Božović iz Spuža odgovara Dukaju

Opština Budva pripremila dokumenta i odgovore koje je tražilo Ministarstvo, a pritvoreni predsjednik bi trebalo da pošalje i pismo ministru u kome će mu obrazložiti da nije kršio zakon

52840 pregleda 81 reakcija 59 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Milo Božović, Foto: Vijesti/Boris Pejović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović trebalo bi danas, ukoliko to Viši sud dozvoli, da potpiše odgovor koji će Opština proslijediti na adresu ministra javne uprave Maraša Dukaja, nakon što je taj vladin resor pokrenuo postupak ocjene zakonitosti upravljanja Budvom proteklih deset mjeseci prvog čovjeka Budve iz spuške ćelije Istražnog zatvora.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini, čiji je predstavnik juče dostavio brojna službena dokumenta Višem sudu na saglasnost da budu dostavljena Božoviću na potpis.

Kako je “Vijestima” rečeno, Božovićeva administracija je proteklih deset dana, kada je došao dopis na kabinet predsjednika Opštine, pripremila dokumenta i odgovore koje je tražio Dukaj, a Božović bi trebalo da uz dokumenta pošalje i pismo ministru javne uprave u kome će mu obrazložititi da nije kršio zakon, te da je donosio sve akte i odluke u skladu sa opštinskim i državnim propisima.

Maraš Dukaj
Maraš Dukajfoto: Luka Zeković

Viši sud je, što je postala praksa svih prethodnih deset mjeseci od kada je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Božović pritvoren, uredno dozvoljavao da se unose službena dokumenta.

Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave izuzela je iz službe Skupštine opštine Budva prošle sedmice dokumentaciju kojom je utvrdila da je posljednja sjednica lokalnog parlamenta održana 16. februara, te da nema osnova da se po tom osnovu uvede prinudna uprava.

Dukaj je još 22. februara uputio dopis i tražio od kabineta dokumentaciju kojom traži provjeru rada Božovića, da li je zakonito donosio odluke, te vršio funkciju u skladu sa važećim propisima.

On je od Božovićevog kabineta tražio da dostave sve odluke i akte koje je Božović donio, predlagao lokalnom parlamentu na usvajanje, ali i da li je sprovodio zakonom propisane obaveze.

“Vijesti” su prije toga objavile da je Ministarstvo javne uprave pokrenulo postupak upravnog nadzora nad primjenom člana 58 Zakona o lokalnoj samoupravi u opštini Budva, kojim su propisane nadležnosti predsjednika Opštine.

Dukaj je, kako piše u dopisu, tražio da mu se elektronskim putem pošalju dokumenti, a nakon što to nije u cjelosti urađeno, upravni inspektori su došli u zgradu Opštine kako bi uzeli dokumenta, koje je ministar taksativno naveo.

Iz vladinog resora je zatražena lista propisa i drugih akata koje je Božović dostavio Skupštini opštine na usvajanje u 2023, sa informacijom koji akti su usvojeni, a koji nijesu uz obrazloženje zašto nijesu.

“Listu zakona, drugih propisa, opštih akata koje je predsjednik Opštine izvršavao u 2023, kao i akte, informacije i druga dokumenta koja potvrđuju djelovanje predsjednika Opštine u 2023. Informaciju o strateškom planu razvoja opštine Budva koja će sadržati podatke o tome da li je strateški plan aktuelan, ako nije da li je predsjednik pripremao i predložio novi strateški plan razvoja. Informaciju o sprovođenju strateškog plana razvoja, kao i sve akte koji su proistekli i koji potvrđuju sprovođenje strateškog plana. Listu svih aktuelnih razvojnih planova i programa, sa informacijom i aktima koji potvrđuju implementaciju navedenih planova i programa. Listu svih aktuelnih razvojnih planova i programa koji su istekli i nijesu donijeti novi sa obrazloženjem zašto nijesu”, zatražio je Dukaj.

Ministar je tražio i da se dostavi lista svih strateških dokumenata od državnog značaja koje implementira opštine Budva, kao i akte koje je predsjednik donio u postupku njihove implementacije.

“Sve akte koje je predsjednik Opštine donio u cilju usmjeravanja i usklađivanja rada i službi lokalne uprave i javnih službi radi efikasnijeg ostvarivanja njihovih funkcija i kvalitetnijeg pružanja javnih usluga. Sve akte koje je predsjednika Opštine donio u postupku vršenja upravnog nadzora nad radom organa i službi i javnih službi. Izvještaj o stanju imovine opštine Budva. Sve akte koje je predsjednik opštine donio u skladu sa članom 59 u 2023. godini, kao i akte koje je dostavio Skupštini opštine na usvajanje”, dokumenta su koje je, između ostalog, tražio Dukaj.

Februarske zarade na parafiranje

Među službenim dokumentima koji su juče dostavljeni Višem sudu na saglasnost su i platne liste za isplatu februarskih zarada za gotovo hiljadu zaposlenih u opštinskoj administraciji, javnim ustanovama, službama, lokalnom mediju.

Božović treba da ovjeri i transfere za zdravstvo, školstvo, ali i za rad narodne kuhinje, te sportske kolektive. Nekoliko ugovora o komunalijama takođe su dostavljena, ali i odluke o izboru ponuđača za javne nabavke, te isplate obaveza koje čekaju paraf pritvorenog predsjednika.

Zenović, Kuljača i Davidović čekaju odluku o imenovanju

Nekoliko sekretarijata u Opštini Budva ostalo je bez rukovodećeg kadra nakon što su istekli mandati ili ugovori kojima su funkcioneri imenovani kao vršioci dužnosti.

Najteža situacija je u Sekretarijatu za zaštitu imovine, gdje je 1. marta istekao petogodišnji ugovor pomoćniku sekretar Đorđu Zenoviću, koji je protekle dvije godine upravljao ovim bitnim opštinskim resorom nakon što je tada istekao mandata sekretaru Nikoli Plamencu, a nije imenovan novi. Sekretarijat se nedavno obratio Božoviću upozorivši ga da je situcija veoma ozbiljna, jer bez rukovodioca postoji opasnost po imovinu Opštine.

Sada se čeka odluka Božovića i to da li će Zenoviću ponuditi novi mandat, imajući u vidu da je ovaj sekretarijat postigao odlične rezultate.

Čeka se odluka Božovića koga će imenovati kao v. d. sekretara za finansije, jer je prije deset dana istekao ugovor dosadašnjoj vršiteljki dužnosti Sonji Kuljača, koju je upravo kao kadra doveo Božović nakon što je postavljen za predsjednika. Božović je još u februaru prošle godine prije pritvaranja raspisao konkurs upravo kako bi Kuljača dobila stalni angažman.

Takođe, istekao je ugovor i v. d. sekretaru za urbanizam Stevu Davidoviću. Božović je nedavno produžio ugovore dostadašljoj v. d. sekretarki za privredu Jeleni Savić i v. d. glavne gradske arhitektice Jeleni Lazić.

Bonus video: