kojih odluka su osnovane brojne firme, ko upravlja državnim kapitalom i kome se podnosi izvještaj o radu, a i ne manje bitno, ko kontroliše istinitost tih izvještaja”, rekla je “Vijestima” izvršna direktorica te NVO.

Popović Kalezić je pitala i “da li EPCG odgovara za način poslovanja svojih zaposlenih u “EPCG Grupa”.

“O kojoj je javnost podrobno obaviještena, u okviru Konsolidovanog finansijskog iskaza za 2022. godinu u skladu sa računovodstvenim propisima Crne Gore i izvještaj nezavisnog revizora, u zvaničnom dokumentu Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, rekla je ona.

U iskazu koji pominje Popović Kalezić, u dijelu koji se odnosi na kadrovsku politiku, pored ostalog, navodi se da je u 2022, u grupi koju su činile EPCG, CEDIS, Rudnik uglja A.D. “Pljevlja”, “Zeta Energy”, EPCG Beograd i EPCG-Solar gradnja, ukupno bilo angažovano 4.210 radnika, ne uključujući ugovore o djelu.

“Kontinuiranim ulaganjem u razvoj ljudskih resursa EPCG nastoji da obezbijedi spremnost zaposlenih da odgovore izazovima u svakodnevnom poslovanju, istovremeno dajući svoj doprinos njegovom unapređenju. Matično društvo je u 2022. posebno obraćalo pažnju na usavršavanje i obrazovanje zaposlenih...”, piše u dokumentu.

Popović Kalezić je rekla da u takvim strukturama ne postoji jednak nivo kontrole od države.

“Odnosno on ne postoji. Jasno je da firme koje raspolažu državnim kapitalom moraju biti obavezane na odgovore za SPI, Zakonom o SPI, a onda i Zakonom o sprečavanju korupcije, za obavezu dostavljanja informacija kao i nužnu kontrolu u slučaju uočavanja koruptivnog djelovanja, uz sprovođenje antikoruptivnih mjera”, kazala je Popović Kalezić, komentarišući odgovor preduzeća “Zeta Energy” koji su dostavili na zahtjev za SPI, da oni nisu u poziciji da odgovore na zahtjev i da “Zeta Energy”, kako su naveli, “nije organ vlasti, jer ne vrši javno ovlašćenje, niti upravlja javnim fondom....”.

Bonus video: